Britanska kraljica danas je već kultna ličnost, a povodom njezina rođendana prisjetili smo se najvećih trenutaka njezine vladavine.

Galerija


Britanska kraljica Elizabeta II. na tronu je gotovo 70 godina, a tijekom svoje vladavine svojim je postupcima zasjenila brojne svoje prethodnike. Kraljica danas slavi veliki, 94. rođendan.

Vezani članci Princ Philip, princ Harry i princ William - 3 Prinčevi Harry i William različito odali počast djedu Philipu i njihove zasebne izjave su privukle pozornost Princ Harry i Meghan Markle Procurili novi detalji oko Harryjeva dolaska na djedov sprovod, a konačno se zna i hoće li Meghan doći s njim

Elizabeth Alexandra Mary rođena je u Londonu te je najstarije dijete kralja Georgea i kraljice Elizabete. Njezin otac tron je naslijedio nakon što je njegov brat abdicirao, a u trenutku Elizabetina rođenja rijetko tko je smatrao da će upravo ona postati kraljica, pogotovo tako mlada. Kralj George preminuo je u veljači 1952. godine te je ona zasjela na tron. 

Danas je već kultna ličnost, no kraljica je tijekom svoje vladavine doživjela najveće uspone i najveće padove. Prisjetili smo se nekoliko velikih trenutaka njezine vladavine.

Unatoč zahtjevima svoje obitelji, zaručila se s princem Philipom kada je imala 21 godinu. Kraljevska obitelj nije reagirala pozitivno na njezine zaruke, s obzirom na činjenicu da je Philip u tom trenutku imao loš status te nije rođen u Velikoj Britaniji. Brojni povjesničari nagađali su o situaciji u kraljevskoj obitelji u trenutku zaruka, no priča je imala sretan kraj. Kraljevski par danas je u braku 73 godine. Najupečatljiviji trenutak s početka njihova braka jest činjenica da je Elizabeta zadržala svoje prezime Windsor, koje imaju i njezina djeca.

Pokušaj atentata i govor nakon smrti princeze Diane

Godinu dana nakon vjenčanja dobila je prvoga sina, princa Charlesa. Charles je danas prvi u redu za nasljednika britanske krune, a ima još dva brata - princa Andrewa i princa Edwarda te sestru, princezu Anne.

Krunidba kraljice Elizabete bila je više od godine dana nakon smrti njezina oca, 2. lipnja 1953. godine. Elizabeta je ispoštovala sve detalje dugo čuvane britanske tradicije. Godine 1981. 17-godišnji Marcus Sarjeant ispalio je šest hitaca iz pištolja u kraljičinu smjeru na Novom Zelandu, no zaštitari i policija su brzo reagirali te su napadača uhvatili. Elizabeta je u tom trenutku jahala konja te je, unatoč stresu, prvo smirila njega, bez obzira na pokušaj atentata.

Nakon smrti princeze Diane javnost je osuđivala kraljevsku obitelj zbog hladnih izjava sve dok se nije oglasila kraljica. Emotivnim govorom oduševila je javnost, a brojni mediji ističu kako je taj govor jedan od njezinih najboljih u cijeloj vladavini.

Safirni jubilej, tj. 65 godina na tronu, kraljica je proslavila prije tri godine. Svoj veliki jubilej Elizabeta je proslavila s obitelji, a radi se o prvoj vladarici iz britanske dinastije koja je toliko godina provela na tronu.

Sa 16 se pojavila u toplesu, njezino su ime tetovirali na čelo, a voljela je i muškarce i žene