Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijete se bori za život

Ravnatelj Centra otkrio u kakvom su stanju ostala djeca iz obitelji teško ozlijeđene djevojčice: "Gotovo sam siguran da smo učinili sve po propisima..."

Stanje dvoipolgodišnje djevojčice, koja se s teškim ozljedama glave nalazi u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici, i dalje je kritično.

Stanje djevojčice je i dalje je teško. Nepromijenjeno. Liječnici u Klaićevoj bolnici bore se za njezin život.

Pročitajte i ovo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas" Slika nije dostupna Djevojčica teško ozlijeđena Smijenit će ravnatelja Centra za socijalnu skrb: Dokumenti otkrivaju što se sve zbivalo u mjesecima koji su prethodili strašnom događaju

Što se sve događalo u ovoj obitelji i je li bilo propusta u odluci da se dijete vrati obitelji za Dnevniku Nove TV komentirao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Branko Medunić.

Kako je rekao, na ovakvim slučajevima u Centru za socijalnu skrb se radi timski.

"U timu su socijalni radnik, psiholog i pravnik. Oni zajednički prate situaciju i donose odluku", kazao je Medunić.

Na pitanje zašto je dijete vraćeno u obitelj u kojemu je otac osuđivan za obiteljsko nasilje, odgovara: "Otac je imao prijavu za obiteljsko nasilje prema majci, ne prema supruzi ni prema djeci. Stručni tim je provjeravao sve podatke i zaključio da su smještaj djevojčice u obitelj zatražili roditelji, znači ni tada mu nije oduzimano roditeljsko pravo".

"Roditelji su doveli djevojčicu jer u tim trenucima nisu mogli voditi brigu o njoj", dodao je Medunić.

"Sredili su se obiteljski"

Navodi kako su se otac i majka djevojčice sredili. "Sredili su se obiteljski i stambeno, materijalno i druge bračne uvjete i dobili su tu djecu. Jedan od zadataka kod smještaja djece u udomiteljsku obitelj je raditi na povratku. Stručni tim je procijenio da je taj trenutak došao i vratio dijete u obitelj, da bude sa svojim braćom i sestrama", istaknuo je Medunić.

"Otac djevojčice je imao prijavu i određeni sukob sa svojom majkom. Došlo je do promjene ukupnih obiteljskih prilika što je rezultiralo da je tim procijenio da je moguće i da bi bilo dobro i u interesu djeteta da se vrati u biološku obitelj" rekao je Medunić.

Provodi se kompletan postupak i vještačenje, istaknuo je. "Stručni tim zaključio je da je došlo do poboljšanja u svim pogledima i svim segmentima i donijeli su odluku da se dijete vrati, ali uz izricanje mjere pojačanog nadzora", objasnio je Medunić.

"Informacije od roditelja da je dijete palo"

Na pitanje koliko je obitelj bila pod nadzorom i što je stručni tim utvrdio, navodi da se postupak provodi.

"Naše informacije od strane roditelja od prvog dana su da je dijete palo. Nažalost kasnije je bila sumnja u zanemarivanje i zlostavljanje. Mi smo po saznanju odmah reagirali, djecu smo izdvojili u udomiteljsku obitelj gdje su sve troje zajedno", navodi Medunić.

"Podnijeli smo prijavu protiv roditelja za zanemarivanje odnosno zlostavljanje. Pratit ćemo daljni tijek situacije i donositi adekvatne mjere", rekao je Medunić.

"Iako smo i ranije bili u kontaktu s pedijatrom koji tvrdi da je skrb bila korektna, neslužbeno doznajemo da su ostala djeca potpuno u redu i da nema tragova zanemarivanja niti zlostavljanja", istaknuo je Medunić.

Ne zna kad će dobiti inspekcijski nalaz

Navodi da ne zna kad će dobiti inspekcijski nalaz. "Svi su došli i pogledali predmete, oni će donijeti svoje nalaze. Bili su iz Komore socijalnih radnika, Inspekcija ministarstva i Psihološka komora. Nisu nam rekli ništa, pogotovo ne dok su radili i završili nadzor", rekao je Medunić.

Na pitanje hoće li dati ostavku na mjesto ravnatelja bude li se utvrdila odgovornost Centra, odgovorio je: "Ja se nadam i gotovo sam siguran da smo učinili sve po propisima, ako nalaz bude drugačiji...".

Obitelj bila u Centru dan prije stradanja djevojčice

Obitelj je u Centru bila dan prije nego je djevojčica dovedena u bolnicu u teškom stanju.

"Dan prije nemilog događaja obitelj je bila u Centru. Nitko nije imao bilo kakve indicije, kamoli spoznaje. U utorak je dijete bilo u Centru, obilazilo ga je nekoliko stručnjaka, timski su donosili odluku, nemoguće je da četvero ili petero ljudi koji su bili u kontaktu ne vide nekakve promjene ili poteškoće i ne reagiraju", rekao je Medunić i ponovio: "Postupak je u tijeku, naše informacije su od roditelja da je dijete palo. Ja druge informacije nemam".

Utvrđeno da su roditelji zlostavljali djevojčicu

Policijska uprava brodsko-posavska objavila je priopćenje o rezultatima krim-istraživanja kojim je utvrđeno da su roditelji djevojčicu zlostavljali. U kasnim večernjim satima bit će pritvoreni.

Tijekom subote bit će donesena odluka o tome hoće li za njih biti zatražena odluka o istražnom zatvoru, doznaje se iz policije.

Naknadno je objavljeno i da je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška jednoglasno predložilo smjenu ravnatelja toga Centra Branka Medunića na hitno sazvanoj sjednici temeljem zaključka upravnog nadzora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene