Fascinantan život

Njegovi filmovi brojne su gledatelje strašili, no ni majstor svog zanata nije bio imun na fobije

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Alfred Hitchcock kultno je ime holivudske povijesti, a prisjetili smo se detalja iz njegova života koji je bio zanimljiv kao i njegove filmske uspješnice.

Scene u filmovima "Psiho", "Sjever-sjeverozapad" i "Ptice" jedne su od najzapaženijih i zastrašujućih u povijesti filma, a sve su došle od jednog čovjeka - Alfreda Hitchcocka. Redatelja su zvali Hitch, a radi se o jednoj od najpoznatijih ikona Hollywooda. Njegov život bio je fascinantan kao i njegovi filmovi, a ovo su neki od detalja koje možda niste znali.

Pogledaj i ovo showbuzz U 85. godini Preminula zvijezda Hitchcockovog filma 'Ptice'

Hitchcockovi filmovi brojne su gledatelje strašili, no ni majstor svog zanata nije bio imun na fobije. Čitav život bojao se policije jer je njegov strogi otac William imao pomaknute mjere odgoja. Jednom ga je prilikom kada je Alfred imao samo pet godina poslao u policijsku postaju da prvom policajcu prenese napisanu poruku. Taj isti policajac ga je zatvorio u ćeliju te mu rekao da tako završe zločesti dečki. S druge strane, redatelj je čitav život prezirao jaja. Istaknuo je kako ih nikada nije probao, a "bijela tekućina bez rupa ga zastrašuje".

Legendarni redatelj karijeru je započeo još početkom 20-ih godina prošloga stoljeća u nijemim filmovima. Radio je za jednu američku tvrtku u Londonu, koja je kasnije narasla u filmskog giganta Paramount Pictures. Na svom prvom poslu naučio je pisati scenarije i adaptirati ih na film. Godine 1924. Alfred i njegova žena Alma otišli su u Njemačku po zadatku kompanije Gainsborough Pictures, za koju je on tada radio, a ondje je učio od filmaša F. W. Murnaua. Kaže da je s njim naučio kako ispričati priču bez riječi. Samo devet njegovih nijemih filmova još postoji, a izgubljena melodrama iz 1923. godine "Bijela sjena" pronađena je 2011. godine na Novom Zelandu u filmskoj arhivi.

Napravio je prvi film sa zvukom u Velikoj Britaniji

Film "Ucjena" iz 1929. godine bio je njegov prvi hit, ujedno i prvi film sa zvukom objavljen u Velikoj Britaniji. Hitchcock je usavršio snimanje i režiju, a njegov se lik pojavljuje u čak 39 filmova koje je snimio. Jedini film u kojem je i progovorio je "Krivo optužen" iz 1956. godine. Redatelj je bio dobar ispred i iza kamera, a 1955. godine je dobio i TV seriju "Alfred Hitchcock vam predstavlja", u kojoj se šalio na račun filmske industrije i publike.

Kako bi bio siguran da svi znaju kako se rade filmovi, redatelj je dao svoj doprinos. On osobno je za enciklopediju Britannica napisao cijeli dio o filmskoj produkciji u kojoj je objasnio sve detalje.

Filmove "Vrtoglavica", "Prozor u dvorište", "Uže", "Nevolje s Harryjem" i "Čovjek koji je previše znao" Hitchcock je godinama skrivao. Isposlovao je da prava budu samo njegova nakon što su se prikazali te ih publika sve do nakon njegove smrti nije imala prilike nigdje pogledati. S glumcem Jimmyjem Stewartom razišao se nakon filma "Vrtoglavica" jer je smatrao kako film nije bio potpuni hit zbog glavnoga glumca. Imao je čak planove da glumi u njegovu sljedećem filmu, no sve je otkazao.

Pazio je na svaki detalj s filmom "Psiho"

Redatelj je sam financirao čitav film "Psiho", a tvrtka Paramount složila se da ga distribuira. Na kraju je zaradio šest milijuna dolara, što je ekvivalent današnjih 50 milijuna. Spomenuti film ima najbolji obrat u radnji u povijesti filma, a kako bi bio siguran da se o tome ne priča previše dok ga svi ne pogledaju, pokušao je kupiti sve kopije knjige na svijetu te je glumcima zabranio da govore o filmu prije prikazivanja. Nadgledao je sve detalje i zabranio je kinima u SAD-u da publika ulazi u kinodvorane nakon početka filma. Nitko to nije smio, čak ni američki predsjednik i britanska kraljica, tako je stajalo u njegovim zahtjevima.

Tijekom svoje zavidne karijere Hitchcock nikada nije dobio nagradu Oscar za svoju režiju, kao ni brojne njegove slavne kolege. Kada je napokon dobio počasnog Oscara 1967. godine, rekao je samo nekoliko riječi: "Hvala vam, puno."

Slavni redatelj je preminuo 29. travnja 1980. godine u svom domu u Kaliforniji.

 

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Susan Boyle (Foto: Profimedia) +0 Susan Boyle i Simon Cowell (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Na računu broji milijune, dobila je i brojne ljubavne ponude, ali ona želi samo jedno

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene