Dokumentarac „Leaving Neverland“, u kojem dvojica muškaraca otkrivaju kako ih je kao sedmogodišnje dječake seksualno iskorištavao Michael Jackson, podigao je ogromnu buru u javnosti.

Galerija


Radijske postaje prestaju puštati Jacksonove pjesme, navodne žrtve primaju prijetnje bijesnih Jacksonovih fanova, a u javnost svaki dan izlaze novi detalji više nego bizarnog života kralja popa.

Vezani članci Barbara Streisand (Foto: Profimedia) Holivudska diva šokirala izjavom o navodnim žrtvama Michaela Jacksona, otkazana joj i poslovna suradnja! Michael Jackson i djeca (Foto: Profimedia) Krah nasljeđa kralja popa: Dok se djeca teško nose s optužbama na očev račun, izlazi li na vidjelo istina o obitelji Jackson?

Desetljećima nakon što se Jackson našao usred pedofilskog skandala, njegove žrtve u četverosatnom dokumentarcu HBO-a otkrile su mučne detalje zlostavljanja koje je trajalo godinama.

Mnogi su nakon premijere filma odjednom ostali u šoku kao da su se optužbe za pedofiliju pojavile jučer. Možda bismo ipak napokon trebali prihvatiti da postoji vjerojatnost da je kralj popa i jedan od najpopularnijih glazbenika svih vremena bio pedofil

Koliko god to bilo šokantno i za svaku osudu, to ne mijenja činjenicu da je njegova glazba bila neponovljiva te da će u njoj još desetljećima uživati brojne generacije, što dokazuje i porast prodaje Jacksonovih albuma nakon emitiranja filma. Da je Jackson bio vrhunski glazbenik, priznaju čak i njegove navodne žrtve.

Iako je podijeljen u dva dijela, od kojih svaki traje po dva sata, „Leaving Neverland“ gleda se u jednom dahu. Wade Robson i Jimmy Safechuck te njihove obitelji otkrili su sve detalje odnosa s najvećom zvijezdom na svijetu. Obojica Jakcsona optužuju da ih je godinama seksualno zlostavljao na imanju Neverland te u brojnim stanovima. Dan Reed, redatelj filma, dokumentarac je opisao kao „psihologiju seksualnog zlostavljanja djece ispričanu kroz vizuru dvije obične obitelji koje je 20 godina zavodio pedofil prerušen u prijatelja“.

Svjedočanstva Wadea i Jimmyja na trenutke je mučno slušati, no više od gnjusnih detalja samog zlostavljanja šokiraju razgovori s roditeljima žrtava koje je Jackson također zavodio i preko njih dolazio do djece.

Uobičajeni isprazni argumenti onih koji su skloni braniti napadače - „Kako je moguće da nitko ništa nije znao“ i „Zašto su žrtve šutjele sve te godine“ u ovom su filmu vrhunski pobijeni, i to od onih koji su pakao zlostavljanja prošli kao djeca, a njegove posljedice osjetili su tek godinama poslije.

„Leaving Neverland“ kritičari su zasuli hvalospjevima, no unatoč tome teško je ne primijetiti kako dokumentarcu ipak nedostaje „druga strana priče“. Naime u filmu nije intervjuiran nitko od članova Jacskonove obitelji te ne znamo jesu li autori uopće pokušali kontaktirati s njima. No prava tema ovog filma nije Michael Jackson, već posljedice s kojima žive djeca žrtve seksualnog nasilja.

„Leaving Neverland“ s razlogom je podigao buru u javnosti, a svatko tko ga pogleda neće ga tako lako zaboraviti.

 

Trumpova kći se u Beogradu zabavljala na narodnjacima: Svirali joj harmoniku na uho