Katherine Arden

Mlada autorica fantastične mitske sage na mini književnoj turneji po Hrvatskoj

Katherine Arden (Foto: Vladimir Cvetković Sever) Katherine Arden (Foto: Vladimir Cvetković Sever) Vladimir Cvetkovi? Sever 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Katherine Arden (Foto: Vladimir Cvetković Sever) +0 Zimska noć Katherine Arden (Foto: Zvonimir Ferina) Galerija

Američka književnica Katherine Arden, autorica iznimno uspješne, na slavenskoj mitologiji zasnovane trilogije "Zimska noć" dolazi u Hrvatsku. Predstavljanja će se održati od 11. do 15. travnja u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Sedam godina i šest mjeseci. Toliko je vremena prošlo otkako je tada 23-godišnja Katherine Arden na plaži havajskog otoka Maui, nakon odrađene smjene na plantaži makadamija, u solju nagrizenu bilježnicu upisala prve riječi onoga šo će postati "Medvjed i Slavuj" pa do trenutka kada je u siječnju 2019. "Zima za vješticu" stigla na police knjižara.

Pojava "Zimske noći", trilogije koja u savršenom spoju slavenske mitologije i ruske povijesti plete priču o Vasilisi Petrovnoj čiji poseban dar ruske svećenike dovodi do zaključka da imaju posla s vješticom, poklopila se s početkom zime i prvim danima siječnja 2017., a prvi njezin dio, "Medvjeda i Slavuja", kritika i publika odmah su prihvatile s oduševljenjem. Čak ga je i internetska knjižara Amazon proglasila najboljim naslovom u kategoriji fantastike i znanstvene fantastike za tu godinu, čime je debitantica Arden za sobom ostavila suvremene klasike i majstore žanra poput Philipa Pullmana i Neila Gaimana.

Stazom uspjeha kročili su i ostali dijelovi serijala; "Zima za vješticu" je, odmah po objavljivanju, dospjela na popis deset najprodavanijih naslova književnosti uopće The New York Timesa, što dovoljno govori o nestrpljivom čitateljskom iščekivanju fantastične završnice ove lirske povijesne sage.

Hrvatska izdanja "Zimske noći", u nakladi Mitopeje i prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa najljepša su, stoji u zahvalama treće knjige, što ih je autorica vidjela, a ista se izdavačka kuća može pohvaliti prvim prijevodom "Zime za vješticu" i njezinom objavom izvan engleskog govornog područja.

Sada, nakon što su oba ta književna putovanja završila, Arden i Mitopeja zajedno kreću na mini književnu turneju po Hrvatskoj za vrijeme koje će se 11. travnja s početkom u 18 sati publici predstaviti u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, 12. travnja od 18 sati sa zagrebačkom će se publikom prvi put družiti u Kulturno-informativnom centru, a subotu 13. travnja provest će u Splitu gdje će, u Klubu Quasimodo od 20:30 sati uveličati proslavu desete obljetnice Bookvice.

U nedjelju, 14. travnja vraćaju se u Zagreb kako bi u omiljenoj kavani Lav od 20 sati s čitateljima popili čaj, a cijelu će priču zaokružiti posjetom Rijeci 15. travnja i druženjem u trsatskom ogranku Gradske knjižnice Rijeka čiji je početak zakazan za 18 sati.

"Zimska noć" pripovijeda o bojarskoj kćeri Vasilisi Petrovnoj, rođenoj u malom selu ruske provincije u drugoj polovici 14. stoljeća. Obdarena vidom, Vasilisa, zvana Vasja, vidi duhove doma i polja koje novi, karizmatični seoski svećenik proglašava đavlima.

Budući da ne želi prihvatiti jedini izbor koji žena u srednjem vijeku ima – udati se ili zarediti – Vasja biva proglašena vješticom i izgnana iz sela. Suočena s dvojnim božanstvom smrti iz slavenskog panteona, hladnim Morozkom i kaotičnim Medvjedom, Vasja će na leđima čarobnog konja Soloveja poći na put koji će je odvesti do Moskve, središta kneževstva pod vrhovnom vlašću tatarske Zlatne Horde, a i dalje, svojom nepokolebljivošću i upornošću iznalazeći način da svi žitelji ruskih zemalja zbace jaram Tatara i pronađu put do stvaranja jedinstvene, cjelovite Rusije.

O autorici

Katherine Arden (1987.) rođena je u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Treći je razred srednje škole provela u francuskom gradu Rennesu, a gotovo je dvije godine živjela u Moskvi gdje je i razvila interes za slavensku tradiciju i kulturu, kasnije pretočen u njezinu uspješnu trilogiju.

Na Middlebury Collegeu stekla je prvostupničku diplomu iz ruske i francuske književnosti, a prvi je roman napisala u procesu zdvajanja nad svojom odlukom da postane prevoditeljica. Nakon uspjeha Medvjeda i Slavuja, uslijedio je nastavak naslovljen Djevojka u tornju, a priča je kulminaciju doživjela Zimom za vješticu 2019. godine. Katherine Arden živi i radi u Vermontu, a trenutno stvara serijal strave za mlade čiji je prvi dio, knjiga Small Spaces, objavljen u jesen 2018. godine.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Ashley Graham (Foto: Profimedia) Ashley Graham (Foto: Profimedia) Ashley Graham (Foto: Profimedia) Ashley Graham (Foto: Instagram) +5 Ashley Graham (Foto: Getty Images) Celebrity Pokazala izazovan dekolte, a tu je i visok prorez na haljini koji je ovu ljepoticu uvalio u probleme!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene