Monodrama

Predstava "Vla-Vla-Vlajland cabaret" ono je što nam svima treba jer pogađa točno u sridu

Ecija Ojdanić Ecija Ojdanić Jelena Balić/PR 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Ecija Ojdanić Ecija Ojdanić +0 Ecija Ojdanić Galerija

Narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu maestralno je utjelovila glumica Ecija Ojdanić. U listopadu počinje turneja diljem Hrvatske, a zagrebačka premijera zakazana je za 18. listopada.

Posljednji mjeseci pokazali su da nasmijana lica i smijeh nikada nisu bili potrebniji. Nekad davno netko vrlo mudar rekao je da smijeh produžuje život i bio je u pravu. Osmijeh je univerzalni znak za sreću u svim kulturama na svijetu. Isto će ga protumačiti netko iz Afrike, baš kao i netko iz Sinja. U svim životnim situacijama popravlja raspoloženje, odašilje pozitivnu energiju i spaja ljude.

Pogledaj i ovo Otvorenje salona žena zmaj Ecija Ojdanić pomutila pamet kratkom haljinom, a u ovom outfitu teško bi itko mogao pogoditi koliko ima godina!

Vođeni tom mišlju i beskonačnom pozitivom, nastala je predstava kazališta Moruzgva naziva "Vla-Vla-Vlajland cabaret", koja je zapravo, nastavak hit koprodukcije kazališta Kerempuh i kazališta Moruzgva – "Cabaret preko veze".

U tom je cabaretu posebnu simpatiju publike privukao je lik Vlajne, čistačice koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju i u toj borbi doživjela razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Naravno, sve u svrhu zabave i pouke publici. Narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu, koju je maestralno utjelovila Ecija Ojdanić, sudbina je odvela, kao i mnoge građane naše zemlje, u Njemačku. Ova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera.

Redatelj i autor teksta Ivan Leo Lemo vrlo je slikovito opisao tu igru "vlaškog jezika".

"I Ecija, moja višedesetljetna muza, i ja podrijetlom smo Vlaji iz Dalmatinske zagore, pa smo ovaj kolerično melodramatični, dramsko kabaretski monomaraton otrčali kozjim stazama vlaškog dijalekta. Golim smo jezicima krčili drače, nabadali smo tabane na grube augmentative, proklizavali smo niz strme litice jezičnog krajobraza koji je krški okrutan, ali i pitoreskno očaravajući", navodi Ivan Leo Lemo.

Glazbu koja prati cijeli cabaret oplemenio je skladatelj Zvonimir Dusper Dus, a dramaturški je prošaran satiričnim pjesmicama – gangama. Za scenografiju se pobrinula Irena Kraljić, a kostimografkinja Martina Ptičar zaslužna je za izdanja u kojima se na sceni pojavljuje glavna i jedina protagonistica.

"Vla-Vla-Vlajland cabaret" već je ovo ljeto bio prikazan diljem Jadranske obale, a svaka od izvedbi oduševila je publiku te zasluženo odnijela velike ovacije.

Posebno je zanimljivo to što se predstava dotiče i koronavirusa, vrlo aktualne svjetske teme, te fikcionalizacijom stvarnosti objašnjava kako se zapravo koronavirus proširio svijetom i kakve veze s tim ima i pitoreskna Vlajna.

"Ova predstava pravo je dijete lockdowna. Ivan Leo Lemo i ja započeli smo raditi na toj predstavi negdje početkom travnja, za vrijeme najvećeg lockdowna. Prvih mjesec dana imali smo probe online. Ovo je predstava o čistokrvnoj Vlajni koja punog srca, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, puna predrasuda, ali velikog srca ide kroz život. Ali ono što je lijepo jest to da se bori sa svim svojim predrasudama i nekako na lijep način uči kroz život. S ovom predstavom već imamo dogovorenu turneju diljem Hrvatske", rekla je Ecija Ojdanić.

Raspored izvedbi u listopadu:
09. 10.,10. 10. i 11. 10. Split – Teatar na kraju grada
14.10. Petrinja – POU Hrvatski dom
15.10. Rijeka – Hrvatski kulturni dom na Sušaku
16.10. Selce – Dom prosvjete
18.10. Zagreb – Kazalište Vidra
24.10. Dubrovnik – Kazalište Marina Držića (KMD)
29.10. Zagreb – Kazalište Vidra
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene