Operacija london bridge

Evo što će se događati nakon smrti kraljice i kad će Charles biti proglašen kraljem, poznat je plan za svaki dan do sprovoda

Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Afp 1/17 >> Pogledaji ovu galeriju Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta II. - 14 Kraljica Elizabeta II. - 12 Princ Charles i kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta II. - 2 Kraljica Elizabeta II. - 7 Kraljica Elizabeta i Meghan Markle Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 2 +6 Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 1 Galerija

Operacija London Bridge naziv je za plan događaja nakon smrti kraljice Elizabete II., a evo i kako će se točno provesti u narednih 10 dana.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini u dvorcu Balmoral nakon što je završila pod nadzorom liječnika.

Pogledaj i ovo David Beckham odaje počast kraljici Elizabeti II. - 5 Volio je kraljicu David Beckham 13 je sati čekao u redu kako bi odao počast kraljici: ''Za mene je ovo jako teško...''

Povodom tužne vijesti, pokrenuta je Operacija London Bridge kojom je unaprijed isplanirano što će se događati 10 dana nakon kraljičine smrti, uključujući prijevoz lijesa i proglašenje princa Charlesa kraljem.

Prvi korak već je ispunjen, a to je spuštanje zastava diljem zemlje na pola koplja, a evo i što je isplanirano za narednih 10 dana.

Petak 9. rujna

U 10 sati ujutro sastat će se pristupno vijeće, a Charles će tijekom tog sastanka biti proglašen kraljem. Službeno proglašenje pročitat će se u palači St. James i u Kraljevskoj burzi. Pretpostavlja da će uz Charlesa biti njegova supruga, Vojvotkinja do Cornwalla Camila, jer je kraljica Elizabeta II. u svojem obraćanju javnosti povodom sedamdeset godina vlasti izjavila kako želi da, kada dođe vrijeme za to, Camilla, dobije titulu "kraljice pratilje". Također, uz svakodnevne dužnosti, članovi parlamenta, premijerka i ministri sastat će se u donjem domu skupštine kako bi odali počast kraljici.

Subota 10. rujna

Taj dan planirano je dovođenje kraljičina lijesa u Buckinghamsku palaču. Kako je Elizabeta preminula u Škotskoj, njezino tijelo će do Londona biti prevezeno vlakom. U slučaju da to ne bude izvedivo, pokrenut će se operacija Overstudy i lijes će biti prevezen zrakoplovom. Po dolasku lijesa u London, bit će održan prijem za doček.

Nedjelja 11. rujna

Nakon što primi izraze sućuti u Westminsterskoj opatiji, Charles će se otisnuti na turneju po Velikoj Britaniji. Prva postaja mu je Škotska, gdje će posjetiti parlament i prisustvovati misi u katedrali St. GIles u Edinburghu.

Ponedjeljak 12. rujna

Očekuje se da će Charles nastaviti svoju turneju u Sjevernoj Irskoj gdje će primiti sućut u dvorcu Hillsborough i prisustvovati još jednoj misi zadušnici u katedrali St. Anne u Belfastu.

Utorak 13. rujna

Za taj dan zakazana je ceremonija u kojem će se kraljičin lijes biti prenesen od Buckinghamske palače do zgrade Parlamenta, a zatim slijedi misa u Westminsterskoj opatiji. Kraljičin lijes bit će smješten u samom centru Westminsterske opatije i tu će ostati tri dana, a u to će vrijeme građanima biti dopušteno da ga obilaze.

Srijeda 14. rujna

Charles bi u to vrijeme trebao biti u Walesu, u posjeti Parlamentu, a i tamo će prisustvovati misi u katedrali Llandaff u Cardiffu.

Četvrtak 15. rujna

U danima uoči sprovoda, vlada će se vjerojatno boriti s logističkim brigama zbog organizacije golemog događaja glavnom gradu Engleske. Očekuje se da će za vrijeme posljednjeg ispraćaja kraljice u London doći stotine tisuća ljudi.

Petak 16. rujna

Kraljičin sprovod održat će se u Westminsterskoj opatiji, a među prisutnima će biti članovi njezine obitelji, ministri i uglednici iz cijelog svijeta. Diljem zemlje održat će se i dvije minute šutnje, a dan kraljičina pokopa bit će proglašen Danom nacionalnog žalovanja. Nakon obreda sprovoda u palači St. George održat će se komemoracijska ceremonija i kraljica će biti pokopana u memorijalnoj kapeli kralja Georgea u dvorcu Windsor.

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Charles Kraljica Elizabeta i Charles Princ Charles i kraljica Elizabeta Prince Charles +2 Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 2 Celebrity Neutješni Charles oglasio se nakon tužne vijesti o majčinoj smrti: "Ovo je trenutak najveće tuge za mene i članove moje obitelj"

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom - 3 Princ William i Kate Middleton s djecom - 2 +25 Princ William i Kate Middleton s djecom - 1 Celebrity Kate Middleton snimljena je tijekom jednog od najtežih trenutaka u kraljevskoj obitelji, evo gdje su je uhvatili fotografi

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene