Ako ste raspoloženi za dozu humora ispresijecanog tugom, ali i srećom, uputite se u Ilicu 208 na predstavu „Pluća“ koja će vam razgaliti srce. Životna, a istovremeno bajkovita, optimistična, a tužna, „Pluća“ su predstava koja se jednostavno ne propušta.


Nakon svake odgledane predstave Teatra Exit iznenadimo se koliko jednostavnost može biti efektna. Samo dvoje glumaca, čisti režijski minimalizam, svakodnevna, univerzalna ljudska priča – moglo bi se učiniti prejednostavnim receptom za stvaranje kazališnog hita, no „Pluća“ su dokaz da je ono jednostavno ponekad najučinkovitije.

Vezani članci 75 minuta smijeha i zabave (Foto: Teatar Exit) Predstava od koje će vas boljeti obrazi od smijeha: Osam godina kazališnog i roditeljskog (?) uspjeha Taksimetar 3 (Foto: Teatar Exit) Životne tajne jednog zagrebačkog taksija: Od smijeha do tuge u samo 100 minuta kazališne vožnje

Ta kazališna priča o mladom, urbanom, nadasve ekološki osvještenom paru koji se suočava s egzistencijalnom krizom jer požele dijete, vrtuljak je osjećaja nakon kojeg je katarza zagarantirana. 

Suočeni sa značajnošću donošenja novog života na svijet oni talasaju između gubljenja i pronalaženja sebe samih. Tim pripadnicima generacije koja je odrasla u željeznom stisku ideologije propitivanja, kritičkog razmišljanja i racionalnosti, stvaranje novog bića metafizički je problem koji treba razriješiti.

Mogu li si oni dopustiti da zagade Zemlju svojim djetetom kada znaju da stručnjaci za očuvanje okoliša tvrde da odgovorni ljudi ne bi trebali imati djecu? Može li se njihov seksualni život i dalje nastaviti istim tempom? A trebaju li onda već ako se odluče na dijete, stupiti i u brak? Pa da baš sve bude po pravilima.

Tisuće će si pitanja postaviti junaci „Pluća“, Ona i On. Ogoljeni od imena i prezimena, prepušteni na milost i nemilost vlastitim osjećajima i udarcima subine koju nerijetko ne mogu kontrolirati. Specifični po svojim mislima, ali univerzalni po dvojbama, Ona i On mogu biti bilo tko od gledatelja koji ih promatraju iz mraka kazališnih sjedalica.

Zaljubljeni, sretni, prepuni dilema i nesigurnosti, tužni, ranjivi i nepromišljeni, Oni su utjelovljenje ljudske krhkosti koja se suočava s dva najveća životna izazova – stvaranjem potomstva i slušanjem vlastitog srca. Pred tako velikim i važnim odlukama lako je ustuknuti, pa ne čudi stoga što našim protagonistima treba malo duže da prodišu i oslobode vlastita pluća od kamena tjeskobe koji život ponekad na nas baci.

Duhovit, emotivan i na trenutke zastrašujuće iskren komad, „Pluća“ su predstava koja će vas iznenaditi svojom slojevitošću. Općenito od Exitovih produkcija očekujemo crnohumorne satire i humoristične komade nakon kojih se sjajno osjećamo, no ova drama nudi puno dublji doživljaj. Ona je beskrajno šarmantna i pronicljiva, da bi u samo jednom trenu postala teška, depresivna i tužna.

To stalno izmijenjivanje sreće i tuge, boli i užitka, u samo sat i 20 minuta priuštit će vam emocionalni slalom koji bi iz tračnica potencijalno mogao izbaciti i one najiskusnije kazališne gledatelje. Nepredvidljiva kao život, brutalno direktna i iskričava, „Pluća“ su prava kazališna poslastica koja će dotaknuti i najhladnija srca.

Odlični Jadranka Đokić i Amar Bukvić zajedno na pozornici čine savršenu cjelinu. Ona se trudi biti racionalna, ali zapravo je pomalo histerična, a on je šarmantan, ali nesiguran. Uvjerljivi kao par i kao pojedinci, udahnuli su Njemu i Njoj život i karaktere. Na trenutke iritantni, zbunjeni i djetinjasti, malo će vas iživcirati, ali onda ponovno osvojiti činjenicom da smo svi mi baš takvi spojevi iracionalnih emocija koje pokušavamo dovesti u red. Nekad lakše, a nekad teže.

Ova predstava igra već više od tri godine, a sudeći po reakcijama publike i po vrlo snažnom dojmu koji je na nas ostavila, predviđamo joj još dugu karijeru. „Pluća“ su samozatajni hit, kazališni dragulj koji se ne treba oglašavati na svakom plakatu u gradu da bi bio zamijećen i posjećen.

Kada se proslavila kao seksi Kelly Bundy, bila je tek tinejdžerica, a evo kako izgleda 30 godina kasnije Christina Applegate (Foto: Instagram) Christina Applegate (Foto: Instagram) Christina Applegate (Foto: Getty) +3 Christina Applegate (Foto: Getty)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju