Pozorno istražile temu

Odličan vodič kroz žensku seksualnost koji su napisale studentice medicine

Dolje je najbolje Dolje je najbolje

Čitajući ''Dolje je najbolje“ saznat ćete, između ostaloga: zašto neke žene imaju bolne menstruacije, postoji li himen, zašto nekima nije lako doživjeti orgazam te koliko vremena imamo za donošenje odluke želimo li imati djecu.

Pomislili biste da smo u 21. stoljeću, nakon svih otkrića u znanosti, dobro upoznati sa svojim tijelom. Ipak je ono nešto što "koristimo" baš svakoga dana, baš svake minute i sekunde svojega života. No zavirimo li u brojne probleme povezane sa seksualnošću, shvaćamo da je tako nešto daleko od istine. Nisu samo djevojke u tinejdžerskim godinama zbunjene – i to kada im jasnoća najviše treba jer se tada događaju značajne promjene u tijelu. Ne, čak i žene u poznim godinama nerijetko nemaju uvid u funkcioniranje organa koji ih određuje u gotovo svemu – vagine. Naravno, povezivanje s vlastitom spolnošću približit će vas i odgovorima o društvenom statusu, još jednoj tabu-temi.

Zanimljivo je da su knjigu ''Dolje je najbolje“ napisale studentice medicine, a ne liječnice s doktorskim statusom. Suprotno prvoj intuiciji, onoj da možda još nisu dovoljno stručne, upravo njihovo nepotpuno poznavanje tematike potaknulo ih je na pozorno istraživanje teme te skroman pristup. A tako je i pisana knjiga – poput dnevnika nekog entuzijasta koji s nama dijeli fascinaciju temom.

Što čini ovu knjigu vrijednim štivom za svaku ženu?

Prvo, znanje o vlastitom tijelu, a posebno onom dijelu među nogama koji okružuju brojni mitovi, olakšava život, a u nekim ga slučajevima može i spasiti. Drugo, miješanje politike u znanost zamućuje vode te iskrivljuje činjenice i stvara nepotrebnu konfuziju. To u naše doba ne bi trebao biti problem, ali svakodnevno smo tome izloženi, u što se možete uvjeriti već letimičnim pogledom na vijesti. Treće, način na koji autorice obrađuju tematiku iznimno je pristupačan svakoj čitateljici (ili čitatelju, zašto ne) jer ima minimalno stručnog žargona te imate osjećaj da se s vama vodi dijalog u koji ste uključeni; potiče se razmišljanje, bez zatrpavanja činjenicama.

Tu je također i humor, koji priči pruža olakšanje čak i kada se govori o brojnim, ponekad vrlo ozbiljnim, problemima.

Čitajući ''Dolje je najbolje“ saznat ćete, između ostaloga: zašto neke žene imaju bolne menstruacije, postoji li himen, zašto nekima nije lako doživjeti orgazam te koliko vremena imamo za donošenje odluke želimo li imati djecu. Osim toga, govori se o skrivenim tajnama klitorisa, hormonima koji upravljaju mjesečnicom, različitim vrstama kontracepcije i načinu na koji djeluju na naše tijelo. I, naravno, da ne bi bilo previše dosadno (iako nije nimalo!), u poglavlju posvećenom seksu čitat ćete o prvom odnosu, pa o analnom seksu (koji zbog tabua što ga okružuje može izazvati neugodne ozljede) te o nestanku želje kojeg se svi užasavaju.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene