MOTOVUN FILM FESTIVAL

U četvrtak u Laubi počinje završnica Motovunskog putujućeg kina

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Atraktivan program u 11 dana donosi 14 dugometražnih i 26 kratkih filmova

 Putujuće kino Motovun Film Festivala ulazi u samu završnicu. Neuništivo se prilagodivši situaciji, MFF je ovog ljeta kao u doba pionira filma dovodio atrakcije na prag gledatelja u 25 gradova, a sad će to učiniti cijelim programom i u zagrebačkoj Laubi. Od 27. kolovoza do 6. rujna u Kuću za ljude i umjetnost donosi 14 dugometražnih i 26 kratkih filmova koji su prošli ispod radara u godini kad nije bilo velikih međunarodnih festivala.

Pogledaj i ovo Stephanie Prekali - 1 Nešto drugačije Doživite Novu apstrakciju uz glazbeni program Stephanie Prekali u zagrebačkoj Laubi!

Smotru priča koje život čine boljim otvorit će u četvrtak, 27. kolovoza nova poslastica Alexandrea Rockwella, jednog od najcjenjenijih redatelja nezavisnog filma. Svojim novim djelom Slatke stvari, pričom o troje mladih koji bježe od kuće kako bi postali otpadnici, oduševio je publiku i kritiku na Berlinaleu gdje je osvojio i Kristalnog medvjeda. Izvršni producenti filma su Sam Rockwell i Jennifer Beals.

Već drugog dana slijede Istinita priča o Nedu Kellyju, svojevrsni australski špageti western koji otkriva mračne strane kolonizacije te bugarski film U krug, nagrađen u Sarajevu. Ovaj uradak Stefana Komandareva, koji prati tri policijske patrole u apsurdnim situacijama na ulicama Sofije, odlično oslikava paradokse tranzicijskog društva u potrazi za identitetom.

Ovogodišnji motovunski program odlikuju i snažni ženski filmovi, a subota, 29. kolovoza, bit će upravo posvećena jakim ženama. Uz glazbene nastupe ženskih izvođačica na rasporedu su Zaposlene djevojke, film o tri Francuskinje koje u borbi za obitelj svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu. U nastavku slijedi Asistentica, vrlo zapaženi igrani prvijenac provokativne dokumentaristice Kitty Green koji ogoljuje mehanizme koji štite i kriju prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca iza zatvorenih vrata.

Iz Srbije dolazi Ajvar, kino hit o kraju jedne ljubavi, čija će se ekipa predvođena redateljicom Anom Marijom Rossi predstaviti u Laubi. U ulogama supružnika pred raspadom braka briljiraju Sergej Trifunović i Nataša Ninković. Srbijansku kinematografiju predstavljat će i Moj jutarnji smijeh redatelja Marka Đorđevića. Ova komedija očaja o djevcu na pragu tridesetih koji još živi s roditeljima prikaz je generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda. U ovom je filmu jednu od posljednjih uloga odigrao prerano otišli Nebojša Glogovac.

Program u Laubi imat će i svoj LGBT dan. Film Tetkica prati mladića koji se u doba aparthejdskog režima na vojnoj obuci zbližava s drugim novakom. Premijerno je prikazan u Veneciji, gdje je suptilnim prikazom neizgovorene žudnje i pronicljivim propitivanjem muškosti izazvao hvalospjeve kritike. Istoga dana u Laubi će biti otvorena izložba Volim te bez ali socijalnog radnika i fotografa Benjamina Strikea, koji je portretirao roditelje LGBT osoba u Hrvatskoj, a njegovi radovi ubrzo su postali prava senzacija na internetu.

Među atraktivnim naslovima su i napeti argentinski pljačkaški film Veličanstveni gubitnici, zatim Selfie, komični omnibus o zabludama modernog tehnološkog društva te Moja luda ljubav, novi uradak oskarovca Gabrielea Salvatoresa, snimljen na hrvatskoj obali.

Posebna pozornost daje se konkurenciji kratkometražnih filmova iz koje najbolje europsko ostvarenje i ove godine dobiva mogućnost nominacije za nagradu Europske filmske akademije. U programu je pet domaćih i regionalnih naslova koje će pojedinih večeri predstaviti njihovi autori. Riječ je o filmovima Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali, Colonello Futurista, Njemački inat, Potop i Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio. Inače, sav program Motovunski kratki bit će prikazan u pet večeri na posebnoj pozornici u dvorištu Laube, a ulaz je besplatan.

U Laubi će biti dodijeljene i ovogodišnje festivalske nagrade, a o onima u glavnom programu odlučuje žiri u sastavu: Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan. Publiku ne očekuju samo filmovi već i niz koncerata, DJ nastupa, kvizova i vinskih uvertira, a sve će se odvijati s mjerama opreza.

U skladu s epidemiološkim preporukama će i kapacitet gledališta biti prilagođen održavanju razmaka među gledateljima. Zbog toga će i broj ulaznica po svakoj projekciji biti ograničen pa se preporučuje kupnja u pretprodaji putem interneta. Na poveznici https://mfftickets.kupiulaznicu.hr već se nude pojedinačne ulaznice po cijeni od 30 kuna te paket Sve po 15 kuna kojim kupci ostvaruju pravo na izbor pet različitih filmova po ukupnoj cijeni od 75 kuna.



 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene