Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istaknuo česte simptome

Preminuli dječak nije bio prvi u Hrvatskoj koji je imao multisistemski sindrom. Dječji infektolog objasnio roditeljima na što da obrate pažnju

Aktualno Galerija +0 Goran Tešović, dječji infektolog Galerija 1/1 >>
Slušali smo proteklih mjeseci kako covid nije opasan za djecu, kako su najčešće asimptomatska, mnoge je zato ova vijest šokirala.

Multisistemski upalni sindrom nije prvi slučaj u Hrvatskoj.

''Prvu bolesnicu smo liječili u svibnju. Do sada smo u Klinici liječili njih 16, uključujući dječaka. Od početka pandemije u Hrvatskoj je ukupno bilo 31 bolesnik koji je bolovao od multisistemskog sindroma koji se povezuje s infekcijom SARS-CoV-2.

 

To je novi sindrom. Na početku su bila predlagana različita imena, s obzirom da malo podsjeća na kawasaki, pomalo na streptokok, ali on je nešto između. Definitivno je i nedvojbeno povezan s infekcijom SARS-CoV-2. Najčešće se javlja nakon što dijete preboli prvu fazu bolesti. Čak i nakon asimptomatskog oblika. Nekoliko tjedana nakon toga vrućica, javljaju se bolovi u trbuhu, nekad u cijelom tijelu, ponekad proljev i povraćanje, a nakon toga znakovi oštećenja brojnih organskih sustava. Najčešće su to srce, bubrezi i crijeva'', rekao je dječji infektolog Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Mnogi roditelji su se zabrinuli zbog ove vijesti. S obzriom da sindrom može dogoditi i nakon asimptomatske infekcije, kako mogu posumnjati na njega i kada da se jave liječniku)

"Ja sam napomenuo da se ovaj sindrom može javiti i nakon asimptomatske infekcije. Riječ je najčešće o djeci koja mogu jasno verbalizirati svoje probleme, i žale se na izraziti osjećaj opće slabosti i visoku febrilnost. To je nešto na što roditelji trebaju obratiti pozornost. Ako u obitelji imate ili je bilo slučajeva koronavirusa, treba pripaziti", pojasnio je. 

Dodao je kako djeca ipak nisu podložnija koronavirusu, već da je ovaj slučaj rijedak. ''Većina slučajeva koje smo vidjeli su nastala u posljednja dva, tri mjeseca, pogotovo krajem listopada'', pojasnio je Tešović i dodaje da je to zbog povećanog općeg broja slučajeva koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj Ravnatelj Klaićeve o smrti 11-godišnjeg dječaka zaraženog koronom: ''Zaprimljen je s uobičajenim simptomima. Došlo je do rijetke i teške komplikacije''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna skandal u dubrovačkoj bolnici Nitko im nije javio da im je preminuo član obitelji: "Rekli su da je dežurna liječnica imala puno posla. Njegove stvari su bacili..."

Liječi se imunomodulacijskim lijekovima, kortikosteroidi se dodaju u manjim ili većim količinama. ''Za sada smo, s iznimkom od dječaka, uspješno uspjeli liječiti sve bolesnike'', izjavio je Tešović.

 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene