Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšeg direktora kutinske Petrokemije Borisa Mesarića policija sumnjiči da je od 2005. do 2010. tu državnu tvrtku oštetio za 1,5 milijuna kuna, jer je predsjedniku nadzornog odbora navodno nezakonito omogućio korištenje službenih automobila, mobitela i fiksnog telefona, a sindikalnom povjereniku i dvojici članova radničkog vijeća povećao plaću.


Sisačko-moslavačka policijska uprava 66-godišnjeg Mesarića tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Sumnja se da je iskoristio položaj predsjednika uprave i od listopada 2005. do travnja 2010., suprotno internim aktima i bez pisane odluke nadležnih tijela, omogućio tadašnjem predsjedniku nadzornog odbora Željku Nenadiću neograničeno korištenje dva osobna automobila, mobitela i fiksnog telefona. Time je, sumnja policija, Petrokemija oštećena za više od 500 tisuća kuna.

Vrdoljak: Za Petrokemiju četiri neobvezujuće ponude, tri idu u drugi krug

Vezani članci Željko Klaus, V. D. ravnatelja Sindikata EKN-a (Foto: Dnevnik.hr) "Vjerujem da će Petrokemija stati na noge i da radnici više ne budu proglašavani uhljebima" Petrokemija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kutinska Petrokemija grca u dugovima, nema joj spasa bez strateškog partnera

Mesarića se tereti i da je početkom lipnja 2009. suprotno zakonu, samovoljno donio odluku o povećanju plaće sindikalnom povjereniku te dvojici članova radničkog vijeća, omogućivši im veća primanja, na koja nisu imali pravo. U tom slučaju tvrtka je navodno oštećena za više od milijun kuna.

Policija je protiv bivšeg čelnika Petrokemije podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Mesarić nije želio komentirati slučaj, a nekadašnji predsjednik, danas član Nadzornog odbora, sindikalist Željko Klaus tvrdi da su plaće dužnosnika sindikata i radničkog vijeća isplaćivane po važećim koeficijentima. Kazao je i da on nije koristio službeno vozilo tvrtke, već je to pravo prije njega posljednji koristio pokojni Željko Nenadić. Riječ je o bivšem gradonačelniku Petrinje koji je na čelu Nadzornog odbora Petrokemije bio do ožujka 2010. kada je podnio ostavku. Nenadić je umro u studenome prošle godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook