Sound of Light

Ambiciozan projekt kojim je polarna svjetlost transformirana u nikad viđeno audiovizualno iskustvo

Sound of Light Sound of Light 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Sound of Light Sound of Light Sound of Light Sound of Light +0 Sound of Light Galerija

Sound of Light projekt testirao je granice umjetne inteligencije i njezine mogućnosti razvijanja i učenja, pogotovo kada je riječ o prepoznavanju slika i stvaranju glazbe.

Kako zvuči svjetlost? Ovo uzbudljivo pitanje Huawei je postavio timu suradnika sastavljenom od umjetnika i AI stručnjaka kako bi proslavili objavljivanje modela Huawei Mate 20 Pro. Pokazujući napredne AI mogućnosti pametnog telefona, kreiran je Sound of Light, ambiciozni projekt kojim je polarna svjetlost transformirana u nikad viđeno audiovizualno iskustvo.

Pogledaj i ovo Diego Siqueira i Iva Augustinović Osvoji i uživaj Želiš gledati uživo finale Supertalenta? Diego i Iva znaju kako i otkrivaju pravila

Projekt Sound of Light testirao je granice umjetne inteligencije i njezine mogućnosti razvijanja i učenja, pogotovo kada je riječ o prepoznavanju slika i stvaranju glazbe. Suradnici su imali zahtjevan zadatak zabilježiti polarnu svjetlost u Norveškoj i naučiti posebno izrađeni AI sustav, koji je dostupan na uređaju Huawei Mate 20 Pro, da prepozna ključne značajke svjetlosti i pretvori ih u glazbene elemente. Ovi originalni dijelovi zvuka potom su korišteni kako bi komponirali simfoniju u suradnji s teelfonom Huawei Mate 20 Pro. Krajnji izazov za umjetnički tim potom je bio kreairati multiosjetilno iskustvo koje se suprotstavlja inovacijama u AI-ju s nikad prije viđenim ili slušanim jezikom polarne svjetlosti.

Putovanje – od inicijalnog snimanja polarne svjetlosti do završne izvedbe

Na otvorenim poljima ispod noćnog neba Tromsøa u Norveškoj, lovac na auroru Kjetil Skogli i nagrađivani kompozitor Mark Sayfritz bacili su se u potragu za polarnom svjetlošću. Potom je Mark radio s posebno izrađenim AI sustavom na Huaweiju Mate 20 Pro kako bi stvorio simfoniju temeljenu na snimkama. Nakon što su glazbeni dijelovi ukomponirani, James Shearman, jedan od najboljih svjetskih dirigenata i kompozitora, rasporedio ih je za orkestralni nastup simfonije zvuka svjetlosti u slavnom Brahms Hallu u Beču. „Moja je uloga kao dirigenta da oblikujem, inspiriram i upravljam izvedbom simfonije i da, uz pomoć AI-ja, udahnem život u nju. Da stvorim osjećaj kao da polarna svjetlost zaista govori kroz glazbu“, istaknuo je James. Tijekom cijelog putovanja korištene su AI mogućnosti pametnog telefona Huawei Mate 20 Pro kao inspiracija za pomicanje granica očekivanja.

Sound of Light Sound of Light

''Uvođenje umjetne inteligencije u svoju glazbu otvorilo je gomilu potpuno novih kreativnih mogućnosti. Sada mogu iskombinirati snimke polarne svjetlosti s AI sustavom koji analizira elemente poput boje, veličine, oblika i brzine. Potom generira razne varijacije mojih glazbenih izraza na temelju onoga što vidi. Stoga, kada AI prepozna djelomično dramatičan glazbeni show, može modulirati zvukove da odražavaju taj intenzitet u kompoziciji. Potom ja mogu uklopiti ove elemente u simfoniju”, izjavio je kompozitor Mark Sayfritz.

Događaj uživo u Beču – večer AI-ja, glazbe i polarne svjetlosti

Ali kako zvuči polarna svjetlost? Na ovo pitanje odgovoreno je pomoću audiovizualnog nastupa uživo koji je održan u Brahms Hallu koncertne dvorane Musikverein u Beču 28. studenog. Pred više od 300 gledatelja nevjerojatni zvuk polarne svjetlosti dirigirao je James Shearman uz nastup orkestra Synchron Stage.

Orkestar je iskusan u izvođenju glazbenih brojeva za film i upravo je njihova sposobnost da povežu glazbeni dio nastupa s projekcijom vizualnog dijela odigrala ključnu ulogu u izvedbi uživo.

Na događaj uživo, koji je vodila Ina Sabitzer, pozvani su predstavnici medija i drugi uvaženi gosti kako bi podijelili užitak u Huaweijevom pomno izrežiranom Sound of Light projektu. Večer je uključivala scene iza kulisa filma Genesis prikazujući put s neba na stage i kulminirajući nastupom uživo na suradničkom projektu.

O Huaweiju

Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja, njima se koristi trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u 2017. godini tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Huawei ima 15 istraživačkih razvojnih centara (R&D) smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini. Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice Huaweija čiji su fokus pametni telefoni, računala i tableti, nosivi pametni uređaji, usluge ”u oblaku” (cloud) i sl. Globalna mreža Huaweija izgrađena je na 20 godina ekspertize u telekom sektoru, a posvećena je pružanju najnovijih tehnoloških iskoraka potrošačima diljem svijeta.

''Omogućavamo izgradnju bolje povezanog svijeta'', krilatica je koju svakodnevno ostvaruje i živi Huawei Business Consumer Group.



 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene