Ima tu svašta

Pokušaj otmice, ljubavni trokut, rasistički ispadi, ovo su najveći skandali britanske kraljevske obitelji!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Britanska kraljevska obitelj u prošlosti se suočila s brojnim skandalima iz kojih su samo izašli još jači.

Nakon eksplozivnog intervjua Meghan Markle i princa Harryja s Oprom Winfrey mnogi se pitaju što se zbilja događa iza zatvorenih vrata Buckinghamske palače.

Pogledaj i ovo Meghan Markle i princ Harry Čiji potez je bolji? I Harry i Meghan suočili su se s optužbama za fotošopiranje, evo kako su se oni snašli u svom slučaju

I dok ovo nikako nije prvi skandal s kojim se suočila kraljevska obitelj, svakako je jedan od većih, no prošlost je pokazala da ih nije lako uništiti te da iz svega izlaze još jači. Prisjetili smo se najvećih skandala britanske kraljevske obitelji dosad.

Abdikacija kralja Edwarda VIII

Nekoliko mjeseci nakon što je 1936. godine zasjeo na tron, kralj Edward VIII zaprosio je američku glumicu Wallis Simpson, što se nije svidjelo njegovoj obitelji. Kada je shvatio da neće moći ostati kralj ako se oženi ženom koja je iza sebe imala već dva razvoda, odlučio je istupiti s trona. U svom obraćanju javnosti rekao je da mijenja tron za ženu koju voli. Vjenčali su se u francuskom dvorcu 1937. nakon što je abdicirao, a na tron je zasjeo Edwardov mlađi brat George VI, otac današnje kraljice Elizabete II i princeze Margaret.

Kontroverzni ljubavni život princeze Margaret

Mlađa sestra kraljice Elizabete II, princeza Margaret Rose Windsor, bila je poznata po svom buntovnom ponašanju i raskalašenom načinu života. U vrijeme kada joj je sestra postala kraljica, punila je tabloide zbog veze sa 16 godina starijim konjušarom njezinog oca i časnikom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Peterom Townsendom. Peter ju je zaprosio, no engleska Crkva je odbila sklopiti njihov brak jer je on bio razveden. Ni članovi vlade nisu bili sretni zbog njihove veze te su natjerali princezu da bira između ljubavi i kraljevskog života. Margaret je na kraju odbila Townsenda te se 1960. godine udala za fotografa Antonyja Armstronga-Jonesa.

Pokušaj otmice princeze Anne

Kći kraljice Elizabete princeza Anne gotovo je bila oteta 1974. godine. Dok se sa suprugom Phillipsom vozila prema Buckinghamskoj palači, mentalno bolestan 26-godišnjak Ian Ball presreo je njihov automobil. Bio je naoružan s dva pištolja i namjeravao je oteti princezu te za nju tražiti otkupninu od dva milijuna funti. Dok je pokušao doći do Anne pucao je na vozača, policajca i novinara. Princeza je uspjela izbjeći otmicu tako što je, dok je razgovarala s njim, ostala potpuno smirena.

"Rekao je da moram ići s njim, a ja sam mu rekla da stvarno ne želim", otkrila je Anne u intervjuu za BBC u kojem je prepričala smirenu raspravu koju je imala sa svojim potencijalnim otimačem. Bell je uhićen dok je pokušavao pobjeći s mjesta događaja te je priznao krivnju za pokušaj otmice i ubojstva, nakon čega je smješten u psihijatrijsku ustanovu.

Ljubavni trokut princa Charlesa, princeze Diane i vojvotkinje Camille

Princ Charles je 1981. godine oženio princezu Dianu, no njihova bračna idila nije potrajala dugo. Diana je snimljena kako govori da je zaljubljena u nekoga tko radi u palači, a nedugo zatim je i Charles započeo svoju aferu s tada bivšom djevojkom Camillom. Godine 1992. Diana i Charles službeno su potvrdili da se rastaju. Tri godine kasnije Diana je BBC-jevom Martinu Bashiru pred kamerama priznala zbog čega je došlo do razvoda.

"Pa, u braku nas je bilo troje što je poprilična gužva", izjavila je tada Diana u intervjuu koji je u vrijeme emitiranja gledalo čak 23 milijuna ljudi.

Dianin i Charlesov razvod je finaliziran u kolovozu 1996., samo godinu dana prije njene tragične smrti u tunelu u Parizu. Charles je 2005. godine oženio Camillu.

Nacistička uniforma princa Harryja

Prije nego je upoznao Meghan i postao odgovoran obiteljski čovjek, Harry je svojim ponašanjem zabavljao javnost i narušavao ugled kraljevske obitelji. Jedna od njegovih najvećih skandala bio je kada se 2005. godine na jednoj privatnoj zabavi pojavio u nacističkoj uniformi. Fotografije su iscurile u javnost, a princ se morao javno ispričati.

"Žao mi je ako sam ikoga uvrijedio ili osramotio. To je bio jako loš izbor kostima i ispričavam se", poručio je tada Harry u službenoj izjavi.

Napad psa princeze Anne na djecu

Kraljičina kći je 2002. godine priznala krivnju za napad njezinog psa na dvoje djece. Žrtvama je morala isplatiti 500 funti, a dobila je i jednako toliko visoku kaznu te je morala i podmiriti troškove suda od 148 funti. To je bilo prvo pojavljivanje člana kraljevske obitelji na sudu u više od 100 godina.

