Jubilarna 50. izvedba predstave „Brodolomke“ Kazališta Moruzgva i Ludens Teatra, izvedena 26. ožujka 2019., izazvala je oduševljenje i poručila kako ćemo ovu kazališnu uspješnicu – gledati još dugo, dugo.

Galerija


Kada je Kazalište Moruzgva prije deset godina počinjalo sa svojim radom, teško je bilo pretpostaviti da će se iz malog, nezavisnog teatra razviti jedno, i dalje malo, ali iznimno utjecajno kazalište čije predstave neprestano gostuju u drugim gradovima, a za sve se izvedbe neprestano traži karta više.

Od omamljenosti alkoholnim parama do opijenosti uspjehom

Vezani članci Vrijeme (Foto: ZKM) Šetnja Zagrebom kakvu još niste iskusili: Romantično putovanje na kojem ćete pronaći put do vlastitog srca Črna mati zemla (Foto: ZKM) ZKM-ova hit-predstava koja ruši granice bola donosi tragično emotivnu priču o smrti i životu

Crnohumorna priča o tragičnim sudbinama potpuno različitih ženskih karaktera koje povezuje samo jedno – ozbiljan problem s alkoholom – životno prikazuje svu nesreću ljudskih života. Bol trauma i nošenje s njima na autodestruktivan način u „Brodolomkama“ se prezentira na neposredan način koji ujedno nasmijava, ali i budi osjećaj empatije, prepoznavanja sa svim tim almodovarovskim ženama na rubu živčanog sloma čija putovanja, od grlića vinske boce do oslobođenja od ovisnosti, pratimo.

„Brodolomke“ kao autorski projekt nastao prema predlošku Ane Maras Harmander na topao način progovara o tabu-temama modernog društva – opsjednutošću uspjehom, pronalaženju utjehe u ovisnostima i potiskivanju trauma. Režija iskusnog Krešimira Dolenčića uz odličnu glumu četiri glumice i jednog glumca tvore skladnu kabaretsku predstavu prožetu tragikomikom, a sve rezultira uspješnim spojem koji gledatelje ne ostavlja ravnodušnima.

Hoćemo li sami sebi dati još jednu priliku?

Je li moguće promijeniti svoj život čak i kada se čini da nam povratka više nema? Da smo skrenuli s puta sreće i ogrezli u vlastitoj tuzi i nemoći? Što je to što pokreće promjenu u nama i kako se naučiti pobrinuti sami za sebe? Sve su to važna, duboka pitanja na koja „Brodolomke“ odgovaraju s lakoćom.

Uz malo međusobne podrške, ljubavi prema samima sebi i suočavanju s vlastitim demonima možemo učiniti čuda – to je poruka kojom zrače „Brodolomke“ prelijevajući svoj zarazni entuzijazam na publiku.

Osnivačica kazališta Moruzgva i zvijezda „Brodolomki“ Ecija Ojdanić odlična je u ulozi punašne Dinke, nesretne žene suočene s izazovom utapanja tuge u vinu i čvarcima koje proizvodi njezin muž preljubnik. Svojim nježnim karakterom i zaraznim osmijehom natjerat će svakog gledatelja da se zaljubi u Dinku.

Oštra i samosvjesna Hana, koju tumači Daria Lorenci Flatz, unosi dozu energičnosti predstavi, dok Beba, koju glumi Sanja Milardović, cjelokupnoj predstavi donosi dozu dječje vrckavosti.

Najkompleksniji je lik Mateje (s vrlo bitnim J u imenu), a glumi ju fantastična Anita Matić Delić, gruba mišićavka koja skriva ranjivost ispod grube vanjštine. Luka Petrušić, jedini muški lik u predstavi, svojom izvedbom izazvao je oduševljenje publike i pružio ženskim junakinjama šansu da se zbliže i od ovisnosti izliječe i sebe, ali i njega.

Kroz situacije gorkog crnog humora, oporog kao neko žestoko piće, glazbe i plesnih izvedbi, prštećeg entuzijazma i obilja dobre zabave, „Brodolomke“ sa svojim gledateljima u sat i pol uspješno isplove iz oluje i uplove u luku osobnog uspjeha. Zabavna feel-good predstava nakon koje ćete se osjećati povezanijima sa samim sobom i izići iz kazališta s osmijehom na licu.