Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedan u bolnici

Na obuci preminuo pripadnik ATJ-a Lučko, MUP konačno objavio detalje: "Požalio se na slabost, pozlilo je i drugom..."

Jedan pripadnik ATJ-a Lučko srušio se tijekom obuke u ponedjeljak, a dan kasnije je preminuo u bolnici. Još je jednom pripadniku pozlilo i trenutačno se nalazi u bolnici. MUP se oglasio tek u utorak oko 14 sati.

Ispred baze Antiterorističke jedinice Lučko u Dnevnik Nove TV javio se reporter Domagoj Mikić.

"Bit će ovo svakako jedan od najtužnijih rođendana ATJ Lučko. Naime postrojba sutra slavi svoj 32 rođendan. Pravo je pitanje koliko im nakon svega može biti do slavlja. Jedan pripadnik je mrtav - drugom se liječnici bore za život.

U cijeloj priči puno je raznih teorija i špekulacija - no više detalja će biti poznato nakon što završi obdukcija preminulog 30- godišnjeg pripadnika.

Danas su se o svemu oglasili iz MUP- a. Oni kažu kako se obuka održavala pod nadzorom instruktora, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa bio je trening kondicijskog trčanja.

Sve je krenulo po krivu negdje oko 15 sati kada se je 30-godišnjak požalio na slabost, a ubrzo nakon toga i drugi pripadnik je zatražio pomoć.

Liječnički tim odmah je priskočio u pomoć i oni su prebačeni u KB Sveti duh. Ono što treba razjasniti jest da samo najbolji ulaze u ATJ Lučko - i ova dvojica su prošli stroge liječničke preglede tako da još uvijek ostaje neodgovoreno pitanje što je krenulo po zlu na treningu na savskom nasipu.

Čelni ljudi mupa će inzistirati na odgovoru što se dogodilo i kako je došlo do tragedije", izvijestio je Mikić.

Službena informacija objavljena 24 sata nakon događaja

Tridesetogodišnji pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko preminuo je tijekom obuke, a drugom je pozlilo te je završio u bolnici. Obojici je pozlilo u ponedjeljak, a jedan od njih preminuo je u utorak ujutro u bolnici Sveti Duh.

Službena informacija objavljena je tek u utorak, gotovo 24 sata kasnije, nakon što su mediji objavili neslužbene informacije o tom slučaju. 

U nastavku donosimo priopćenje MUP-a u cijelosti. 

"Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavnica Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije započela je u ponedjeljak, 5. rujna s provedbom temeljne tjelesne pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze Antiterorističke jedinice Lučko u Zagrebu.



Navedena obuka održava se pod nadzorom instruktora i predstavlja pripremu privremeno raspoređenih djelatnika za selekcijski postupak koji im slijedi, a nakon čega bi najspremniji za stalno bili raspoređeni u Antiterorističku jedinicu Lučko.

Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova, a prije obuke kandidati prolaze A kategoriju liječničkog pregleda koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika te moraju dati suglasnost za provedbu temeljne sigurnosne provjere. Radi se o najdetaljnijem pregledu koji prolaze pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, policijski ronioci, pripadnici protueksplozijskih službi te pripadnici koji pružaju osobnu zaštitu.

Tijekom jučerašnjeg dana, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja.

Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani.

Nažalost, tijekom ranog jutra obaviješteni smo da je jedan pripadnik preminuo dok je drugi stabilno.

Mrtvo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog provođenja obdukcije, a policija će, s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti stradavanja, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su, uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pogođeni ovim događajem i izražavaju sućut obitelji svog preminulog člana. Sućuti se pridružuju svi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova RH."

Jedan od najboljih

Vijest o tragediji potvrdio nam je prethodno i Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ-a Lučko. "Bio je to redovni trening. Preminuli pripadnik je izabran među kandidatima kao jedan od najboljih po psihofizičkim parametrima", rekao nam je Bilobrk, koji nije htio spekulirati o uzroku ove tragedije.

Preminuli pripadnik je, dodaje Bilobrk, bio u interventnoj policiji, s A kategorijom liječničkog pregleda. "Ekipa iz baze mu je pomagala do dolaska hitne", prepričao nam je Bilobrk.

Pročitajte i ovo Pištolj, ilustracija - 2 policija objavila detalje Trojica napadača teško ozlijedila bivšeg člana ATJ-a Lučko: On ispalio nekoliko hitaca iz pištolja koji je nedozvoljeno posjedovao



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene