Kraljica Elizabeta i princ Philip vjenčali su se 20. studenog 1947. godine, a kraljca danas nakon 74 godine prvi put sama obilježava taj dan.

Galerija Kraljica Elizabeta II i princ Philip Kraljica Elizabeta i princ Philip Kraljica Elizabeta i princ Philip +23 Princeza Eugenie i princ Philip

Britanska kraljica Elizabeta II. i princ Philip prije točno godinu dana su proslavili posljednju godišnjicu braka zajedno, a kraljičin suprug preminuo je u travnju ove godine. Najdugovječniji par danas bi proslavio 74. godišnjicu braka. Njihova ljubav oduvijek je bila inspiracija mnogima, a kraljevski par ispisao je jednu od najdivnijih ljubavnih priča u povijesti kraljevske obitelji.

Vezani članci Kraljica Elizabeta i princ Philip Evo tko će najvjerojatnije naslijediti bogatstvo princa Philipa, razlog tome dobro je osmišljen i isplaniran Meghan Markle, kraljica Elizabeta i princ Harry - 4 Prije sprovoda princa Philipa Meghan Markle javila se kraljici, a i maleni Archie imao je svoju ulogu u svemu tome

Elizabeta i Philip upoznali su se 1934. godine, a u to vrijeme životi im nisu mogli biti drugačiji nego što su bili. Kraljica je imala tek osam godina kada je upoznala Philipa, no njihova ljubavna priča započela je ipak nekoliko godina kasnije. U svibnju 1937. godine kraljičin otac George VI. postao je kralj, a Elizabeta i Philip svjedočili su njegovoj krunidbi, nakon što je preminuo Elizabetin djed, a njezin ujak abdicirao u prvoj godini kraljevanja. Elizabeta je postala direktna nasljednica krune, no Philipov je život u tom trenutku bio izvan kontrole jer su svi njegovi skrbnici preminuli.

U srpnju 1939. godine Elizabeta i Philip ponovno su se susreli, a to je bio trenutak kada su se zaljubili na prvi pogled. Ona je imala 13 godina, on 18, a nakon susreta počeli su se dopisivati. Za Božić 1943. godine Philip je Elizabeti bio pratnja na obiteljskoj božićnoj proslavi u dvorcu Windsor. Kralj George VI. htio je da njegova voljena Lilibet, kako su zvali Elizabetu na dvoru, bude sretna, a imao je nekoliko sumnji u vezi s Philipom. Princ u to vrijeme nije bio financijski neovisan te se kralju nisu sviđali još neki detalji iz njegova života. Činjenica da su rođaci u četvrtom koljenu nikome pak nije smetala.

Philip je 1947. godine dobio kraljevo dopuštenje da zaprosi Elizabeth, a zaprosio ju je u Škotskoj prstenom koji je sam dizajnirao. Iste godine postao je Philip Mountbatten te je bio službeni stanovnik Velike Britanije. Elizabeta je naravno rekla "da". Večer prije njihova vjenčanja Philip je dobio nekoliko kraljevskih titula, a titulu Vojvode od Edinburgha koristio je sve do smrti.

Kraljevski par nije ni slutio da će Elizabeta samo pet godina nakon vjenčanja postati Kraljica Elizabeta II.

Kraljevski par je u braku dobio četvero djece, tijekom njezina kraljevanja odradili su nekoliko tisuća posjeta diljem svijeta, a prebrodili su i neke od najvećih skandala u britanskoj kraljevskoj povijesti.

Elizabeta je istaknula kako je 1992. za njih bila teška godina. Propali su brakovi čak troje njihove djece, a iste godine izbio je i požar u dvorcu Windsor koji je prouzročio veliku štetu. Deset godina kasnije ta se užasna godina ponovila, a 2002. su preminule Kraljica Majka i Elizabetina sestra, princeza Margaret.

Kraljica je danas službeno na britanskom tronu najduže u povijesti, a sve do 2017. godine suprug je čitavo vrijeme bio uz nju. Princ se umirovio od kraljevskih dužnosti 2017. godine, no čitavo vrijeme stajao je čvrsto uz kraljicu, bez obzira na sve. Princ Philip preminuo je u 100. godini 9. travnja 2021.

Sin Ane Rucner i Vlade Kalembera gestom oduševio javnost: "Tata i ja smo ponosni što te imamo takvog dobrog!" Ana Rucner i Vlado Kalember Ana Rucner, Marko Duvnjak i Vlado Kalember - 3 Ana Rucner, Marko Duvnjak i Vlado Kalember - 1 +15 Vlado Kalember

Naša lijepa glumica zbog novog imidža dobila je smiješan nadimak, a pohvalila se i velikom novosti: "Dugo sam sanjala o tome!" Katarina Baban Katarina Baban In Magazin: Katarina Baban +27 Katarina Baban - 2

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju