Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zahvalni žurnim službama

Beroš s poljskim kolegom obišao ozlijeđene iz autobusa smrti: "Nažalost, 19 osoba je u teškom stanju"

Aktualno Galerija Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr Beroš i njegov poljski kolega Beroš i njegov poljski kolega Foto: DNEVNIK.hr Poljski ministar zdravstva Poljski ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr Adam Niedzielski, poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski, poljski ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr +0 Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz Galerija 1/5 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je ozlijeđene Poljake iz strašne prometne nesreće koja se dogodila na autocesti A4 u subotu ujutro. Izjave za medije dali su ministar Beroš, poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski te zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz.

Ministar Beroš u subotu je obišao ozlijeđene Poljake u bolnicama u Varaždinu, Čakovcu i KBC-u Zagreb. Teška prometna nesreća dogodila se na autocesti A4 području Varaždinske županije, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec.

Izjave za medije dali su ministar Beroš, poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski te zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz.

"Nažalost, 19 osoba je u teškom stanju", potvrdio je poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski.

"Naša misija se podijelila u dva dijela. Jedan dio je u Čakovcu i Varaždinu. Prikupljaju medicinsku dokumentaciju. Ukoliko to bude moguće, neki bi se već večeras mogli vratiti doma", rekao je poljski ministar zdravstva dodavši da će obići i ostale bolnice u Zagrebu gdje se nalazi drugi dio njihove misije.

Vili Beroš Adam Niedzielski, poljski ministar zdravstva (Foto: DNEVNIK.hr)

"Izrazio bih zahvalnost cijelom narodu i Vladi. Svi su naši pacijenti jako dobro zbrinuti. Oni kojima to bude potrebno, dobit će pakete za početak, npr. kozmetičke. Hvala svim službama koje su vrlo brzo krenule na mjesto događaja. Ondje su bili i gospoda ministri Božinović i Beroš. Hvala hrvatskoj Vladi i narodu", rekao je Niedzielski.

Na aktualnu se situaciju kratko osvrnuo i ministar zdravstva Vili Beroš.

"U ovoj bolnici smo prošli sve bolesnike koji su tu zbrinuti na Rebru. Hvala svim žurnim službama na reakciji i na pruženoj pomoći. U kontaktu sam s ravnateljem u bolnici u Slavonskom Brodu, i tamo je bila prometna nesreća. Odgovaramo izazovima. Hrvatski zdravstveni sustav napravit će sve što je moguće u ovom trenutku za zbrinjavanje poljskih ozlijeđenika", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vili Beroš Vili Beroš (Foto: DNEVNIK.hr)

Beroš se osvrnuo i na povratak teško ozlijeđenih pacijenata u Poljsku.

"Sada smo razgovarali. Njihova je želja da se čim prije i ranije premjeste. U slučaju ovakvih stanja, može dođi do pogoršanja patološkog stanja. Liječnici preporučuju oprez na prvome mjestu. Liječnici će procijeniti kada netko može na siguran način otići u Poljsku", rekao je Beroš.

Kada je u pitanju transport preminulih u Poljsku, Beroš je rekao kako će se voditi standardna procedura.

Sućut obiteljima stradalih izrazio je i zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz.

"Još jednom bih zahvalio hrvatskoj Vladi. Od početka smo u kontaktu s premijerom Plenkovićem i drugim ministrima. Zahvaljujem i Ministarstvu vanjskih poslova na ponudi da prihvate obitelji žrtava koje su poginule. Molimo ih da se jave u Veleposlanstvo Poljske u Hrvatskoj", rekao je, među ostalim, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz.

Vili Beroš Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz (Foto: DNEVNIK.hr)

U autobusu smrti u kojoj je bila grupa hodočasnika u Međugorje ozlijeđena su 33 putnika. U međuvremenu tijekom obrade u KBC-u Zagreb je jedna osoba preminula. Preminulih na mjestu nesreće je 11.

"Zdravstveni sustav na nogama od jutra"

Beroš je ranije rekao da je "zdravstveni sustav na nogama" od jutra te da se unesrećenima pruža i psihološka pomoć, a u varaždinskoj bolnici je bila i poljska konzulica Dagmara Luković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smrt na cesti Nastradali su išli na hodočašće u Međugorje. Božinović: "Činimo sve da zbrinemo unesrećene, puno ih je s teškim i višestrukim traumama"

"Od iznimne je važnosti da ti ozlijeđeni čuju materinji jezik što im je omogućeno, kao što je formiran i informacijski centar za sve one koji iz Poljske traže informacije o stanju njihovih bližnjih", dodao je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene