Predstava ''Praznine'' interdisciplinarna je intermedijska predstava koja na inovativan način povezuje kazalište, film, sliku i glazbu u kreativno-kolaborativnom procesu.

Galerija


Predstava Praznine, koja je posljednjih dana jako zaintrigirala javnost, premijerno je proteklog vikenda odigrana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje se za nju tražila pozivnica više.

Vezani članci Josipa Pavičić i Sonja Kovač (Foto: Nova TV) Sonja i Gordan su ispali, no već se ove nedjelje zajedno s ostalih 5 ispalih parova bore za povratak u show Intervju sa prvim ispalima: Mario Ožbolt i Ana Vučak Veljača (Foto: IN Magazin) Ana Vučak Veljača i Mario Ožbolt otkrili za koga navijaju u "Plesu sa zvijezdama": "Bili su nam bratski par"

Ova interdisciplinarna intermedijska predstava na inovativan način povezuje kazalište, film, sliku i glazbu u kreativno-kolaborativnom procesu, a realizirana je u koprodukciji HNK-a i umjetničke organizacije Odeon Art i Školske knjige d.d., uz pomoć 12 umjetnika, Puninu sadržaja Praznine, potpisuje kreativna producentica Ana Marija Žužul, uz autorski tim u sastavu Morana Novosel, Dubravka Lelas, Ana Vučak Veljača te Ana Marija Žužul. Praznine i temom i izvedbenim konceptom istražuju neuralgičan trenutak današnjeg društva.

U nekazališnom izvedbenom prostoru tonske dvorane, nestajanjem punine zida i uobičajene odvojenosti publike i izvođača, stvara se neočekivani prostor uranjanja publike u događanje predstave i puninu Praznine. Publika je gost događanja u kojemu su protagonistice istovremeno i putnici potpalublja i kapetani broda, i slučajni sudionici, i glavni likovi… Kroz njihove vizure publika uranja u dubine unutarnjih svjetova, pa tako individualne priče različitim scenskim elementima (filmom, zvukom i glumačkom izvedbom), zaranjajući u puninu prostora i osobnosti, na površinu iznose Praznine.

Njihove su priče neispunjeni snovi, nesnalaženje u svijetu beskraja mogućnosti, neriješeni odnosi i stranputice, pogrešni izbori koji donose nezadovoljstvo. U društvu koje nameće želje i potrebu za nečim većim, jačim, upečatljivijim i drukčijim teško je prepoznati i obraniti vlastitu dostatnost i individualnost. Trajna okruženost savršenim slikama tuđih života, navodi na vjerovanje da je drugima bolje, pa time slike postaju temeljni medij i mjerilo društvenog uspjeha.

Priču o tri žene koje pokušavaju ustanoviti trenutak u kojem su postale sporedni likovi svojih života premijerno su došla pogledati i brojna imena iz glumačkog svijeta, poput Jelene Veljače, Dražena Čučeka, Barbare i Lukasa Nole, Vinka Brešana... Sljedeće izvedbe ove intrigantne predstave na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu su 23. svibnja, 1. lipnja, 8. lipnja i 15. lipnja.