Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon velike policijske akcije

Prvi uhićenici ispitani u Uskoku, branili se šutnjom a odvjetnik jednog kaže: "Nismo iznosili nikakvu obranu. Moj branjenik je u tom postupku - eto tako"

Akcija policije u Zagrebu (Foto: čitatelj)
Akcija policije u Zagrebu (Foto: čitatelj) ?itatelj
Aktualno Galerija Akcija policije u Zagrebu (Foto: čitatelj) Akcija policije u Zagrebu (Foto: čitatelj) Foto: ?itatelj Andrija Jarak o uhićenjima (Foto: Dnevnik Nove TV) Andrija Jarak o uhićenjima (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV +0 Andrija Jarak donosi detalje o raciji USKOK-a (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Josip Devčić, jedan od dvadesetak uhićenih u velikoj policijskoj akciji koja se provodila diljem Hrvatske te i u susjednoj BiH, na ispitivanju u Uskoku branio se šutnjom.

U opsežnoj zajedničkoj policijskoj akciji hrvatske i bosanskohercegovačke policije ‘Tebra’ dosad je uhićeno 16 osumnjičenika, među kojima su policiji otprije poznate osobe osumnjičene za krijumčarenje droge dok se pojedine uhićenike neslužbeno povezuje i s napadima na Dinamove čelnike. Prvi uhićenici već su ispitani u Uskoku, no neki su se već branili šutnjom.

"Nismo nikakvu obranu iznosili u ovoj fazi postupka. Branili smo se šutnjom. Gledajte, to je jedan vrlo velik postupak u kojem je moj branjenik - eto tako. On nije počinio nikakvo djelo, nikakvo djelo mu se ne stavlja na teret, nego mu se samo stavlja na teret da je pripadnik zločinačkog udruženja", rekao je Devčićev odvjetnik Gordan Preglej, a prenosi N1.

Preglej je dodao da će Uskok s ispitivanjima nastaviti i u subotu, nakon čega slijede prijedlozi za određivanje istražnog zatvora.

Prema neslužbenim informacijama uhićene se tereti za više kaznenih djela, među ostalim za zločinačko udruživanje iz područja organiziranog kriminala povezano s paljevinom, drogom, premlaćivanjem.

Cijelu akciju tijekom petka pratio je i reporter Dnevnika Nove TV, Andrija Jarak.

"Trojica uhićenih zasad su privedeni u sjedište Uskoka na ispitivanje. Zajedno s njima su došli i njihovi odvjetnici. Koliko će vremena provesti s istražiteljima ovisi o taktici koju su odabrali, ili će iznositi aktivnu obranu ili će se braniti šutnjom. Šutnja je zlato, ali rekao bih, i pravilo u ovakvim situacijama, jer 99 posto njih kad dođu u zgradu Uskoka se brani šutnjom. Sve bi to moglo vrlo brzo završiti, a večeras bi trebali biti ispitani svi uhićenici", izvjestio je ispred Uskoka reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Čuli smo da su među uhićenima i neki stari policijski znanci kojima je suđeno još prije 15, 20 godina u procesu protiv tzv. zagrebačke mafije koju zasigurno pamti cijela hrvatska javnost.

Zanimljiv je i podatak da je među uhićenima i jedan odvjetnik koji inače i brani jednog od uhićenih. U policiji zasad ne žele reći zbog čega je on priveden, no pretpostavlja da je to zbog sprečavanja dokazivanja i da su ga zato priveli. Na teret im se stavlja udruženje radi kaznenog djela, odnosno zločinačka organizacija.

Akcija policije u Zagrebu (Foto: čitatelj) Andrija Jarak o uhićenjima (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV

Spominje se i nekoliko premlaćivanja koja nikad nisu rješenja, poput premlaćivanja poznatog zagrebačkog odvjetnika Josipa Galinca te kolege novinara Duška Miljuša. Spominju se i paljevine automobila, primjerice ono Krešimira Antolića, Dinamovog direktora za sigurnost. U policiji zasad ne žele govoriti je li to i na koji način povezano s pismom koje je Uprava NK Dinamo poslala prije otprilike mjesec dana i u kojem su rekli da im prijeti mafija.

Međutim, ono što zasigurno znamo da je fokus istrage na dilanju droge. Spominje se nekoliko tona marihuane koje su navodno u zadnjih nekoliko godina izdilali na širem zagrebačkom području, ali i na području cijele Republike Hrvatske. Pretresi su i na Rabu, u Splitu te u susjednoj BiH. U policiji mi kažu da je za očekivati da će zasigurno biti još uhićenja. Zanimljivo je i da su u policiji apsolutno zakopčani do grla. Moram reći da ova akcija ovog puta nije procurila u javnost. Dokaz tome je i bacanje tri kilograma marihuane kroz prozor, ali i pružanje otpora jednog od uhićenih. To znači da je ova akcija očito bila dobro pripremljena. Ali policija ne želi reći niti jednu jedinu riječ dok se ne završi ovaj pravni dio. Za otprilike sat vremena počet će ih privoditi u Uskok na ispitivanje", rekao je Jarak.

