Aretha Franklin ostat će zapamćena kao jedna od najboljih glazbenica svih vremena, a mi smo se prisjetili nekih detalja iz njezine karijere.

Galerija


Kraljica soula Aretha Franklin ostavila je neizbrisiv trag na svjetskoj glazbenoj sceni, a radi se o pjevačici koja je za svoj rad dobila i posebnu Pulitzerovu nagradu nakon svoje smrti. 

Vezani članci Bill Clinton i Ariana Grande (Foto: AFP) Bill Clinton šokirao društvene mreže na posljednjem ispraćaju kraljice soula Odavanje počasti Arethi Franklin (Foto: Getty Images) Kolona od tisuća ljudi: Putovali su satima i kilometrima kako bi svjedočili jednom od najtužnijih trenutaka u povijesti glazbe

Aretha se glazbom počela baviti zbog oca, uglednog baptističkog svećenika zbog kojeg je od malih nogu bila okružena velikim zvijezdama. Bila je samouka glazbenica, zbog čega ju je svijet samo još više cijenio, no crkva njezinog oca nazivala se "seksualnim cirkusom" koji su obilježile orgije, trava i puno alkohola.

Bez majke je ostala vrlo rano, s tek 9 godina pa je bila vrlo vezana uz oca. Navodno su ju odgajale bake, ali i brojne očeve ljubavnice pa njezina rana seksualnost nije nikoga čudila. Naime, Aretha je do 15. godine života već imala dvoje djece s dva različita muškarca. Sina Clarencea rodila je sa svega 12, a otac je bio njezin školski kolega Donald Burk. Dvije godine kasnije rodila je drugog sina Edwarda, a maleni je ime dobio po svom ocu, Edwardu Jordanu.

U odgoju djece pomogla joj je mnogobrojna obitelj, jer je ubrzo odselila u New York ostvariti svoje glazbene snove. Godinu dana nakon dolaska u tvornicu glazbenih snova, Aretha je izdala svoj debitantski album. I iako su joj na poslovnom planu cvjetale ruže, u privatnom životu nije imala previše sreće. Također, borila se s alkoholizmom veći dio svog života.

Privatni život obilježile su joj, između ostalog, i brojne propale veze, a prvi suprug Ted White, kriminalac i svodnik, za kojeg se udala s 19 godina bio je i nasilan prema njoj. Par je tijekom braka dobio sina, no razvod je uslijedio nakon što je diva prijavila obiteljsko nasilje. On joj je pomogao financirati karijeru novcem koji je zarađivao od svojih prostitutki. Četvrtog sina rodila je Kenu Cunninghamu koji je bio njezin menadžer za turneje, no dugo se šuškalo kako ga je varala s Dennisom Edwardsom, članom slavnih The Temptationsa. Ken je jednom prilikom otkrio kako je Aretha sve svoje ljubavnike "tretirala kao sluge".

S drugim suprugom upoznao ju je sin Clarence, a radilo se o glumcu Glynnu Turmanu s kojim je u braku provela 6 godina, no već nakon 4 par je počeo živjeti odvojeno. Njihov je brak obilježila i tragedija kada je njezinog oca upucao lopov u njegovom domu, a Aretha je tada podredila sve brizi oko njega. Nakon što je 5 godina proveo u komi, njezin voljeni otac je preminuo. Nakon njegove smrti uslijedio je i razvod.

Legendarna pjevačica nije imala sreće ni s kolegicama i prijateljima. Bila je navodno ljubomorna na sve oko sebe, a zamjerile su joj se brojne pjevačice, od Beyonce, Tine Turner pa sve do Whitney Houston.

Seve priuštila obožavateljima spektakularan prizor, poručili joj da je kao vino, a neki su se domišljato našalili

Namučila se pri izlasku iz auta zbog riskantne haljine, neki se pitaju ima li uopće donje rublje, a uočili su i još jednu sitnicu