"Primijetili smo da je naziv 'strani' zastario unutar globalne filmske zajednice", rekli su supredsjedatelji Odbora za međunarodni igrani film Larry Karaszewski i Diane Weyerma

Galerija


Kategorija Oscara najbolji strani film preimenovana je u u međunarodni igrani film, priopćila je američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) u utorak navečer.

Vezani članci Green Book (Foto: Profimedia) ''Zelena knjiga“ sa zlatnom porukom: Kandidat za pet Oscara koji svojom toplinom hrani dušu Miljenica (Foto: Screenshot) Svako poglavlje za jednog Oscara: Iščašena drama kraljevskog dvora u deset poglavlja

"Primijetili smo da je naziv 'strani' zastario unutar globalne filmske zajednice", rekli su supredsjedatelji Odbora za međunarodni igrani film Larry Karaszewski i Diane Weyerman.

"Mi smatramo da međunarodni igrani film bolje predstavlja ovu kategoriju i promovira pozitivan i uključiv pogled na film i umjetnost filma kao univerzalno iskustvo."

Akademija je istaknula da se ne mijenja nijedno pravilo niti uvjet za postojeću kategoriju osim što će u uži izbor za nagradu ulaziti 10 filmova.

Istaknuti dobitnici Oscara za najbolji strani film, kategorija koja je uvedena 1957. godine, su filmovi "La Vita e' bella" ("Život je lijep") Roberta Benignija, "Le charme discret de la bourgeoisie" ("Diskretni šarm buržoazije") Luisa Bunuela i "Das Leben der Andern" ("Život drugih") Floriana Henckela von Donnersmarcka. (Hina)

Fatalnoj Talijanki vjetar rastvorio haljinu pa je zamalo pokazala više no što je htjela