Tužna sudbina

Strast, izdaja i psihičke bolesti: Tragična ljubavna priča zlatnog holivudskog para koja i dalje fascinira

Vivien Leigh i Laurence Olivier (Foto:AFP) Vivien Leigh i Laurence Olivier (Foto:AFP) afp 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Vivien Leigh i Laurence Olivier (Foto:AFP) Vivien Leigh i Laurence Olivier (Foto:AFP) Vivien Leigh i Laurence Olivier (Foto:AFP) Vivien Leigh (Foto:AFP) Vivien Leigh (Foto:AFP) Vivien Leigh (Foto: Profimedia) Burma Vivien Leigh (Foto: Getty Images) +0 Vivien Leigh (Foto: Profimedia) Galerija

Vivien Leigh i Laurence Olivier bili su najveći glumački i zvjezdani par zlatnog Hollywooda, no njihova je ljubavna priča završila tragično.

Holivudska ljubav Vivien Leigh i Laurencea Oliviera, najvećih zvijezda zlatnog Hollywooda, danas je upamćena kao priča ispunjena tragedijom, strašću i izdajom. 

Pogledaj i ovo showbuzz Treba joj tako malo... Angelina opet uspjela razbjesniti Jennifer!

Zlatni glumački par Leigh i Olivier bili su zvijezde kojima kasnih 30-ih i 40-ih u Hollywoodu nije bilo premca. Njegovi brojni kazališni i filmski uspjesi, jednako kao i njezin hit-film "Zameo ih vjetar" lansirali su ih u zvjezdanu orbitu, gdje su se zadržali do smrti. Danas su i Leigh i Olivier zapamćeni kao jedni od najvećih glumaca svih vremena, a njihova ljubavna priča ostaje jedna od najturbulentnijih i najprovokativnijih.

Vivien Leigh, Britanka rođena u kolonijalnoj Indiji, u ranoj je dobi zavoljela kazalište i glumu, a svoje je ime, po kojem će ostati upamćena do kraja života, promijenila kada se udala za odvjetnika Herberta Leigha Holmana koji nije odobravao njezinu ljubav prema glumi. 

Taj nesretni brak na kraju će dovesti do afere s Olivierom. 

Leigh i Olivier upoznali su se 1936. u Londonu, a Olivier je došao čestitati Leigh na njezinoj ulozi u predstavi koju je pogledao. Olivier je bio u braku s glumicom Jill Esmond, a Vivien je već rodila i jedno dijete. Ipak, to glumca i glumicu nije spriječilo da odmah shvate kako se jako sviđaju jedno drugome. 

"To je muškarac za kojeg ću se udati", rekla je Vivien svojoj prijateljici neposredno nakon što je upoznala Oliviera. I doista, prvog dana ta se mlada glumica zaljubila u Oliviera. Bila je privučena njegovim magnetskim šarmom, a slično je i slavni prvak britanske glume osjećao prema Vivien. 

Olivier je priznao kako se svojom prvom suprugom oženio iz straha da nikad neće pronaći niti jednu bolju, a govorkalo se i da brak nikada nije bio konzumiran jer je Esmond zapravo bila lezbijka. 

"Nisam si mogao pomoći s Vivien. Niti jedan muškarac ne bi si mogao pomoći", rekao je Olivier o svojoj aferi s Vivien, a dodao je i kako se osjećao grozno jer je varao svoju suprugu. Godinu dana nakon upoznavanja Vivien i Olivier vodili su strastvenu vezu iako su bili u braku, a uskoro su zajedno i glumili u filmu "Fire Over England"

Sljedeće godine Olivier je dobio ulogu u filmu "Orkanski visovi" u kojem je glumio glavnog junaka Heathcliffa, a Leigh je ostala u Engleskoj. Tada je glumica prvi put počela pokazivati znakove teške psihičke bolesti koja će ju mučiti cijelog života. Zbog toga što psihijatri tog vremena još nisu stvorili posebnu dijagnozu za bipolarni poremećaj, Leigh nikad nije bil liječena zbog svojih tegoba, već su je svi smatrali isključivo jako teškom ženom i divom bez premca. 

Snimajući 1938. godine, Leigh je patila od stalnih vrlo naglih i burnih promjena raspoloženja zbog kojih je stekla reputaciju nerazumne glumice s kojom je pravi izazov raditi. Unatoč tome, talent koji je Leigh imala osigurao joj je sporednu ulogu u "Orkanskim visovima". Leigh je tu ponudu odbila uvrijedivši se što nije dobila glavnu rolu. 

Za vrijeme razdvojenosti par je razmjenjivao strastvena ljubavna pisama.

Leigh je dočekala svoju veliku priliku kada ju je Olivier preporučio za ulogu Scarlett O'Hare u "Zameo ih vjetar". Glumica će po ulozi zelenooke Scarlett koja ne preza ni pred čime ostati zapamćena do kraja života.  Ušla je u povijest i kao prva Britanka koja je osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

i have probably posted this before, but it’s such a wonderful photo. #scarlettohara #katiescarlett #katiescarlettohara #gwtw #gonewiththewind #vivienleigh

Objavu dijeli Gone With The Wind (@scarlettsrhett)

Osim tog poslovnog uspjeha, Vivien i Olivier napokon su dobili potpisane papire za razvod pa se par vjenčao 1940. u Kaliforniji. Kada je započeo Drugi svjetski rat, par se vratio u Englesku ne bi li dali svoj obol borbi protiv fašizma. Olivier se priključio zrakoplovnim jedinicama, a Vivien je zabavljala vojnike u zapadnoj Africi. 

