Susan Sarandon drugog dana Međunarodnog festivala u Torontu osudila je kampanje lobiranja koje se vode šest mjeseci prije svečane dodjele zlatnih kipića.

Galerija Susan Sarandon (Foto: Getty Images) Susan Sarandon (Foto: Getty Images) +0 Susan Sarandon (Foto: Getty Images)

Američka glumica Susan Sarandon koja je na filmski festival u Torontu došla predstaviti svoj najnoviji film, kritizirala je kulturu dodjele Oskara koji se danas više nego ikada kupuju višemjesečnim lobiranjem i novcem.

Vezani članci Susan Sarandon Kultni film koji je proslavio Brada Pitta trebao je dobiti nastavak, ali Sarandon je odbila sudjelovati zbog bizarne radnje Komedija Tammy - 5 Vjerovali ili ne, neki od detalja u ovoj urnebesnoj komediji pojavili su se i u kultnom filmu ''Thelma i Louise''

"Bila sam pet puta nominirana i jednom sam osvojila Oscara, no u to vrijeme za to se nije morao trošiti novac", rekla je glumica koja je slavni ''kipić'' osvojila za ulogu sestre Helen u filmu "Odlazak u smrt" (Dead Man Walking) iz 1995.

"Takvo što danas više ne bi bilo moguće", rekla je glumica.

Osudila je kampanje lobiranja koje se vode šest mjeseci prije svečane dodjele zlatnih kipića i uključuju svečane domjenke i projekcije za VIP goste i druge utjecajne ljude.

Sarandon je to rekla drugog dana Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, najvećeg takvog festivala u Sjevernoj Americi koji traje do 15. rujna.

Film "Blackbird", u kojem igra ulogu majke u terminalnoj fazi bolesti i koja želi eutanaziju, bio je pretpremijerno prikazan.

Danas 72-godišnja glumica ocijenila je da su njezini izgledi da osvoji Oscara za tu ulogu maleni jer se "ne može natjecati s pojedinim filmovima koje brane današnji Harryji Weinsteini".

Filmovi koje je producirao taj bivši supermoćni filmski producent bili su slavni sve do skandala kada je na poticaj pokreta #MeToo više od 80 žena, Weinsteinovih žrtava, napose glumica progovorilo o brojnim Weinstenovim spolnim napadima.

Prije spektakularnog pada Weinsteina su smatrali majstorom lobistom za Oscare zbog njegova golemog utjecaja i moći u filmskoj industriji. Legendarni su njegovi "blitzkriegovi" koje je vodio kako bi osigurao Oscare za filmove "Zaljubljeni Shakespeare" i "Artist".

TIFF je zadnjih godina postao neka vrsta odskočne daske za Oscare, pa su tako nagrade u Torontu, a zatim i Oscare za najbolji film osvojili "Oblik vode" i "Zelena knjiga: vodič za život".

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju