U subotu, 8. veljače 2020. u 19:30 sati u Komediji će biti održana svečana premijera komedije Rayja i Michaela Cooneyja "Brat bratu" (u originalu: Tom, Dick & Harry), u režiji Lee Anastazije Fleger.

Galerija


Britanski majstor klasične komedije situacije koja se voli oslanjati na tradiciju farse i vodvilja (Labiche, Feydeau…), ovoga puta autorske snage udružuje sa sinom Michaelom.

Vezani članci Predstava Neprijatelj naroda - 3 Ne propustite predstavu "Neprijatelj naroda", temeljenu na jednom od najvažnijeg klasika dramske literature Predstava Gdje se kupuju nježnosti - 4 "Gdje se kupuju nježnosti": Priča o tri generacije žena u ruralnoj sredini i nadi izlaska iz patnje i siromaštva

Tekstovi Rayja Cooneyja postavljaju se ne samo u zemljama engleskog govornog područja već više od 40 godina, nego su prevedeni na više od 40 jezika uključujući kineski, japanski i ruski, a dobro je poznat i hrvatskoj publici koja ga je upoznala sad već davne 1990. izvedbom "Kidaj od svoje žene“ u Komediji, gdje je kasnije igran i nastavak "Uhvaćen u mrežu“, a u Komediji su izvedeni i "Luda noć u hotelu President“ i "Luda lova“.

Nadimak "britanski Feydeau“ zaslužio je upravo svojim komedijama, a dobio je i titulu viteza, kojom ga je engleska Kraljica odlikovala 2005. zbog zasluga u teatru. Još 1983. osnovao je, a zatim i postao voditelj Theatre of Comedy Company.

Pod njegovim osmogodišnjim vodstvom kompanija je producirala više od dvadeset izvedbi. Važno je spomenuti i njegovu bogatu glumačku karijeru koju je započeo još kao 14-godišnjak, te nastavio igrati i u vlastitim tekstovima u Londonu, Americi i Australiji. Autor je najdugovječnije West End komedije, koja se tamo održala čak devet godina, odnosno odigrana je preko 2500 puta.

O predstavi:

Tri brata koji su uvijek tu jedan za drugoga - kad god treba, a još češće kad ne treba.

Bračni par, Lada i Petar Krpan žele posvojiti dijete. Njihov život vrti se oko priprema za dolazak djelatnice iz Centra za socijalnu skrb koja treba procijeniti je li njihov dom sredina podobna i prikladna za dijete. Najsretniji dan njihovih života potpuno zasjeni dolazak Petrove braće – Drage i Ivice koji im na svoju ruku odluče pomoći.

Rezultat njihovog upletanja iz "najbolje namjere“, na vrata inače skladne obitelji dovedu nevjerojatnu lepezu nepozvanih gostiju – od ilegalnih migranata, policajca, sve do ruskog mafijaša. Dom koji se do maloprije činio gotovo idiličan, postaje mjestom za skrivanje švercanih cigareta i žestice, pa i mrtvog tijela. Ili barem dijelova jednog.

Petar Krpan preko čijih leđa se sve prelama, ni kriv ni dužan nađe se u središtu događaja nad kojima nema kontrolu. No ne kaže se uzaludno kako "krv nije voda“ te Petar iz naoko mirnog obiteljskog čovjeka prerasta u profesionalnog lažljivca iz nužde, koji čini sve što je u njegovoj moći kako bi ponovno uspostavio red, i toliko željeni mir u kući. Nakon svega, biti roditelj se više i ne čini kao najstrašnija stvar na svijetu.

U naslovnim su ulogama trojice braće Ronald Žlabur, Igor Mešin i Ivan Magud, a ostatak glumačkog ansambla čine Jasna Palić Picukarić, Dajana Čuljak, Davor Svedružić, Ivan Glowatzky, Vanja Ćirić i Dražen Bratulić.

Prevoditelj je Dražen Bratulić, a autorski tim uz redateljicu Leu Anastaziju Fleger još čine dramaturginja Nikolina Rafaj, scenografkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Tea Bašić Erceg; scenski pokret osmislila je Matea Bilosnić, oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, autor glazbe je Milorad Stanić, a suradnica za arapski jezik Ines Carović.

Bivša glumačka zvijezda potpuno je propala: Posljednje policijske fotografije šokirale su javnost