Kako DNEVNIK.hr doznaje, među uhićenima su Đorđe Vuletić i Tomislav Sabljo te J. D. i G. V.

Tomislav Sabljo (37) s Knežije bio je ranije uhićen zbog krađe automobila, preprodaje poluautomatske puške, a bio je prijavljen i za pokušaj protupravne naplate.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Prečkom (Foto: čitatelj) VELIKA AKCIJA PNUSKOK-A Ekskluzivno: Pogledajte snimku spektakularnog uhićenja u Zagrebu – blokirali ga vozilima pa bacili na tlo i priveli

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAZBIJANJE ORGANIZIRANOG KRIMINALA Dilanje, premlaćivanje, krađa automobila...: Evo tko su uhićeni dečki s Knežije, koji su pali u velikoj akciji PNUSKOK-a

Đorđe Vuletić, zvani Đoko, 58-godišnji bivši policajac, povezivao se s premlaćivanjem novinara Dušana Miljuša te čelnog čovjeka Industrogradnje Josipa Galinca. Vuletiću se sudilo kao pripadniku "zagrebačke mafije", no oslobođen je krivnje.

Kako javlja reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak u tijeku je ispitivanje privedenih i pretrage poslovnih prostora i stanova. Osam je osoba uhićeno u Zagrebu, dvojica na Rabu, a uhićenja je, kako doznajemo, bilo i u Splitu. Tijekom dana očekuje se njihovo privođenje u sjedište USKOK-a.

Ovo je bila akcija totalnog iznenađenja. Naime, jutros je jedan u trenutku uhićenja iz stana bacio paket s tri kilograma marihuane, a drugi je pružao žestok otpor kad su ga privodili.

Dnevnik Nove TV doznaje da je među uhićenima i jedan odvjetnik.

Akcija se preselila i u susjednu BiH

Kako doznajemo, u Ljubuškom je uhićeno dvoje ljudi. Akciju provode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u suradnji sa službenicima MUP-a Republike Hrvatske.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su započeli akciju kodnog naziva 'Tebra'. Akcija se provodi u koordinaciji s MUP-om Republike Hrvatske te USKOK-om, a u tijeku su pretresi stambenih objekata, pokretnih stvari, osoba na više lokacija u BiH i Republici Hrvatskoj, kao i lišenja slobode više osoba", kazao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e i dodao da se radi o složenoj višemjesečnoj istrazi

"Istraga je usmjerena prema više osoba u dvije države za koje postoji osnovana sumnja da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, u periodu od kraja 2018. godine do danas, vršili neovlašten promet više vrsta opojnih droga iz Albanije, preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Tijekom višemjesečne istrage na području BiH, dokumentirano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge kanabis", rekao je Miladinović i dodao da pretresi još traju te da će više informacija moći reći sutra.

Portal Klix.ba navodi da je u akciji zaplijenjeno ukupno 500 kilograma droge skank. 200 kilograma navodno su pronašli u Hrvatskoj, a 300 u BiH.

U velikoj akciji u Hrvatskoj je uhićeno više osoba zbog organiziranog kriminala. Odvjetnik dvojice osumnjičenih Ljubo Pavasović Visković rekao je da se uhićenima stavlja na teret paljenje vozila u proteklih nekoliko godina u Zagrebu i planiranje napada na pojedine osobe. Na pitanje imaju li veze s Dinamom rekao je da ''nešto u nekim elementima ima''. Očekuje da od toga svega neće biti ništa.

Uhićene osobe povezuju se uz više kaznenih djela. Po neslužbenim informacijama riječ je o nizu paljenja automobila među kojima i čelniku Dinama Krešimiru Antoliću. Uhićenici se dovode u vezu i s planiranjem premlaćivanja među ostalim i tadašnjeg predsjednika uprave Dinama Igora Kodžomana, te s drogom.

Prije mjesec dana čelnici Dinama poslali su državnom vrhu dramatičan poziv upomoć, u kojem su tražili zaštitu od navodnih prijetnji kriminalnog miljea. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković o tome su upoznali nadležna tijela.

Jedan dio uhićenih priveden je u sjedište PNUSKOK-a na Oranicama, a drugi su odvezeni u MUP u Heinzelovoj ulici. Doznajemo da su još u tijeku pretrage stanova, pa je moguće da će ispitivanje biti odgođeno za sutra.

Kako nam je ispričao svjedok, pripadnici interventne policije s fantomkama su vozilom blokirali BMW u zagrebačkom naselju Prečko, izvukli iz njega vozača i bacili ga na cestu. S druge strane bio je i kombi sa specijalcima te je vozač potom priveden.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene