Neobična kombinacija horora, crne komedije i psihološke drame, "Us" je opravdao očekivanja publike i kritike.

Galerija


Iako je godinama najprepoznatljiviji bio kao komičar, Jordan Peele pravu je slavu doživio svojim redateljskim prvijencem „Get Out“ koji je bio jedno od najvećih box office iznenađenja 2017. godine.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Pooštrene epidemiološke mjere za četiri županije i jednu općinu, Stožer objavio detalje Vjenčanje, ilustracija - 1 Nove mjere stožera naljutile buduće mladenke: "Ako treba neka me kazne, ali ja ću se na svojoj svadbi zabaviti"

Publika i kritika jednoglasno su prihvatili ovu neobičnu kombinaciju drame, horora i komedije protkanu kritikom pitanja rase i lažnog liberalizma u SAD-u. Film je na iznenađenje mnogih zaradio nominacije za Oscara u kategorijama najboljeg filma, scenarija i režije, a svojim najnovijim filmom „Us“ („Mi“) Peele je dokazao kako definitivno nije "one hit wonder" redatelj.

„Spokoj jedne obitelji pretvara se u kaos kada ih grupa dvojnika počinje terorizirati“. Tako u slobodnom prijevodu glasi prijevod kratkog sadržaja filma na IMDB-u, a koji je sasvim dovoljan da biste stekli predodžbu o tome što vas očekuje.

Lupita Nyong'o i Winston Duke glume bračni par Wilson koji sa svoje dvoje djece (izvrsni Evan Jones i Shahadi Wright Joseph) ljetne praznike odluče provesti u obiteljskoj kući na plaži u naizgled idiličnom Santa Cruzu. Jedne noći u njihovom dvorištu iznenada se pojavljuje obitelj njihovih dvojnika koja ih počinje terorizirati. Wilsoni su tako primorani boriti se sami protiv sebe, da bi uz brojne akcijske scene u kombinaciji s pomalo parodiranim horor klišejima, napokon shvatili istinu o sebi samima.U tome im pomaže i odmaže savršeno malograđanski bračni bar iz susjedstva (urnebesni Elisabeth Moss i Tim Heidecker).

Ponekad strašan, a ponekad smiješan, „Us“ je uspio ponoviti neobičnu i čudnu formulu Peelovog prvijenca „Get Out“, ostavši pritom originalan i inovativan. Postići kombinaciju horora, drame i humora koja neće vrijeđati inteligenciju gledatelja nije lak posao, no Peele uspješno balansira svim elementima.

I u filmu „Us“ prisutna je kritika suvremenog američkog društva, no ona se ovaj put (iako su glavni protagonisti afroamerikanci) više od rase usredotočila na stalež.

„Us“ je publika dočekala s oduševljenjem o čemu svjedoči činjenica kako je samo tijekom prvog vikenda prikazivanja film u američkim kino dvoranama zaradio impresivnih 70 milijuna dolara.

Zabavan, drugačiji, čudan, prepun skrivenih značenja, referenci iz pop kulture i posveta klasicima žanra, „Us“ je film o kojem će se još dugo pričati.

Dok joj novi dečko izjavljuje ljubav i diže je u nebesa, ona gola pozira s drugim muškarcem