Charlesovo vrijeđanje novinara

Dok je pozirao za fotografiju sa sinovima na švicarskom skijalištu 2005. godine, princ Charles izvrijeđao je novinara koji mu je postavio pitanje o vjenčanju s Camillom.

"Ti prokletnici. Ne mogu podnijeti tog čovjeka. Tako je grozan", kazao je Harryju i Williamu, a kamere su sve zabilježile.

Rasistički broš princeze Michael od Kenta

Supruga princa Michela od Kenta i rođakinja kraljice Elizabete II. 2017. godine punila je medijske stupce zbog modnog dodatka s kojim se pojavila na božićnom ručku u Buckinghamskoj palači. Nosila je kontroverzni broš marke Blackamoor, čiji nakit romantizira doba ropstva i danas se smatra rasno neosjetljivim. Princeza se kasnije javno ispričala zbog svojeg neukusnog modnog odabira, no to nije bio njen jedini rasistički istup.

Godine 2004. navodno je skupini dobrostojećih Afroamerikanaca u jednom njujorškom restoranu rekla da se vrate u svoje kolonije, no tu je izjavu kasnije demantirala.

"Nazivaju me rasisticom, što je kao nož u moje srce, jer ja zapravo jako volim te ljude", kazala je u intervjuu za ITV.

Odstupanje s dužnosti princa Andrewa

Sin kraljice Elizabete u studenom 2019. godine odstupio je s kraljevskih dužnosti nakon što se našao umiješan u skandal povezan uz njegovog pokojnog prijatelja Jeffreya Epsteina, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima u američkom zatvoru, gdje je završio nakon optužbe za organiziranje pedofilskih orgija. U to je vrijeme i negirao optužbe Virginije Roberts koja ga je optužila da ju je prisilio na spolni odnos 2001. kada je imala samo 17 godina.

Glasine o aferi princa Williama

Britanski mediji su se 2019. godine raspisali o aferi princa Williama s bivšom najboljom prijateljicom njegove supruge Kate, Rose Hanbury. Glasine su krenule nakon što se doznalo da su se prijateljice žestoko posvađale te da je Kate zabranila da se Rose više pojavljuje u krugu kraljevske obitelji. Prema anonimnim izvorima, kada je Kate saznala da ju William vara i suprotstavila mu se, on joj se nasmijao u lice i rekao kako sve to skupa nema veze s istinom. Drama nije dugo potrajala, a izvor s kraljevskog dvora potvrdio je kako su William i Kate nakon toga postali još bliži.

Odstupanje s dužnosti princa Harryja i Meghan Markle

U siječnju 2020. godine princ Harry i njegova supruga Meghan Markle objavili su da odstupaju s kraljevske dužnosti, a takozvani Megxit narušio je odnose para s britanskom kraljevskom obitelji. Pisalo se kako je Harryjeva baka, kraljica Elizabeta II. za njihovu odluku doznala iz medija, kada i ostatak javnosti, no par je u intervjuu s Oprom Winfrey otkrio da to nije bila istina te da je cijela njegova obitelj znala za njihovu odluku nekoliko mjeseci ranije.

Optužbe osoblja protiv Meghna Markle

Malo prije nego je emitiran Harryjev i Meghanin intervju s Oprom, Markle je optužena da je zlostavljala članove svoga osoblja i neprimjereno se ponašala prema njima dok je još bila dio kraljevske obitelji.

"Jako sam zabrinut jer je vojvotkinja tijekom posljednje dvije godine bila nasilna prema dvjema osobama iz domaćinstva. Čini se da ona uvijek namjerava imati nekoga na piku. Maltretirala je ljude i pokušala potkopati njihovo samopouzdanje. Imamo izvještaje ljudi koji su svjedočili njezinu neprihvatljivom ponašanju", kazao je za Times stariji član osoblja Kensingtonske palače Jason Knauf. Na optužbe je reagirala i Buckinghamska palača koje je oko svega pokrenula istragu, dok je Meghanin glasnogovornik kazao kako su ti napisi posljednji napadi na njezinu ličnost.

Briga oko Archiejeve boje kože

Meghan je intervjuu s Oprom otkrila da je jadnog člana obitelji brinulo hoće li boja kože njenog i Harryjevog sina Archieja biti pretamna jer je ona miješane rase i majka joj je Afroamerikanka. Dodala je i kako je malenom uskraćena titula princa i 24-satno osiguranje.

"Kada sam bila trudna, Harry je imao razgovor u četiri oka. Rečeno mu je da Archieju neće biti ponuđena sigurnost i da neće dobiti titulu, ali i da će možda biti pretaman kada se rodi. Mislim da bi ostali detalji mogli biti jako štetni za obitelj", izjavila je Meghan, no nije htjela otkriti o kojem je članu kraljevske obitelji riječ, a Harry je kasnije Opri potvrdio da se ne radi o njegovim baki i djedu.

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Beyonce (Foto: Getty Images) +4 Beyonce (Foto: Getty Images) Celebrity I Beyonce je reagirala na intervju Harryja i Meghan, a prisjetila se i neugodnog susreta s kraljevskim parom

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene