Ljupka Dimitrovska (FOTO: Nino Strmotic/PIXSELL)
Ljupka Dimitrovska (FOTO: Nino Strmotic/PIXSELL)

Hrvatsko-makedonska pjevačica i ikona zabavne glazbe Ljupka Dimitrovska preminula je nakon kratke i teške bolesti.


Nakon kratke i teške bolesti u 71. godini preminula je glazbena diva Ljupka Dimitrovska, potvrdila je Hrvatska glazbena unija.

Njezin prvi album pod imenom "Ljupka" objavljen je 1975.nakon čega je slijedila duga i uspješna karijera hrvatsko-makedonske pjevačice. Dimitrovska se proslavila na prostorima bivše Jugoslavije, a njezina glazba bila je iznimo popularna i u Čehoslovačkoj i Istočnoj Njemačkoj.

Što se tiče njenog privatnog života, od 1968. godine bila partnerica velikog hrvatskog skladatelja zabavne glazbe Nikice Kalogjere, koji je autor njenih najvećih hitova.

Ljupka Dimitrovska (FOTO: Nino Strmotic/PIXSELL)

Pjesme po kojima će ostati zauvijek upamćena su 'Ćibu, ćiba', 'Ja ga hoću, a on mene neće', 'Godine nisu važne', 'Ljutiće se moja majka', 'Ta tvoja barka mala', 'Nema više ljubavi'…

Veliki dio svojih uspješnih hitova ostvarila je u duetu s Ivicom Šerfezijem.

Dimitrovska je sudjelovala na Jugoviziji 1970. s pjesmom Bay, bay s kojom je osvojila 6. mjesto. Rođena je 1946. godine u Skopju, a do svoje smrti, živjela je i radila u Zagrebu.

Posljedni ispraćaj Ljupke Dimitrovske bit će u uskom krugu obitelji.

Odlazak Jugoslavenske dive Ljupke Dimitrovske u šoku i nevjerici ostavila je njene brojne  kolege. 'Silno mi je žao, gdje idu te naše generacije. Noćas nas je napustio skladatelj Ljubo Kuntarić, sad Ljupka. Bila je divna i ostavila je veliki trag u našoj glazbi. Itekako je zabilježena i donijela je toliko nezaboravnih hitova', kazala nam je šokirana Gabi Novak. 'Nismo se duboko poznavale, čak smo se rijetko i viđale, no uvijek me ovakve vijesti rastuže', kazala je Gabi Novak.

Tugu zbog odlaska istinske zvijezde nije krila ni Radojka Šverko. 'Ljupka je znano ime u našoj branši. U braku s Nikicom Kalogjerom postigla je lijepe uspjehe koji su bili nemjerljivi', kazala je Šverko. Dodala je i je Ljupku viđala jedino po festivalima kad bi ih posao spojio, ni ni tada nije bilo velikih druženja. 'Uvijek se držala po strani. Ne samo prema meni, nego i prema ostalim kolegicama. Zadržavala je tu neku svoju privatnost samo za sebe', govori Radojka koja je Ljupku zadnji put vidjela prije šest godina na koncertu u Splitu. Tada su u gradu pod Marjanom zajedno zapjevale sedam naših glazbenih diva Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Jasna Zlokić, Meri Cetinić, Zorica Kondža, Ljupka Dimitrovska i Ksenija Prohaska. Ljupku Dimitrovsku život nije mazio.

Nakon gubitka supruga, Dimitrovska je ostala  bez majke i sestre, a sada je nakon svog odlaska iza sebe je ostavila neutješnu kći Niku koju je dobila u braku s Nikicom Kalogjerom.