Olipski ljetni festival ljetna je manifestacija koja objedinjuje više kulturno-zabavnih događanja i olipskih tradicijskih programa.

Galerija


Na najvećem otoku zadarskog arhipelaga – Olibu – već četvrtu godinu za redom odvija se prestižni kulturno-zabavni ljetni program Olipski ljetni festival u kojem sudjeluju domaći eminentni umjetnici, umjetničke organizacije, brojna društva i udruge, a koji je ovu mirnu otočnu oazu doveo na sam vrh hrvatskih ljetnih festivalskih destinacija.

Fesitval će započeti u subotu 20. srpnja s početkom u 21 svečanim otvorenjem. U prvoj festivalskoj večeri gostuje Gradsko kazalište Komedija iz Zagreba - Mila Elegović, Igor Mešin i Zlatko Ožbolt na olipskoj ljetnoj pozornici izvest će predstavu Alda Nicolaja "Nije bila peta, bila je deveta" u režiji Damira Mađarića. Autor glazbe je Dinko Apelt. Nakon predstave slijedi cjelovečernji koncert u izvedbi Faroskih kantadura s prikazom samo dijela bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara. Na olipskoj festivalskoj pozornici, tijekom festivalskih večeri, nastupit će Teatar Rugantino s izvrsnom predstavom Aleksandara Galina "Sirena i Viktorija" u režiji Filipa Grinvalda. Asistentica redatelja je Ana Vidović, a uloge igraju Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary.

HNK "Šibenik" gostuje s predstavom Ive Brešana "Autodenuncijacija" u režiji Pere Mioča. Igraju Jasminka Antić i Anđelko Babačić. Na Silbi i Istu gostuje predstava E. Ionescoa - "Instrukcija", u festivalskoj produkciji, u izvedbi Ane Herceg i Ljube Zečevića a u režiji Marija Kovača. U filmskoj večeri odvijat će se projekcija dokumentarnog filma "Štafeta smrti".

I ove godine na repertoaru festivalskog programa su 4. Memorijalni turnir u bočanju "Turnir Brune Marcelića" u organizaciji prijatelja Brune Marcelića i tradicionalna "Olipska ribarska noć" u organizaciji ŠRD Račić (Olib).

Cjelovečernje koncerte održat će bluegrass band iz Rijeke - Sarah & The Romans, Duo "Gitaramezzo"- Nataša Antoniazzo (mezzosopran) i Tvrtko Sarić (gitara) – izvode koncert klasične glazbe, a Savski valovi održat će koncert tamburaške glazbe.

Kabaretom "Adam i Ona" u izvedbi Adama Končića i Olivera Beloševića, u subotu 10. kolovoza zatvara se četvrto izdanje Olipskog ljetnog festivala.

Programi festivalskih večeri odvijaju se s početkom u 21 h.

Ova ljetna manifestacija od kulturno-umjetničkog i turističkog značaja za otok Olib i cijelu Zadarsku županiju i ove godine se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH - Kolinde Grabar-Kitarović te Ministarstva obrane RH, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra i Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra, Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, Grada Zagreba te brojnih sponzora i donatora te medijskih pokrovitelja.

Festival je posvećen dramskim umjetnicima Ani Karić i Bogumilu Klevi te Miloradu Rućandu, istaknutom članu Udruge Olib.

Olipski ljetni festival odvija se u organizaciji Udruge OLIB i Kazališne družina Bastien, a pod producentskom i redateljskom palicom Ljube Zečevića te tehničkim vodstvom Euzebija Šimunića. Produkcijska podrška projekta je kreativna platforma Organizam. Zastava Olipskog ljetnog festivala 2019. vijorit će se do 10. kolovoza.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

U pola sata lajkalo je skoro 20 tisuća ljudi: Seve pozirala u kupaćem kostimu, guza u prvom planu!