Tko će biti najbolji?

Borba za zlatni kipić i ove će godine biti tijesna, ali jedna kategorija ipak prednjači u neizvjesnosti

Gary Oldman (FOTO: Getty) Gary Oldman (FOTO: Getty) 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Gary Oldman (FOTO: Getty) Galerija

Dodjela Oscara i ove godine donosi zanimljive nominacije i već se sada vode rasprave i predviđanja o tome tko će otići kući sa zlatnim kipićem u rukama.

Filmovi "Nomadland", "Minari", "Promising Young Woman", "Borat", "Mank" samo su neki od onih koji konkuriraju da ove godinu budu okrunjeni najprestižnijom filmskom nagradom Oscar.

Pogledaj i ovo showbuzz Jeste li ga gledali? Crno-bijeli film "Mank" ima čak 10 nominacija, hoće li se ponoviti priča s dodjele Oscara iz davne 1942. godine?

Tko će biti dobitnik, saznat ćemo 25. odnosno 26. travnja po srednjoeuropskom ljetnom vremenu, a neki od filmskih znalaca već predviđaju tko bi mogao otići kući sa zlatnim kipićem.

Jedan od njih je pisac i filmski novinar Richard Trenholm, koji je podijelio svoja predviđanja i očekivanja za Cnet. Prema njegovu zaključku, ovogodišnjim Oscarima prevladavaju dva trenda - priče o iskustvima marginaliziranih pojedinaca u SAD-u i priče temeljene na istinitim događajima. Tako se primjerice u čak dva filma prikazuje ista povijesna ličnost, a to je član Crnih pantera Fred Hampton, čiji lik gledamo u filmovima "Chicago 7" i "Judas and the Black Messiah".

Trenholm kao važnu činjenicu navodi i to da je prvi put u povijesti dodjele Oscara u kategoriji za najbolje redatelje nominirano više od jedne žene, a time su povijest ispisale Chloé Zhao sa svojim filmom "Nomadland", kojemu se predviđa pobjeda, te Emerald Fennell s filmom "Promising Young Woman", a koju gledatelji inače pamte i po ulozi Camille Parker Bowles u hit-seriji "The Crown".

Što se tiče kategorije najboljih muške uloge, u njoj konkuriraju već Oscarom nagrađeni Gary Oldman i Anthony Hopkins, dok je zvijezda filma "Minari" Steven Yeun prvi azijski Amerikanac nominiran u njoj. Riz Ahmad je pak prvi musliman nominiran za nagradu Američke filmske akademije, no pitanje je hoće li njezini članovi moći odoljeti, a da ona ne posmrtno ne pripadne preminulom Chadwicku Bosemanu koji je preminuo 2020. godine.

Glumica Carey Mulligan svoju je prvu nominaciju za Oscara dobila još 2009. godine zahvaljujući filmu "An Education", a sada joj je nominaciju donio lik žene koja vodi borbu protiv seksualnog zlostavljanja. Konkuriraju joj Viola Davis i Andra Day s ulogama afroameričkih glazbenih ikona, a tu su i snažne uloge Vanesse Kirby i Frances McDormand, pa je prema Trenholmu pobjednica kategorije za najbolju žensku ulogu najneizvjesnija.

A tko će biti pravi dobitnici i hoće li se njegova i predviđanja njegovih istomišljenika ostvariti, saznat ćemo vrlo skoro.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene