Prva Dora pod imenom kakvim je znamo i danas održana je 1993. godine, a odonda se održava do danas, s pauzom od nekoliko godina,


Dora ili Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije održava se od 1992. godine kada su se izvođači prvi put natjecali za odlazak na Euroviziju.

Vezani članci Albina Grčić Nakon Albinina ispadanja s Eurosonga Twitter preplavile šale na račun iste osobe, pogađate li o kome je riječ? Damir Kedžo - 1 Damiru Kedži srušeni snovi: Neće na Eurosong, ali ipak ima razloga za zadovoljstvo

Te godine natjecanje se zvalo Crovizija, no Hrvatska tada nije bila na Euroviziji s pjesmom "Aleluja" grupe Magazin, koja je pobijedila na Croviziji. Godinu kasnije održala se prva Dora pod imenom kakvo ima i sada, a s pauzom između 2010. i 2019. godine održava se do danas. Ovogodišnja Dora održat će se u Sportskoj dvorani "Marino Cvetković" u Opatiji 29. veljače, a natjecat će se 16 pjesama. Donosimo pregled prvih pjesama koje su pobijedile na Dori.

1993.

Dora je održana u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, a natjecalo se 15 sudionika, od kojih je jedan bio diskvalificiran. Pobijedila je grupa Put s pjesmom "Don't Ever Cry", koja je na Euroviziji ostvarila 15. mjesto.

1994.

Godinu kasnije Dora se održala u istoj dvorani, 20. ožujka 1994., a od 21 kandidata pobjedu je odnio Tony Cetinski s pjesmom "Nek' ti bude ljubav sva".

1995.

Na trećoj Dori koja je održana također u Opatiji natjecalo se 20 sudionika. Pobjedu su odnijele grupa Magazin & Lidija s pjesmom "Nostalgija". Pjesma je na Eurosongu ostvarila visoko šesto mjesto.

1996.

"Sveta ljubav" Maje Blagdan pobijedila je na Dori koja se održala 3. ožujka 1996. godine u Opatiji. Na Euroviziji koja se te godine održala u Norveškoj pjevačica je osvojila najbolje mjesto Hrvatske dotad. U finalu je završila ne četvrtom mjestu.

1997.

Peti Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije održao se 9. ožujka 1997. godine u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, a natjecalo se 20 sudionika. Pobjedu je odnijela grupa E.N.I. s pjesmom "Probudi me". Na Euroviziji u Irskoj s tom smo pjesmom osvojili 17. mjesto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju