"Naši dečki"

Brutalno dobra miniserija o osveti, predrasudama i religiji koja će vas prikovati za male ekrane

Naši dečki (Foto: IMDB) Naši dečki (Foto: IMDB) IMDB 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Naši dečki (Foto: IMDB) Naši dečki (Foto: IMDB) +0 Naši dečki (Foto: IMDB) Galerija

U moru sjajnih američkih serija koje su posljednjih godina preplavile TV ekrane publike diljem svijeta, teško je odabrati što gledati, a još je teže uočiti seriju koja odudara od norme i ne dolazi iz engleskog govornog područja. Srećom, na HBO je nedavno došla nova izraelsko-američka miniserija „Naši dečki“ koja obara s nogu.

Izraelska filmska industrija svakih nekoliko godina proizvede film vrijedan svjetske pažnje, no ono u čemu su doista izvrsni je produkcija ozbiljnih dramskih serija koje se u svakom smislu mogu mjeriti s onima holivudskima.

Pogledaj i ovo When they see us (Foto: Atsushi Nishijima - © Netflix) Istinita priča Slučaj koji je zgrozio javnost: Brutalna miniserija o rasizmu, zločinu i kazni koja će vas šokirati

Upravo takva je i miniserija od deset epizoda u trajanju od sat vremena, „Naši dečki“ nastala u izralesko-američkoj koprodukciji. Svojim stilom neodoljivo podsjeća na uspješnicu „When they see us“, a temom zadire u najosjetljivije točke izraelsko-palestinskog sukoba.

Tematizirajući istinit događaj iz burnog izraelskog ljeta 2014. godine, kada su trojica židovskih tinejdžera oteta na putu kući te 18 dana kasnije pronađena mrtva, „Naši dečki“ pruža gledatelju neobično oštru kritiku društva koje je duboko podijeljeno religijom, ideologijom i međusobnom mržnjom. Kada zbog trojice mrtvih mladića nastane masovna histerija, kreće osveta. Prema logici krv za krv, oko za oko, gledatelju se putem TV ekrana pruža izvrstan uvid u zlo koje se zlom rađa.

Događaj koji se u ovoj miniseriji obrađuje nije samo tek jedan od primjera izralesko-arapskog nasilja koje bukti već posljednjih 70 godina, već važan politički i društveni događaj koji je pokrenuo lavinu protesta, sukoba, odnio masu žrtava i na kraju doveo i do rata u Gazi.

Izraelsko-arapski sukob glavni je destabilizator odnosa u bliskoistočnoj regiji, a uspostavljanju mira teži se već desetljećima. Međusobne predrasude, nesrazmjer snaga i snaže ideologije utemeljene u radikalno religijskim društvima otežavaju i onemogućavaju konsenzus, a događaji poput ovoga koji se tematizira u „Našim dečkima“ odlično prikazuje probleme i perspektive i jedne i druge strane.

Zapravo se radi o dva naličja iste medalje. Jer životi se gube i među Židovima i među Arapima, a ipak nitko ne pristaje na mir.

Zadivljuće oštra i bolna pouka

„Naši dečki“ su miniserija koja će vas od samog svog početka prikovati za mali ekran. Fotografija je fantastična, radnja slojevita i nimalo dosadna. Likovi i njihovi karakteri sjajno su razrađeni i smješteni u društvo, pa ih gledatelj razumije i poistovjećuje se s njima. Kompleksno izraelsko društvo koje je ispresijecano tolikim rascjepima vjerno je dočarano.

Od ortodoksnih ješiva sve do arapskih slamova i jeruzalemskih bulevara, sva čar, ali i mrak Izraela izvrtit će vam se pred očima u samo deset sati koliko gledanje ove miniserije oduzima vremena.

Napeta i uzbudljiva, uz mnogo prevrata i dramatičnih događaja, „Naši dečki“ su miniserija koja se gleda sa budnom pažnjom i bez imalo sumnje u to da je odlična. Dramatična i potresna zbog svoje istinitosti, otvara oči pred onime što mnogi Izraelci, ali ni Arapi ne žele priznati.

Kako se rijetko u javnom medijskom prostoru može vidjeti da Izraelci kude vlastitu unutarnju politiku, a osobito da kritiziraju obrambenu politiku protiv Arapa, ova je miniserija pravo osvježenje u tom smislu.

Ona ne pojednostavljuje i ne staje na bilo čiju stranu već razlaže događaje onako kako su se dogodili. A oni govore sami za sebe.

U svakom slučaju odlično televizijsko štivo koje kvalitetom oduševljava, a porukom zadivljuje.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene