12 vrsnih glumica

Pozitivne reakcije publike i službene kritike: Predstava Euripidove ''Bakhe“ vraća se na Mali Brijun

Predstava Bakhe kazališta Ulysses (Foto: Kazalište Ulysses) Predstava Bakhe kazališta Ulysses (Foto: Kazalište Ulysses) kazalište ulysses 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Predstava Bakhe 7 (Foto: Kazalište Ulysses) Predstava Bakhe kazališta Ulysses (Foto: Kazalište Ulysses) +0 Predstava Bakhe 6 (Foto: Kazalište Ulysses) Galerija

U grčkom teatru ovaj komad igrali su isključivo muškarci koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge, no redateljica Lenka Udovički odlučuje izokrenuti ovaj povijesni odnos moći te ''Bakhe“ postavlja s dvanaest vrsnih glumica kako bi pozornicom ovog puta ovladale samo žene, rušeći konvencionalne rodno determinirane uloge i poigravajući se pitanjima roda i spola.

Predstava Euripidove ''Bakhe“ u režiji Lenke Udovički na repertoaru je 17., 18. i 20. srpnja 2019. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, u sklopu 19. sezone Kazališta Ulysses.

Predstava je nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses i Zagrebačkog kazališta mladih, a premijerno je izvedena 28. srpnja 2018. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu. Zagrebačka premijera održana je 18. siječnja 2019. u ZKM-u, osvojivši vrlo pozitivne reakcije publike i službene kritike.

Radnja se temelji na kombinaciji Euripidovog djela i tekstova nastalih na grupnoj psihoterapiji koje je s glumicama provodio psihijatar Stanislav Matačić. Kroz seanse, svaka od 12 žena suočila se sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu.

Kroz psihoterapiju one ulaze u mitski svijet Euripidovih Bakhi i tako oživljavaju potisnute potrebe. U grčkom teatru ovaj komad igrali su isključivo muškarci koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge, no redateljica Lenka Udovički odlučuje izokrenuti ovaj povijesni odnos moći te ''Bakhe“ postavlja s dvanaest vrsnih glumica kako bi pozornicom ovog puta ovladale samo žene, rušeći konvencionalne rodno determinirane uloge i poigravajući se pitanjima roda i spola.

Glazba, koju potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, skladana je na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.
U predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Hrvojka Begović / Sendi Bakotić, Lucija Barišić, Jelena Graovac, Milica Manojlović i Dora Polić Vitez.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju i scenografiju Bjanka Adžić Ursulov, koreografiju Staša Zurovac, a dizajn svjetla Andrej Hajdinjak.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene