Osvaja desetljećima

Stolar koji je postao Indiana Jones: Neobična sudbina megapopularnog glumca (ne)sklonog skandalima

Harrison Ford (Foto: Profimedia) Harrison Ford (Foto: Profimedia) profimedia 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Harrison Ford i Calista Flockhart (Foto: Getty Images) Harrison Ford (Foto: Profimedia) Harrison Ford (Foto: Profimedia) Harrison Ford i Calista Flockhart (Foto: AFP) Harrison Ford i Calista Flockhart (Foto: AFP) Harrison Ford i Calista Flockhart (Foto: AFP) Harrison Ford (Foto: Profimedia) Harrison Ford i Calista Flockhart (Foto: Profimedia) +0 Harrison Ford, Peter Mayhew, Mark Hamill (Foto: Getty Images) Galerija

Slavni glumac Harrison Ford proslavio je svoj 77. rođendan, a mi smo se odlučili prisjetiti svih njegovih velikih uloga, kao i skandala.

Indiana Jones ili Han Solo, junaci filmske industrije 20. stoljeća koje je utjelovio glumac Harrison Ford zavijek će ostati upisani u povijest kinematografije kao jedni od najznačajniji likovi popularne kulture. Tko je osoba koja ih je utjelovila na filmskom platnu?

Pogledaj i ovo Harrison Ford i Calista Flockhart strastveni poljupci Ljubavna idila legendarnog Indiane Jonesa: Dugo je skrivao da je u vezi s lijepom kolegicom, a u 82. godini sretniji su no ikad!

Harrison Ford, danas 77-godišnji holivudski glumac beskrajne slave nekoć je bio tek - stolar. Njegov put prema uspjehu nije bio ni brz ni lak, no definitivno se na kraju prometnuo u jednog od najuspješnijih glumaca u povijesti. 

Ford je kasno otkrio interes za glumu iako je odrastao u obitelji dramskih umjetnika. Kada je prije 40-tak godina godina došao na audiciju za ulogu u filmu "Ratovi zvijezda" bio je običan stolar. S obzirom da je stalno hodao po raznim audicijama ne može se reći da nije pokušao postati glumac i ranije, ali njegova izvedba većinom je bila toliko loša da je na kraju morao par godina ugrađivati prozore i vrata. 

Kako je u već imao dvoje djece, Ford je morao prehranjivati obitelj pa si nije mogao dopustiti boemski život mladog glumca u nastajanju. Zbog toga je godinama koristio svoje stolarske vještine. 

Na vlastito iznenađenje, dobio je ulogu Hana Sola u slavnim "Ratovima zvijezda" i tu se njegova sreća promijenila. Preko noći je postao planetarno popularna zvijezda, a njegove su postere uključivali svi tinejdžerski časopisi. 

"Ratovi zvijezda" oborili su sve rekorde gledanosti i zarade. U samo prvoj godini prikazivanja film je zaradio preko 800 milijuna dolara i postao globalni fenomen. Ford je odjednom postao jedna od najprepoznatljivijih zvijezda tadašnjice, a sudjelovanje u još dva nastavka "Ratova zvijezda" samo je učvrstilo njegov zvjezdani status. 

Nakon proboja u "Ratovima zvijezda", Harrison je dobio još jednu, možda i slavniju ulogu - onu Indiane Jonesa, a od 1981. do danas igrao je u četiri nastavka. Uloga Indiane Jonesa, avanturista i arheologa učinila je Forda kultnim glumcem koji se više uopće nije morao boriti za svoj status planetarne zvijezde. Žene su za njime uzdisale, djeca ga imitirali, a muškarci mu zavidjeli. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoy cumple 77 años el gran Harrison Ford, felicidades. #harrisonford #happybirthday

Objavu dijeli Hablemos de Cine (@hablemosdecinevillavo)

Čak pet filmova ovog glumca nalaze se na popisu 30 filmova s najvećom zaradom u povijesti. Ford se specijalizirao za avanturističke filmove s natruhama akcije i SF-a, pa je tako glumio i u legendarnom "Blade Runneru", a za svoju ulogu u trileru "Svjedok" iz 1985. bio je nominiran i za Oscara. 

U šest desetljeća svoje karijere ovaj je glumac nanizao niz uspješnih uloga u još uspješnijim filmovima, a postao je i heroj mnogih blockbustera. Buran profesionalni život pratio je i buran privatni život, pa se tako Ford našao upleten u niz skandala. 

Ford je strastveni pilot pa se već tu uvalio u cijeli niz nezgodnih situacija. Tako se 2015. dogodila spektakularna nesreća za koju je bio odgovoran upravo slavni glumac. Naime, zbog nepažnje je morao psilino sletjeti na golf teren blizu Los Angelesa. Uz to, jednom prilikom se gotovo sudario s putničkim avionom u kojem je bilo 116 putnika, a sve zbog nepažnje i ležernosti. Naime, nije pratio gdje leti pa je izišao na pogrešno uzletište. 

Iako se Ford cijelog svog života jako trudio skrivati svoje ljubavne veze, kao poznatoj osobi to mu nije uvijek polazilo za rukom. Ford se ženio tri puta, a u prva dva braka dobio je četvero djece. 

Najviše kontroverzi izazvala je njegova veza sa znatno mlađom glumicom Calistom Flockhart. Par se počeo viđati 2002., a vjenčali su se 2010. godine. Unatoč uvjerenju mnogih da par kojeg je dijelilo 22 godine razlike neće uspjeti dugo izdržati u sretnom braku - oni su i dalje zajedno i posvojili su jednog sina, Liama. 

Najnoviji skandal koji se vezao uz Harrisona Forda bilo je otkriće ispovijesti iz dnevnika preminule glumice Carrie Fisher koja je rekla da je za vrijeme snimanja "Ratova zvijezda" bila u tromjesečnoj aferi s Fordom. Tada 19-godišnja Carrie navodno je bila naivna i nesigurna djevojka koju je Ford nemilosrdno iskoristio i slomio joj srce. 

Ford nikada nije priznao je li ta priča točna, a njegovim fanovima to nije ni bitno, oni ga obožavaju zbog junaka koje je prenio na filmska platna. 

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Kelly LeBrock (Foto: Getty Images) Kelly LeBrock (Foto: Profimedia) Kelly LeBrock (Foto: Profimedia) Kelly LeBrock (Foto: Getty Images) +4 Kelly LeBrock (Foto: Getty Images) Celebrity Ovisnost i estetski zahvati učinili su svoje: 80-ih je bila seks simbol, no danas je neprepoznatljiva

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene