intervju uoči mbz-a

Domaći umjetnik osmislio instalaciju putem koje srca četvero ljudi rade zajednički ritam: "Naše tijelo reagira iskreno"

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Multimedijalni umjetnik Vitar Drinković će 16. travnja publici predstaviti svoju instalaciju "Heart Tube" u sklopu 31. MBZ-a, a u intervjuu nam je otkrio sve o pozadini i ideji tog zanimljivog rada putem kojeg se u prostoru čuju otkucaji srca.

Koncerti, instalacije, izložbe, praizvedbe i izvedbe domaćih i stranih skladatelja, sve to čeka publiku od travnja do rujna ove godine u sklopu 31. Muzičkog biennala Zagreb. Zbog pandemije koronavirusa MBZ će se održati u četiri festivalska bloka, a u razdoblju prije prvog bloka multimedijalni umjetnik Vitar Drinković predstavit će svoju instalaciju pod nazivom "Heart tube". Publika instalaciju može pogledati od 16. travnja do 3. svibnja u Francuskom institutu, a uoči otvaranja sam umjetnik nam je otkrio nekoliko zanimljivosti o svojoj instalaciji.

Pogledaj i ovo showbuzz ključni domaći festival Veliko finale Muzičkog biennala Zagreb održat će se od 17. do 20. rujna, publiku očekuje bogati program

"Instalacija "Heart Tube" zapravo je dio niza radova kroz koje sam istraživao komunikaciju na različite načine. Inače dolazim iz svijeta kiparstva i u djetinjstvu su me zanimali djetinjasti izumi te sam sve zapravo spojio u interaktivne naprave, a ovaj rad je moje istraživanje tjelesne povratne informacije i korištenje toga u smislu komunikacije. Naše tijelo puno iskrenije reagira na okoliš nego mi kada to idemo iskomunicirati na van. Kada sam o svemu tome razmišljao, u jednom mi je trenu pala na pamet ideja kako bi bilo zanimljivo čuti svoje srce kao glasne otkucaje u prostoru. Onda sam počeo istraživati tu ideju, a u to vrijeme sam bio na rezidenciji u Češkoj, 2014. godine. Dva mjeseca sam radio na tome i na kraju sam uspio dobiti nešto što radi. Mislio sam da je jednostavnije, no ispala je zahtjevnija stvar za izvedbu. Rad koji imate priliku pogledati u Francuskom institutu je rezultat tih istraživanja posljednjih nekoliko godina", priča nam ovaj svestrani umjetnik.

Postoje četiri elektronička stetoskopa spojena na aparate koji imaju sve potrebno da se čuju otkucaji. U tom trenutku čuju se otkucaji srca četiriju osoba, koji stvaraju zajednički ritam. "Time postajemo više svjesni svoga tijela i egzistencijalnog momenta u smislu prolaznosti", kaže Drinković. Ističe da se radi o jednom u nizu radova iz istog ciklusa, a publika će imati priliku tijekom narednog perioda otkriti i njegove nove instalacije.

"Heart tube" je napravljen prije godinu dana i za Muzički biennale Zagreb je sve spremno. Umjetnik kaže da pripreme za otvaranje instalacije teku u redu te se nada da će se publici svidjeti. "Vrlo sam zahvalan što sam dio MBZ-a ove godine i sam program festivala mi se čini zanimljivim. Nadam se da će nas poslužiti i vrijeme kako bi publika mogla u miru sve razgledati", poručio je Vitar Drinković. Na pitanje je li zanimljivije instalaciju pogledati kada u njoj sudjeluje jedna osoba ili više njih, kaže kako je zanimljivo promatrati sve u bilo kojem obliku. "Kada je jedna osoba u pitanju, svi je vide u prostoru te ona dobiva osjećaj možda izloženosti, jer je to njezin unutarnji, intimni zvuk koji se glasno čuje u prostoru", zaključio je. Vitar Drinković nam je otkrio i kako ima još nekoliko izložbi koje su dogovorene za ovu godinu.

Muzički biennale Zagreb inače se službeno otvara u nedjelju, 18. travnja, a kompletan program možete pronaći na linku.

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Monica Bellucci (Foto: Profimedia) Monica Bellucci (Foto: Profimedia) Monica Bellucci (Foto: Instagram) Monica Bellucci (Foto: AFP) +7 Monica Bellucci (Foto: Instagram) Celebrity Ispod ove sijede kose krije se seks-bomba koja je već godinama san mnogih muškaraca, a njezina ljepota baš nimalo ne blijedi

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Jacques Houdek - \ Celebrity Fotografija Jacquesa uz izdašnu gozbu za posebnu priliku pravi je hit na Facebooku: "Jedan ćevapčić smijem"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene