Popis glumaca koje smo gledale u filmovi o Harryju Potteru, a koji više nisu među živima već je poduži, a zanimljivo je da je riječ uglavnom o muškarcima i da je većina njih preminula od istog uzroka.

Galerija


Filmovi o malenom čarobnjaku Harryju Potteru postali su jedni od najpopularnijih i najuspješnijih filmova svih vremena, a svojim su glumcima osigurali mjesta za pamćenje u holivudskoj povijesti. Međutim, neke od njih pratile su životne tragedije, a neki više nisu među živima. 

Vezani članci Regé-Jean Page i Freddie Stroma Brzo su stekli vojsku obožavateljica, a većina se iznenadila kad je shvatila odakle su im poznati Mark Williams - 3 Tek u 30-ima je dobio veću ulogu, ali nije odustajao od svog sna - radio je čak i na farmi bikova dok nije dobio svoju priliku!

Glumačka ekipa Harryja Pottera ovih je dana ostala bez voljenog britanskog glumca Paula Rittera koji je u tajnosti bolovao od tumora na mozgu i on je posljednji u nizu koji je od njih napustio ovaj svijet. Imao je samo 55 godina i njegova je smrt šokirala obožavatelje i kolege. U franšizi o Potteru glumio je čarobnjaka Eldreda Worplea u nastavku "Harry Potter i princ miješane krvi".

S nama više nije ni legendarni glumac Richard Harris koji je u prva dva filma utjelovio omiljenog ravnatelja Hogwartsa Albusa Dumbledorea, jer mu je ubrzo nakon toga bila dijagnosticirana Hodgkinsova bolest. Umro je u listopadu 2002. godine u 73. godini, a na setu ga je zamijenio glumac Michael Gambon koji je Dumbledorea glumio u sljedećih šest nastavaka.

Obožavatelji dobro pamte i jednog od najboljih britanskih glumaca Johna Hurta koji se u u franšizi o čarobnjaku pojavio kao majstor za čarobne štapiće gospodin Ollivander iz trgovine u Diagon Alleyju. John se pojavio u prvom filmu "Harry Potter i kamen mudraca" te se vratio u filmu "Harry Potter i plameni pehar", no njegove su scene izbačene iz finalne verzije filma. No pojavio se ponovno u oba nastavka "Harry Potter i darovi smrti". Četiri godine nakon što je utjelovio Ollivandera, Johnu je dijagnosticiran rak gušterače i preminuo je u svom domu u siječnju 2017. godine, samo tri dana nakon što je navršio 77 godina.

Smrt legendarnog glumca Alana Rickmana možda je najviše potresla obožavatelje priča o malenom čarobnjaku, iako je njegov lik Severusa Snapea u svim nastavcima bio prikazan kao jedan od glavnih negativaca da bi na kraju ispao heroj. Naime, on je bio taj koji je u smrt gurnuo ravnatelja Dumbledora, ali ispostavilo se da je cijelo vrijeme samo izvršavao njegove naredbe i to kako bi zaštitio Harryja. Međutim, četiri godine nakon što je završilo snimanje Alanu je također dijagnosticiran rak gušterače i preminuo je 2016. godine u dobi od 69 godina.

Glumac Roger Lloyd Pack proslavio se ulogom Triggera u kultnim "Mućkama", a ekipi Harryja Pottera pridružio se kao lik dužnosnika iz Ministarstva magije Barty Crouch Stariji. U mračnoj ulozi debitirao je 2005. godine, a njegova uloga bila je daleko od one šaljive u kojoj su ga gledatelji upoznali davnih dana. A Lloyd je baš kao i John te Alan u stvarnom životu 2014. godine izgubio borbu protiv raka gušterače u dobi od 69 godina.

Nagrađivanog glumca Richarda Griffitha gledali smo kao ujaka Harryja Pottera Vernona Dursleyja i to u pet nastavaka. Većinu scena odigrao je s Danielom Radcliffeom kao glavnim glumcem, a zajedno su glumili i u kazališnoj predstavi "Equus" na Broadwayu i West Endu. Njegovo posljednje pojavljivanje u filmovima o Potteru bilo je 2011. godine, a samo dvije godine kasnije preminuo je usred komplikacija od operacije srca.

Nešto starija publika je glumca Vernea Troyera upoznala još kao Mini-Mea u filmskom serijalu o Austinu Powersu, a oni mlađi kao goblina Griphooka, jednog od mrzovoljnih zaposlenika čarobnjačke banke Gringotts. Verne je u privatnom životu dugi niz godina vodio tešku borbu s ovisnošću o alkoholu, a preminuo je 2018. godine kada je nažalost sam sebu odlučio presuditi u 50. godini života.

I nakon 20 godina braka savršen je kavalir prema supruzi koju je često branio od žestokih napada zbog njezine bujnije figure

Bez grudnjaka ispod bijele prozirne majice krenula na sastanak, još jednom dokazala da se ne zamara što će drugi reći