"Downton Abbey" u kinima

Omiljena plemićka obitelj se vratila: Raskošna povijesna drama oduševit će sve ljubitelje minulih vremena

Downton Abbey (Foto: IMDB) Downton Abbey (Foto: IMDB) IMDB 1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Downton Abbey (Foto: IMDB) Downton Abbey (Foto: IMDB) Downton Abbey (Foto: Instagram) Downton Abbey (Foto: Instagram) Downton Abbey (Foto: Instagram) Downton Abbey (Foto: Instagram) Downton Abbey (Foto: Instagram) Downton Abbey (Foto: IMDB) Downton Abbey (Foto: IMDB) +0 Downton Abbey (Foto: IMDB) Galerija

Britanske povijesne drame s vremenom su postale gotovo pa zaseban filmski žanr kojem se publika uvijek rado vraća. Obiteljske priče i skandali, prekrasni engleski travnjaci i još ljepši dvorci i kolibe okosnica su gotovo svake kvalitetne povijesne drame, a „Downton Abbey“, film nastao kao dvosatni nastavak na istoimenu hit-seriju, sadrži sve te ključne elemente. I još mnogo više.

Priča o vlastelinskoj obitelji Crawley s početka 20. stoljeća u Engleskoj koja živi na posjedu Downton Abbey, ogromnom dvorcu koji je u njihovoj obitelji stoljećima, kronika je jedne generacije, ali i stila života koji danas više ne postoji.

Pogledaj i ovo Katarina Velika (Foto: IMDB) "Katarina Velika" Priča o skandaloznoj ruskoj carici mogla je prštati seksom i intrigama, a ispala je teško razočaranje

Drame koje se odvijaju ispod stepenica među poslugom, ali i one među članovima te plemićke obitelji, prikovale su publiku uz TV ekrane kada se ''Downton Abbey“ počeo prikazivati 2010. godine.

Inicijalno zamišljena kao još jedna britanska miniserija tog tipa, ''Downton Abbey“ prerasla je u seriju od 6 sezona čija popularnost nije jenjala sve do samog kraja prikazivanja. Sudbine Mary, Edith, Sybil, Carsona i još mnogih voljenih likova oduševile su gledatelje pa je iz inicijalno male produkcije nastala najpraćenija TV serija na svijetu.

Proizišla iz pera slavnog scenarista i pisca Juliana Fellowsa, serija je odmah oborila rekorde gledanosti i ušla u povijest upisana kao najhvaljenija i najnagrađivanija TV serija u povijesti britanske produkcije. Iako je prvi uspjeh te obiteljske sage bio rezerviran za Europu, popularnost se proširila, pa je do treće sezone ta televizijska priča bila najpraćenija na svijetu.

Četiri godine nakon što se prikazala zadnja epizoda posljednje, šeste sezone, ''Downton Abbey“ se vratio, no ovog puta ne na male ekrane, već na veliko filmsko platno. Hrvatska publika od ovog tjedna ima priliku u kinima pogledati raskošan filmski spektakl o prošlim vremenima luksuznog života britanskog plemstva, a za praćenje radnje nije potrebno poznavanje serije.

Svim obožavateljima Crawleya ovo će biti prava poslastica koju je ponovno vješto napisao Julian Fellows. Dobro poznata lica plesat će po ekranu u prekrasnim večernjim toaletama, novi problemi tog davno minulog društva zaokupit će vas i transportirati u predivne odaje dvorca, a u samo dva sata zavoljet ćete sve likove i uživati u njihovim malim pobjedama.

Ovo je vrhunski producirana povijesna drama koja u dva sata donosi jednostavnu, dobro zaokruženu priču čija je radnja dovoljno duboka da ne bude plitka, a dovoljno plitka da od prve do zadnje minute odlično zabavlja.

Na ovom se projektu igralo na sigurno, ista glumačka postava bez uvođenja gotovo ijednog bitnog novog lica, prokušani obrati i vječne teme koje su se već tematizirale u seriji čine ovaj film neodoljivim i novim i starim gledateljima. Odlična glumačka postava, na čelu koje dominira nezamjenjiva Maggie Smith, pruža cijeli niz različitih karaktera, svih jednako šarmantnih.

Vrckavim dosjetkama starih dama ćete se smijati, a s ljubavnim avanturama mlađih saživjeti. ''Downton Abbey“ dvosatno je feel-good filmsko štivo koje ispunjava sva očekivanja – vizualno je vrlo lijepo, radnjom zanimljivo te šarmantno.

Možda nije ponuđeno ništa novo niti inovativno, ali to nije ni bila bit ovog filma. Finalni proizvod stoga bi itekako trebao zadovoljiti gledatelje koji vole format britanskih povijesnih drama. 

1/14 >> Pogledaji ovu galeriju Rihanna (Foto: Profimedia) Rihanna (Foto: Profimedia) Rihanna (Foto: Profimedia) Rihanna (Foto: AFP) +9 Rihanna i Hassan Jameel (Foto: Profimedia) Celebrity Slavna pjevačica trbuščić skriva torbama: Stiže kruna ljubavi s arapskim milijarderom?

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene