Kazalište KNAP za tjedan dana predstavlja svoju novu predstavu "Nuspojave" temeljenu na kultnom humoru genijalca Woodyja Allena.

Galerija


Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama. Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

Vezani članci Momčilo Otašević i Jelena Perčin (Foto: Hana Šmerek) Brojni poznati nisu propustili svečanu premijeru predstave "Nuspojave" u kazalištu Knap Vrijeme (Foto: ZKM) Šetnja Zagrebom kakvu još niste iskusili: Romantično putovanje na kojem ćete pronaći put do vlastitog srca

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova. Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice.

Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne "luzere". Ponekad je i s nekoliko riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen zasigurno je jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.

U predstavi glume Ivan Đuričić, Jelena Perčin, Iskra Jirsak i Filip Riđički, a za adaptaciju i režiju odgovoran je Mario Kovač. Dramaturgiju potpisuje Milan Fošner. 

Premijera predstave će biti 10. 10. 2019. u KNAP-u. 

Na najiščekivanijem vjenčanju godine mladence zasjenila nepoznata gošća iz mladoženjine prošlosti