Smijeh i suze

''Britt-Marie je bila ovdje'': Dogodovštine kućanice koja je u penzionerskoj dobi obiteljskom životu rekla zbogom

Fredrik Backman \'Britt-Marie je bila ovdje\' (Dnevnik.hr) Fredrik Backman \'Britt-Marie je bila ovdje\' (Dnevnik.hr)

Britt-Marie je zajedljiva kućanica treće dobi koja napušta supruga Kenta. No iza priče o kućanici lako je prepoznati mnogo širu društvenu dimenziju.

Britt-Marie je sa svoje 64 godine napustila supruga i sve što je gradila do svoje treće dobi. Nije to bilo bog zna što, ali tako drastična promjena života zasigurno nija bila očekivana. Sjela je u stari Renault koji je naslijedila od preminule susjede i odvezla se u zabit švedskih prostrastava – mjesto imena Borg.

Pogledaj i ovo showbuzz Pomutila mu pamet 'Možda si jedna od najboljih koje sam vidio'

Financijska kriza u Borgu odnijela je veći dio životnog šarenila, a ostavila invaliditet, nezaposlenost, kriminal... Britt-Marie je u tom malom mjestu dobila posao održavanja rekreacijskog centra. Ali samo na kratko vrijeme, dok vlasti i njega ne zatvore. Ondje otkriva ponešto svog potencijala, ljubav prema nogometu te da i u svojim, obično penzionerskim godinama još uvijek ima ono nešto čime može privući muškarca.

Nimalo simpatičnom liku romana ''Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao'', Britt-Marie, švedski pisac Fredrik Backman dao je vlastiti roman ''Britt-Marie je bila ovdje''. Kada ga pročitate, vidjet ćete da je to imalo jako puno smisla.

Ovo je zapravo roman o feminizmu. Život Britt-Marie predstavlja generacije žena koje su imale skučen izbor mogućnosti. Njezina treća dob predstavlja trenutačni naraštaj žena, pred kojima se mogućnosti lakše otvaraju, samo ih treba dograbiti. Dobro je imati i nešto vjetra u leđa.

Kroz lik perfeksionističke domaćice pratimo jednu vrlo glasnu žensku priču koja posljednjih godina dobiva sve više pažnje. Britt-Marie simbolizira generacije žena koje su bile odane svom domu i fokusirale se samo na njega. Ali u trenutku kada, što okolnosti, što neki unutarnji porivi proključaju, Britt-Marie krene u otkrivanje svog potencijala i svojih želja.

Na kraju knjige, kao i u trenutačnom društvenom stanju žena, Britt-Marie još je daleko od potpunog samoostvarenja, ali malo je kočnica, a podosta vjetra u leđa koji simbolično opisuju trenutačnu situaciju kakvu je autor vidi za suvremenu žensku populaciju.

U ovom romanu u izdanju Fokusa Backman provlači i motiv nogometa. Može se to shvatiti kao simbol dominantno muških zanimanja u kojima i žene polako, ali sigurno pronalaze svoje mjesto.

Tako je i s Britt-Marie, koja postaje trenerica lokalnog nogometnog kluba za mlade iako je do tada jedva mogla prepoznati da je to sport koji uključuje loptu. U klubu igra i tinejdžerica Vega, čiji se lik lako može iščitati kao simbol nove ženske generacije koja hrabro kroči dominantno muškim poslovima te je u tome čak i jako dobra, bolja i od svojih muških suigrača.

Simboliku na stranu, i ovo je Backmanov roman u kojem možete neopterećeno uživati. Pitko štivo s pristojnim omjerom humora i sadržaja koji će vam oči ispuniti suzama, lako je probavljivo svim generacijama te ne bi čudilo kada bi postalo obvezni dio literature svakog ozbiljnog suvremenog čitatelja.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Khloe Kardashian (Foto: Profimedia) Khloe Kardashian (Foto: Profimedia) Khloe i Kim Kardashian (Foto: Profimedia) Khloe Kardashian (Foto: Profimedia) +5 Khloe Kardashian (Foto: Profimedia) Celebrity Plastična stražnjica i još plastičnije lice: Nikad deformiranija Khloe Kardashian zaprepastila obožavatelje

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene