Redatelju Pjeru Žalici ovo je treći igrani film, nakon filmova "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza".

Galerija


Svjetska premijera filma "Koncentriši se, baba" bosanskohercegovačkog Pjera Žalica otvorit će 26. Sarajevo Film Festival.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Stampedo ispred Sai Babina hrama Slika nije dostupna Preminuo indijski duhovni vođa Sai Baba

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film, nakon filmova "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza". 

“Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, s takvim iskustvom trebala mi je to postati rutina, ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja”, kaže Žalica.

Radnja filma događa se u travnju 1992. godine. Brojna obitelj, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko odra stare majke. Baka nije dobro, ali se prognoza obiteljskog liječnika da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke i prevare oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baka i posljednjim uzdasima svojski sudjeluje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno...

Film je sniman u Sarajevu u studenom prošle godine.

“Bilo je vrlo zahtjevno, nabijen plan, ograničen budget, vrlo nezahvalno doba godine za snimanje, dakle svi uvjeti za stres. Ali, bilo je upravo obratno, čisto uživanje i nimalo stresa. Za to je zaslužna fantastična ekipa, i suradnička i autorska i produkcijska. Bio je to tim prijatelja spreman na sve, krvavi rad, ali i uživanje u druženju, privilegiji da možemo biti zajedno u jednom izazovnom i zanimljivom procesu”, kaže Žalica o snimanju.

Scenarij i režija: Pjer Žalica, šminka: Lamija Hadžihasanović Homorac, snimatelj zvuka: Predrag Doder, dizajn zvuka: Igor Čamo, originalna muzika: Dino Šukalo, kostimografija: Sanja Džeba, scenografija: Sanda Popovac, montaža: Redžinald Šimek, direktor fotografije: Almir Đikoli.

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

26. Sarajevo Film Festival bit će održan od 14. do 21. kolovoza 2020.