Ipak, uskoro se teško razboljela i dijagnosticirana joj je tuberkuloza lijevog plućnog krila. Iako se oporavila, glumici su liječnici ozbiljno sugerirali da se povuče iz kazališta, no Leigh za to nije htjela ni čuti. 

Leigh je 1945. ostala trudna, no veselje nije dugo potrajalo jer je općenito glumičino zdravlje bilo preslabo da bi zadržala dijete, pa je doživjela spontani pobačaj. Zbog te je epizode Leigh ostala doživotno traumatizirana i njezine su se manije dodatno pogoršale. Pala je u duboku depresiju, a situacija je bila toliko loša da bi se ponekad bacila na pod i plakala bez prestanka satima, dok ju od bolova u glavi ne bi morali smirivati injekcijama morfija. 

Leigh je do tada već navikla na svoje ispade, kojih se kasnije često ne bi ni sjećala. Prepoznavala je svoje simptome. Prvo bi bila hiperaktivna, pa ne bi mogla spavati, nakon čega bi se tresla i pala u depresiju. Teško psihičko stanje umanjilo je njezinu slavu, redatelji su sve manje pristajali na rad s njom, a profesionalna karijera počela joj se urušavati. 

Olivier je pak proživljavao posve suprotan trend, bio je uspješniji no ikad. Zbog svojeg je dara i glumačkih izvedbi u kazalištima diljem svijeta bio proglašen vitezom Ujedinjenog Kraljevstva, čime je i Vivien postala Lady Olivier. Takav nesrazmjer u uspjehu drastično je narušio odnose između glumca i glumice. 

Zbog njezine je depresije bivalo sve teže racionalno komunicirati s njome, a Olivier je imao sve manje strpljenja za njezine ispade. Počeli su se strašno svađati, a na turneji Novim Zelandom Olivier je čak i ošamario Vivien zbog njezina ponašanja. No glumica mu nije ostala dužna, i ona je njega zauzvrat udarila. Samo nekoliko minuta nakon tog ekscesa par se pojavio na pozornici sa širokim osmijesima na licima, no Olivier je već tada priznao kako je znao da je svoju Vivien izgubio. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When she was a young girl, art, theatre and films like ‘Gone With The Wind’ helped Shakuntala Kulkarni think a bit more deeply about women and the spaces they inhabit. We’re tickled by the admittedly superficial resemblance between the paintings in Kulkarni’s ‘And When She Roared...’ series and this portrait of the indomitable Scarlett O’ Hara. Flowers in the background, pure steel to the fore. #ShakuntalaKulkarni #ContemporaryArt #FeministArt #GoneWithTheWind #ScarlettOHara #VivienLeigh

Objavu dijeli Sarmaya (@sarmaya_india)


1953. Vivien je doživjela prvi veliki slom živaca, zbog kojeg su je zatvorili u bolnicu i podvrgnuli liječenju. Ipak, unatoč najboljim željama, liječnici nisu mogli utvrditi što joj je. Vivien je nastavila imati ispade, gola bi hodala vrtovima i upuštala se u seksualne veze sa strancima. Unatoč tome što je Olivier znao za sve njezine nevjere, nije ju napustio. No odnos je patio, a to se vidjelo i na filmskom platnu kada bi par glumio zajedno. 

1956. Vivien je ponovno ostala trudna – s jednakim rezultatom. Pobacila je. Još jedan pobačaj bacio je glumicu u depresiju zbog koje mjesecima nije napuštala svoj dom, a stalno je bila agresivna prema svom suprugu. Dvije godine kasnije par se odlučio razvesti. Vivien je odmah započela romansu s glumcem Jackom Merivaleom, koji je znao za njezino stanje s tuberkulozom i morao je obećati Olivieru da će paziti na nju. 

S druge strane, Olivier je započeo romansu s glumicom Joan Plowright, 22 godine mlađom od njega. Kada je saznala za tu romansu, Leigh je poludjela od ljubomore i počela je prijetiti samoubojstvom. Unatoč njezinim ispadima, brak je okončan, a Olivier se uskoro oženio s Plowright, s kojom je dobio jednog sina i dvije kćeri. 

Unatoč burnom razvodu, Olivier i Leigh nastavili su pisati jedno drugome. Krajem 60-ih Leigh se potpuno posvetila svojoj karijeri, a kritika ju je obožavala. Iako joj je bilo sve teže i teže raditi, borila se sa svojim krhkim mentalnim stanjem. Ipak, iscrpljujući se mentalno i fizički, glumica je ponovno teško oboljela tuberkuloza se vratila. 

Samo nekoliko mjeseci nakon te dijagnoze Vivien je pronađena u vlastitoj kupaonici kako leži na pločicama – mrtva. Navodno joj je pozlilo, željela je ustati, no zbog plućne embolije preminula je na licu mjesta. 

Iako ju je nadživio više od dvadeset godina, Olivier je sve do svoje smrti 1989. Vivien smatrao ljubavlju svog života. 

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Mel Gibson (Foto: Profimedia) Mel Gibson i Rosalind Ross (Foto: Profimedia) Mel Gibson, Rosalind Ross (Foto: Profimedia) Mel Gibson i Rosalind Ross (Foto: AFP) +5 Mel Gibson i Oksana (Foto: AFP) Zanimljivosti Miljenika žena koji je zbog šokantnih skandala skoro sve izgubio, spasila je 35 godina mlađa dama

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene