Princ Charles u utorak je umjesto svoje majke Elizabete II. nazočio službenom otvaranju jednogodišnjeg zasjedanja parlamenta te pročitao tradicionalni kraljičin govor, nakon što je kraljica na savjet liječnika odlučila propustiti tu ceremoniju.

Galerija Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta +26 Kraljica Elizabeta, princ William i Kate Middleton

Britanski princ Charles je umjesto svoje majke i kraljice Elizabete nazočio službenom otvaranju jednogodišnjeg zasjedanja parlamenta te pročitao tradicionalni kraljičin govor, nakon što je kraljica na savjet liječnika odlučila propustiti tu ceremoniju.

Vezani članci Kraljica Elizabeta Buckinghamska palača taji informacije o zdravlju kraljice, svi su u velikom strahu nakon što je procurio važan detalj! Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II. povukla neočekivan potez: "Kada taj trenutak dođe, moja je želja da Camillu zovete kraljicom"

Daily Mail, znak tranzicije za britansku monarhiju naziva povijesnim trenutkom do kojeg dolazi uslijed zdravstvenih problema dugovječne kraljice. Princ Charles je stigao u Westminster u trenutku kada se orila himna "Bože spasi kraljicu".

Prijestolonasljednik, 73-godišnji Charles je u uniformi s ordenjem  potom u ime kraljice pročitao govor, najavljujući program i smjernice politika vlade na otvaranja sjednice parlamenta.

Državno otvaranje parlamenta je raskošan događaj koji se odvija uz veliku pompu. Tradicionalno, monarh stiže u parlament u državnoj kočiji, uz pratnju konjanika u svečanim uniformama, dok se Carska državna kruna i ostali kraljevski amblemi prevoze u zasebnoj kočiji koja se nalazi ispred državne kočije.

Po dolasku, Charles je sjeo na prijestolje određeno za supružnika ili pratnju i simbolički je manje od prijestolja za monarha. S njegove strane su se nalazili njegova supruga, 74-godišnja Camilla, i stariji sin i princ, 39-godišnji William, koji je prvi puta nazočio toj svečanosti. Kruna je bila postavljena na poseban jastučić.

Kraljica Elizabeta je do sada samo dva puta u 70 godina propustila državno otvaranje parlamenta, kada je bila trudna s princom Andrewom 1959. i princom Edwardom 1963.

Ovo je prvi puta da je princ od Walesa, koji kraljicu već više godina predstavlja u inozemstvu i preuzima sve značajniju ulogu, zamijenio kraljicu.

Daily Mail je napisao da kraljica i dalje uistinu drži uzde u svojim rukama, ali pritom ističe: "No, nemojte se varati. Ovo je uistinu povijesni trenutak za krunu".

U tradicionalnom Kraljičinom govoru, koji piše vlada, premijer Boris Johnson je poručio da će njegova konzervativna vlada "ispuniti obećanja" data uoči općih izbora 2019.

"Vlada Njezinog visočanstva će potaknuti gospodarski rast kako bi se poboljšao životni standard i financirat će održive investicije u javne usluge. Sve će to biti popraćeno odgovornim pristupom javnim financijama i smanjenjem duga, dok će se istovremeno reformirati i smanjiti porezi", rekao je Charles izgovarajući tekst.

U kraljičinom govoru je navedeno 38 prijedloga zakona kojima će se, između ostalog, poznati londonski financijski distrikt učiniti poželjnijim za globalne ulagače nakon što je zemlja napustila EU.

(Hina)

Pogledajte kako izgleda supruga srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, pojavila se u javnosti nakon dugo vremena! Tamara Vučić - 1 Tamara Vučić - 2 Tamara Vučić - 5 +5 Tamara Vučić - 3

Oglasila se shrvana obitelj Vidoja Ristovića: Stigli su nalazi obdukcije, a poznati su i detalji njegova posljednjeg ispraćaja Vidoje Ristović Vidoje Ristović Nikolina i Vidoje Ristović +24 Nikolina Pišek Ristović i Vidoje Ristović

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju