Premijera Cementa prema tekstu Heinera Mullera bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna, koji je započeo baš uoči premijere, ZKM morao zatvoriti svoja vrata, baš kao i ostala kazališta.

Galerija Predstava Cement Predstava Cement - 2 +0 Predstava Cement - 1

Jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti, kako je predstavu opisao redatelj Sebastijan Horvat, svoju će premijeru imati 25. rujna. Podsjetimo, premijera "Cementa" prema tekstu Heinera Mullera bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna, koji je započeo baš uoči premijere, ZKM morao zatvoriti svoja vrata, baš kao i ostala kazališta. 

Vezani članci Predstava Sjećanja gradova Prvo gostovanje u ZKM-u: Predstava "Sjećanja gradova" 23. listopada u 20 sati Slika nije dostupna Ne propustite zagrebačku premijeru Ulyssesove predstave "Tko se boji Virginije Woolf?“ u ZKM-u

Sada, pod sloganom nove sezone #VratiSeUNormalu pozivamo vas da pogledate ovu ljubavnu priču smještenu u doba revolucije. Reprizne izvedbe su 26, 27. i 29. rujna u 20 sati.

Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu.

Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

"Cement" je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom, koja u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju