Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u zagrebu

Napadi na sudionike Povorke ponosa: Udarali ih šakama u glavu, pljuvali u lice, palili zastave...

Jučer se u Zagrebu održala 20. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea pod geslom "Prajd zauvijek!" no nije sve prošlo bez incidenata. Policija je objavila detalje.

U 20 godina promiijenilo se dosta toga, ali ipak nedovoljno. Glavna poruka Povorke je - marširat ćemo zauvijek! "Aktivisti ističu da činova mržnje ima još uvijek, a posebno su apostrofirali, citiram, da nasilnici i hulje čoporativno gaze po hodnicima parlamenta", javila je Petra Buljan s Ribnjaka za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

A nasilnici su gazili ulicama grada gdje su jučer zabilježeni brojni napadi na sudionike Povorke ponosa. Zagrebačka policija objavila je detalje više napada koji su se dogodili diljem grada. Ljude koji su kod sebe imali dugine zastave napadali su šakama, pljuvali im u lice, palili zastave...

Na Trešnjevci oko 12:35 na raskrižju Horvaćanske ulice i Ulice braće Domany, na ulici, nepoznati je počinitelj osobnim automobilom prepriječio put dvjema 30-godišnjakinjama i pri tom ih verbalno napao po osnovi seksualne orijentacije te jednoj pljunuo u lice, nakon čega se dao u bijeg. Kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja je u tijeku, javila je policija.

Navečer oko 21:15 u Novom Zagrebu, na autobusnoj stanici, na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Damira Tomljanovića Gavrana, nakon što je 18-godišnjakinji iz ruke ispala zastava duginih boja, prišla su joj četiri za sada nepoznata muškarca, od kojih je jedan uzeo zastavu i njome je udario u predjelu dlana, nakon čega su se sa zastavom udaljili u nepoznatom smjeru. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Oko 22:30 za vrijeme dok su se 32-godišnjakinja, 21-godišnjak i 22-godišnjak nalazili na Trgu Marka Marulića sa zastavom duginih boja, prišlo im je više nepoznatih počinitelja od kojih je jedan 22-godišnjaka udario šakom u lice, nakon čega su uzeli i zapalili zastavu, da bi potom za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice. Napadnutima je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. U službene prostorije privedeno je pet osoba koje se dovode u vezu s ovim događajem, uhićene su i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje.

Osim toga, za vrijeme kretanja povorke oko 16.20 sati na prostoru Trga bana Josipa Jelačića dvije su maloljetne osobe simboličnim porukama na svojima majicama iskazale nepodržavajući stav prema povorci te su dovedene u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja puštene su na slobodu te će protiv njih redovnim putem biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čl. 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene