predstava "Eichmann u Jeruzalemu"

Bila je najvažniji kulturni događaj 2019., a progovora o najvećem zlu 20. stoljeća

Eichmann u Jeruzalemu. - 1 Eichmann u Jeruzalemu. - 1 PR 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Eichmann u Jeruzalemu. - 2 +0 Eichmann u Jeruzalemu. - 1 Galerija

"Eichmann u Jeruzalemu" emotivno je snažna dokumentarističko-izvedbena predstava koja je premijerno izvedena u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi, nego i istovremenog revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Zagrebačko kazalište mladih gostuje večeras 1. listopada 2020. na 65.Sterijinom pozorju u Novom Sadu u Srbiji s predstavom "Eichmann u Jeruzalemu". Predstava počinje u 20:00 sati, a više o programu možete pročitati ovdje http://www.pozorje.org.rs/wp/wp content/uploads/2020/09/PROGRAM_65-srb.pdf

Pogledaj i ovo Dobro je dok umiremo po redu (Foto: ZKM) "Dobro je dok umiremo po redu" ZKM-ova obiteljska drama s daškom crnog humora živopisna je oda strahu od življenja

Ujedno je ovo i prvo ZKM-ovo gostovanje u godini pandemije, u kojoj su se posvuda zatvarale međunarodne granice i privremeno zaustavljao rad kazališta, pa je večerašnja izvedba hvaljene i značajne predstave "Eichmann u Jeruzalemu", u režiji Jerneja Lorencija, na 65. Sterijinom pozorju veliko zadovoljstvo za ZKM i organizatora.

Predstava je premijerno izvedena 22. ožujka 2019. i mnogi su je kazališni kritičari proglasili i najvažnijim kulturnim događajem 2019. "Eichmann u Jeruzalemu" emotivno je snažna dokumentarističko-izvedbena predstava koja je premijerno izvedena u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi, nego i istovremenog revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.
Kroz vrstu dokumentarističkog teatra bavi se najvećim zlom 20. stoljeća nacizmom i holokaustom. Inspirirana je filozofskim tekstom Hannah Arendt  "Eichmann u Jeruzalemu“, dokumentarnim filmom Claude Lanzmanna "Shoah“, knjigom Curzia Malapartea "Koža“. I glumci ZKM-a u radu na ovoj predstavi proučavali su obilan dokumentaristički materijal sa suđenja Eichmannu, Artukoviću, istraživali dio arhiva u Jasenovcu te otkrivali i osobne priče o svojim obiteljima kroz proces rada.

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher.

Predstava je u međuvremenu dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su ju prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Iduće izvedbe predstave Eichmann u Jeruzalemu možete pogledati u ZKM-u 17. i 18. listopada u 19 sati.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene