Karizma i ljepota

Velika diva danas bi napunila 59. godina: Prisjetimo se najboljih uloga Ene Begović po kojima je pamtimo

Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: Screenshot) screenshot 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: Screenshot) Ena Begović (Foto: YouTube) +0 Ena Begović (Foto: Screenshot) Galerija

Glumica Ena Begović rođena je na današnji dan prije 59 godina. Odlučili smo se prisjetiti njezinih velikih uloga.

Neprežaljena glumačka diva hrvatske scene, velika Ena Begović, rodila se prije 59. godina. Ova glumica u svojoj je relativno kratkoj karijeri ostavila neizbrisiv trag na hrvatsku filmsku i kazališnu scenu, a mnogi ju i danas smatraju heroinom bez premca. 

Pogledaj i ovo Ena Begović (Foto: Screenshot) Velika diva Prošlo je 19 godina od pogibelji Ene Begović: Vrhunac životne sreće osujetila je strašna tragedija

Pravim imenom Jelena Begović rodila se 8. srpnja 1960. godine, a radila je i stvarala punom parom od 1978. do prerane i tragične smrti 2000. godine. 

Plavokosa ljepotica bujnih usana i oblina te izražajnih očiju očarala je hrvatsku, ali i regionalnu javnost te postala omiljen izbor redateljima i producentima. Osim ljepote, Enu je krasio veliki glumački talent pa joj je uspjeh od prvog dana bio zagarantiran. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ena Begović #enabegović#sfrj#zagreb#beograd#ljubljana#podgorica#sarajevo#skopje#maribor#banjaluka#bitola#niksic#pula#split#dubrovnik#rijeka#karlovac#novisad#niš#prishtina#jugoslavija

Objavu dijeli JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj)

Svoje prvo predstavljanje javnosti Ena je odradila statirajući u filmu Lordana Zafranovića, "Okupacija u 26 slika", a uskoro nakon toga debitirala je u TV filmu "Ivan Goran Kovačić". Iako je vjerovala kako će karijeru izgraditi prije svega glumeći u filmovima, suprotno očekivanjima, upravo su joj kazališne daske donijele prvi okus slave i priznanja. 

Svojim angažmanom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu lijepa Ena osigurala si je čak 16 uzastopnih godina titulu prvakinje tog najbitnijeg kazališta u Hrvata. U tom je razdoblju odigrala preko 20 glavnih uloga, a među njima i slavne junakinje konestu Neru, Desdemonu, barunicu Castelli, Teutu, Anu Karenjinu...

No, iako zbog njezine prerane i tragične pogibelji danas više nemamo priliku gledati njezine veličanstvene glumačke izvedbe na kazališnim pozornicama, Enine ljepote i talenta uvijek se možemo prisjetiti gledajući neke od njezinih najpoznatijih filmova. 

Među filmskim ulogama svakako se izdvaja ona barunice Castelli u "Gospodi Glembajevi". Tom je ulogom Ena Begović ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj kinematografiji, a mnogi ju pamte baš kao beskrupuloznu ženu nezaistnih seksualnih apetita koja se iz priležnice pretvorila u barunicu i unijela razdor u uspješnu obitelj. 

Ta Krležina obiteljska drama tragičan je prikaz iskvarenosti društva i odnosa jedne buržujske obitelji koju izjedaju njezini grijesi, strasti i prevare, a u srcu sve te tame upravo je barunica Castelli. Ena Begović udahnula je tom kultnom književnom liku život i osvojila i publiku i kritiku svojim nastupom. To je uloga po kojoj ju i danas prepoznajemo.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#enabegović#sfrj#hrvatska#zagreb#beograd#sarajevo#ljubljana#skopje#podgorica#enabegovic

Objavu dijeli JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj)

Iako je Ena za tu ulogu dobila i Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, odbila ju je primiti jer je smatrala svoju ulogu glavnom. 

Pojavila se i u hitu "Tri muškarca Melite Žganjer", omiljenoj laganoj romantičnoj komediji s kraja 1990-ih, a velike uloge igrala je i u "Četveroredu" i "Trećoj ženi". 

"Četverored" je filmska kronika stradanja Hrvata u Bleiburškom polju i na Križnom putu kojim su zatočenici i politički neprijatelji morali proći nakon Drugog svjetskog rata. Svojom ulogom Mirte Mesog Ena je osvojila publiku, a pozornost filma usmjerena je na skupinu glumaca koji prolaze muke zarobljeništva i na kraju se suočavaju sa smrću, a sve zbog ideologije. 

U "Trećoj ženi", Ena Begović je surađivala s vrhunskim hrvatskim redateljem Zoranom Tadićem te prema motivima slavnog filma "Treći čovjek", utjelovila hrvatskau novinarku koja iz Australije dolazi u Hrvatsku na poziv svoje prijateljice za koju se utvrdi da je poginula u prometnoj nesreći, ali čije sumnjive okolnosti potaknu istragu koja u zračnim uzbunama i zamračenjima pogođenom gradu donosi brojne opasnosti.

Kako je Ena bila najpoznatija hrvatska glumica svoje ere, javnost je imala i velik interes za njezin privatan život. Naime, Ena je bila udana za poduzetnika Josipa Radeljaka Dikana s kojim je dobila i kći Lanu. Uspjehu ove glumice stala je na kraj njezina tragična smrt koja je bila posljedica prometne nesreće na Braču. 

Od teških ozljeda glave zadobivenih prilikom prevrtanja automobila, Ena je preminula i u crno ovila hrvatski filmski i kazališni svijet. Ipak, iako se publika od nje morala prerano oprostiti i danas je se rado sjećamo uz filmske scene njezinih velikih uloga. 

Najljepša glumica izražene seksualnosti i velike karizme, Ena Begović ni danas ne prestaje intrigirati javnost. 

1/14 >> Pogledaji ovu galeriju Kristen Stewart (Foto: Profimedia) Kristen Stewart, Robert Pattinson (Foto: Profimedia) Kristen Stewart, Robert Pattinson (Foto: Profimedia) Kristen Stewart (Foto: Profimedia) +9 Kristen Stewart (Foto: Profimedia) Celebrity Nevjerojatna transformacija mlade glumice: Za novu ulogu postala je prava ljepotica!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene