Kate Middleton nosila je tijare koje su krasile glavu princeze Diane, kraljica Elizabeta je brojne dobila od svoje majke, a neke je čak ugrabila i Camilla Parker Bowles. Donosimo priče iza skupih modnih dodataka princeza i kraljica.

Galerija


Krune i tijare u vlasništvu britanske kraljevske obitelji već stoljećima krase glave brojnih njezinih pripadnica. Kraljica Elizabeta, Kate Middleton i princeza Diana nosile su fascinantne skupe dodatke, a priče iza njih iznenadit će vas, kao i njihova cijena.

Vezani članci Princ William i Kate Middleton Pandemija je utjecala na božićne planove i u kraljevskoj obitelji, upitno je gdje će točno William i Kate biti za blagdan Meghan Markle (Foto: Profimedia) Još jedan dokaz razdora u obitelji? Izopćena Meghan udaljena iz blizine Kraljice i Kate Middleton

Kraljičina majka, kraljica Mary, dobila je kao vjenčani poklon tijaru od odbora djevojaka Girls of Great Britain and Ireland. Tijara je i nazvana po odboru, a kraljica Mary darovala ju je svojoj kćeri, današnjoj britanskoj kraljici, također kao vjenčani poklon. Tijara je s godinama postala zaštitni znak kraljice Elizabete.

Kruna koja je izrađena za krunidbu kralja Georgea 1821. godine također je u obitelji Windsor već desetljećima. Nosile su je kraljica Victorija i kraljica Mary, a kraljica Elizabeta ju je također nosila na svojoj krunidbi. Kruna ima 1333 dijamanata, a u vrijeme kada je izrađena koštala je oko 10.000 dolara. Današnja njezina vrijednost procjenjuje se u milijunima.

Kraljica je na dan svog vjenčanja dobila oko 100 burmanskih rubalja, a dala ih je izraditi u tijaru 1973. godine. Kombinirala ih je s dijamantima iz druge tijare koja se u jednom trenutku raspala.

Cartier je 1936. godine izradio tijaru koju je dobila Kraljica majka od svog supruga prije njihovog vjenčanja. Poklonila ju je kraljici Elizabeti na njezin 18. rođendan, a osim kraljice nosila ju je i njezina sestra Margaret. Osim toga, tijara je poznata i po tome da je krasila glavu Kate Middleton na dan njezinog vjenčanja s pricom Williamom prije devet godina. Prema tvrdnjama stručnjaka, tijara ima 739 briljanata i 149 dijamanata.

Sama kraljica na dan svoga vjenčanja je nosila tijaru koja je 1919. godine izrađena za kraljicu Mary. Nosile su je Elizabeta i njezina kći Anne, koja se također udala s tom tijarom na glavi.

Kraljica Elizabeta ima pozamašnu kolekciju tijara i kruna, a mnoge je dobila od svojih roditelja. Majka joj je tako poklonila i tijaru koju je za kraljicu Victoriju dao dizajnirati princ Albert. Kraljica majka od svih je tijara tu najviše voljela nositi. Elizabeta je za svoju krunidbu dobila i brojne darove iz Brazila, među kojima su bili smaragdi. Kraljica je od njih izradila tijaru, naušnice i ogrlicu.

Tijara koja je originalno izrađena za kraljicu Mary 1900. godine dospjela je u ruke kraljice, koja ju je proslijedila princezi Diani kao vjenčani poklon. Supruga njezinog sina, Kate Middleton, nekoliko je puta viđena s tom tijarom na glavi. Princeza Diana je pak najčešće nosila tijaru koja potječe iz njezine vlastite obitelji. Nosila ju je na dan vjenčanja s princom Charlesom, ali na glavi su je imale i njezine sestre na dan njihovih vjenčanja.

Vojvotkinja od Cornwalla, Camilla Parker-Bowles, najčešće nosi tijaru pod imenom Greville. Pripadala je Margaret Helen Greville, koja ju je dala kraljici Mary. Tijara je trenutačno u vlasništvu Camille, a dobila ju je nakon što se udala za nasljednika britanske krune, princa Charlesa.

Vrijednost svih tijara koje posjeduje britanska kraljevska obitelj danas se procjenjuje na desetke milijuna dolara.

Luka i Vanja Modrić slave 10 godina braka: Pogledajte fotografije s vjenčanja na kojem su gosti bili brojni poznati Hrvati