u Narodnom pozorištu Sarajevo

Svečanom ceremonijom otvoren je 28. Sarajevo Film Festival, a uručena su i Počasna srca Sarajeva

28. Sarajevo Film Festival - 2 28. Sarajevo Film Festival - 2 PR 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju 28. Sarajevo Film Festival - 4 28. Sarajevo Film Festival - 3 28. Sarajevo Film Festival - 2 +0 28. Sarajevo Film Festival - 1 Galerija

Počasna Srca Sarajeva uručena su redateljima Sergeiju Loznitsi i Rubenu Östlundu.

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 28. Sarajevo Film Festival. Festival je započeo projekcijom filma "Trokut tuge" Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu.

Pogledaj i ovo Goran Navojec Skroz se promijenio Goran Navojec osvanuo je gotovo neprepoznatljiv, novom velikom promjenom privukao je sve znatiželjne poglede

Östlundu koji je bio predsjednik žirija Natjecateljskog programa - igrani film na 25. Sarajevo Film Festivalu, prije projekcije filma u punom Ljetnom kinu Coca-Cola uručeno je Počasno Srce Sarajeva.

"Trokut tuge", za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od suradnika u produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Suradnici u produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Na ceremoniji otvorenja u Narodnom pozorištu Sarajevo, Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je i scenaristu, redatelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U okviru programa Posvećeno (Tribute to) na 28. Sarajevo Film Festivalu prikazivat će se retrospektiva njegovih odabranih filmova (igrani filmovi MOJA RADOST, U MAGLI i DONBAS, dokumentarni filmovi MAJDAN, BABIN JAR, KONTEKST, kratki filmovi PORTRET, REFLEKSIJE, REDATELJSKA VERZIJA i NOĆ U OPERI.)

Obojica laureata, Ruben Östlund i Sergei Loznitsa održat će svoj Masterclass u nedjelju 14.kolovoza, u Narodnom pozorištu.

Čast vođenja svečanosti otvorenja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković, koju je regionalna publika imala priliku gledati u ulozi glavne glumice, u filmu Danisa Tanović "Deset u pola“.

Na Festivalu će se prikazati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će čak 54 imati svoju svjetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala natječe se ukupno 51 film.

U sklopu Natjecateljskog programa u kategoriji - igrani film, večeras će se u 19:00 sati u sarajevskom Narodnom pozorištu održati svjetska premijera filma BALADA, bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić.

U Narodnom pozorištu, također u sklopu Natjecateljskog programa svoju će regionalnu premijeru imati igrani film austrijske redateljice Marie Kreutzer, KORZET. Projekcija će se održati u 21:30 sati.

Iz programa svakako bismo izdvojili pretpremijeru prvih dviju epizoda nove krimnalističke serije KOTLINA čiji su kreatori Danis Tanović, kao redatelj serije, i Amra Bakšić – Čamo, ali i projekciju filma AS U RUKAVU Paula Josepha Schradera, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.
28. Sarajevo Film Festival održava se do 19. kolovoza 2022.

1/15 >> Pogledaji ovu galeriju Ivana Mišerić - 2 Ivana Mišerić - 1 Ivana Mišerić - 4 Ivana Mišerić - 3 +10 Ivana Mišerić Celebrity Našu lijepu voditeljicu zbog fotki u badiću prozvali božicom, a ona se požalila da nema što za obući, pojasnila i zašto!

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Flavio Briatore Elisabetta Gregoraci Flavio Briatore Elisabetta Gregoraci +7 Elisabetta Gregoraci Zanimljivosti Bivši suprug drži je na oku i četiri godine nakon razvoda te joj brani izlaske s novim muškarcima, dok on izmjenjuje mlađahne ljepotice

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene