Preporuka: "Uspjeh"

Kad potpune strance ujedini zločin: Mračni triler držat će vas u napetosti do samoga kraja

Uspjeh (Foto: HBO Adria) Uspjeh (Foto: HBO Adria) Foto: HBO Adria

Ako ste ovih dana prolazili centrom grada ili barem letimično otvorili neki od mnogobrojnih hrvatskih internetskih portala, vjerojatno vam nije promakla reklama za „Uspjeh“.

Prije dvije godine televizijski je div naime raspisao natječaj za snimanje serije na prostorima ove regije, što je, naravno, izazvalo velik interes filmaša jer tko ne bi želio da mu seriju producira svjetski poznata kuća koja je iznjedrila hitove kao što su „Obitelj Soprano“, „Seks i grad“, „Dva metra pod zemljom“ ili „Igra prijestolja“.

Pogledaj i ovo True Detective (Foto: HBO) treća sezona serije "True Detective" Napeta priča i vrhunske glumačke izvedbe: Krimić koji će vas zgrabiti već u prvoj minuti

Dvije godine kasnije HBO je započeo s prikazivanjem prve regionalne serije u njihovoj produkciji i možemo reći da se čekanje svakako isplatilo.

Na natječaju je pobjedu odnio scenarist Marjan Alčevski, a u redateljski stolac zasjeo je Oscarom nagrađeni Danis Tanović.

„Uspjeh“ je mračna drama s elementima trilera čija radnja prati isprepletene priče četvero neznanaca, od kojih se svaki na svoj način bori sa svakodnevicom života u gradu, a sve ih je nepovratno povezao nasilan događaj. Potpune strance ujedinio je zločin te sada moraju surađivati ako žele uspostaviti kontrolu nad svojim životima. Bankovna službenica, nezaposleni mladi otac na rubu egzistencije, drska srednjoškolka i poznati arhitekt kreću u borbu protiv mafijaškog podzemlja i moćnih poduzetnika koji ne prezaju ni od čega, boreći se paralelno i s vlastitim demonima.

Seriju je HBO opisao kao “gorku odu gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba te univerzalnu i slojevitu priču u kojoj kroz ljubav, posao, obitelj, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo trenutačno prevladavajuće osjećaje frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regiji i šire”.

Iako pomalo pretenciozna, najava savršeno opisuje brojne segmente ove slojevite novozagrebačke priče upakirane u poznati koncept “potpuni stranci moraju surađivati ako žele preživjeti”.

Izvrsnu glumačku postavu predvode Toni Gojanović, Tara Thaller, Iva Mihalić, Uliks Fehmiu i Marija Škaričić, dok su u ostalim ulogama Goran Bogdan, Goran Navojec, Ivana Roščić, Leon Lučev, Borut Veselko, Mislav Čavajda, Nikša Butijer, Bojan Navojec, Jasna Žalica, Barbara Vicković, Miran Kurspahić, Tihana Lazović i mnogi drugi.

“Uspjeh” je vrhunski producirana domaća serija koja izgleda svjetski, a unatoč ponekim manama i klišejima (policijska inspektorica koja igra po svojim pravilima, bahata, ali hrabra srednjoškolka, ćelavi mafijaški šef okružen svojim još ćelavijim gorilama…), gledatelje u napetosti drži od prve do posljednje scene.

Zamjerke bi se mogle pronaći u ponekim fabularnim nejasnoćama i pomalo ubrzanom završetku, no one nikako ne umanjuju kvalitetu ove miniserije koja će, sudeći po prvim reakcijama publike, postati pravi hit.

Nadamo se samo da će se praksa snimanja ovakvih serija nastaviti te da nas nakon HBO-a uskoro očekuju i domaće serije u produkciji Netflixa ili Amazona.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene