Istraživanja vizualnih medija

Izložba PORVENIR (Budućnost) autorice Renate Poljak otvorena je u Galeriji Kranjčar

Izložba Porvenir Izložba Porvenir Juraj Vuglač/PR 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Izložba Porvenir Izložba Porvenir +0 Izložba Porvenir Galerija

Izložba Porvenir hrvatske autorice Renate Poljak otvorena je u Zagrebu.

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena je izložba hrvatske umjetnice Renate Poljak "PORVENIR (Budućnost)" koju možete razgledati do 20.listopada.

O izložbi i stvaranju Renate Poljak, Mladen Lučić je istaknuo: "Izložbom "PORVENIR (Budućnost)" istaknuta hrvatska umjetnica Renata Poljak nastavlja svoja paralelna istraživanja vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata koji obuhvaća fenomenologiju migracija, odnosno napuštanja zavičaja, odlaska i putovanja. Oslanjajući se na obiteljsku priču (ekonomska migracija njenog pradjeda u Čile), Renata formira ciklus čiju okosnicu čine njezini autorski filmovi koji su istovremeno polazište i sukus složene cjeline inventivnog i inovativnog vizualnog narativa. "Porvenir" je treća i za sada posljednja epizoda ovog impresivnog Renatinog izložbenog ciklusa kojeg je započela 2016. godine radom (svaka izložba, odnosno priča tretira se kao cjelovit umjetnički produkt) "Partenza", a nastavila "Terrom incognitom". Kao i prethodne dvije i izložba "Porvenir" biti će predstavljena i postavljena u Galeriji Kranjčar, što je bitno i stoga što Renata u svoj rad uključuje niz subjekata pa tako i sam izložbeni prostor koji ravnopravno sudjeluje u tvorbi umjetničkog djela".

Izložba (rad) "Porvenir" se osim središnje projekcije filma istog naslova sastoji od neonske instalacije, light boxova, fotokolaža i dvokanalne video instalacije, a umjetnički postupak identičan je kao i u dvije prethodne cjeline. Renata naime dograđuje film, koji je osnovni (i neovisni) dio izložbe, fotografijama s njegovog snimanja na kojima će intervenirati izvjesnim postupkom kolažiranja, potom će izabrane filmske kadrove uvećati, umnožiti te transponirati u druge medije da bi na kraju nadgradila filmski temat crtežima, instalacijom ili tekstom.

Takvim kreativnim postupkom u čijem su fokusu međuodnosi različitih medija s varijacijama istog motiva, a koji proizlaze iz zajedničkog izvora i identične su provenijencije, autorica problematizira prirodu i samu formu umjetničkog djela, odnosno otvara mogućnosti opstojnosti i života oblika izvan ustaljenih umjetničkih disciplina i uvriježenog konteksta o čemu kaže: "Mislim da sve što vidimo, čujemo ili osjećamo u galerijskom ili muzejskom prostoru čini jednu cjelinu i zapravo jedan rad."

Film "Porvenir – Budućnost" sniman je 2019. godine u Ognjenoj Zemlji (Čile), a njegov se naziv referira na istoimeni gradić kojeg su tamo početkom dvadesetog stoljeća osnovali uglavnom hrvatski iseljenici (među njima i autoričin pradjed) te mu dali ime Budućnost (španjolski: Porvenir).

U filmu "Partenza" autoričina prabaka stoji na morskom žalu čekajući brod s pismom supruga koji je otišao u svijet u potrazi za boljim životom. Njegov povratak, kao i mnoge druge žene, nije dočekala. Film "Porvenir" sada nam pokazuje taj zabačeni gradić, smješten doslovno na kraju svijeta, u kojem većinu stanovnika još čine potomci onih Hrvata što su preživjeli.

Tamo, u zemlji gdje uzburkano more spaja nebo i zemlju, na žalu stoji praunuka davnog migranta promatrajući brod koji dolazi ili odlazi. Priča o migrantima se nastavlja kao i priča o metafori i stvarnosti Obećane zemlje. Budućnost – Porvenir.

Renata Poljak rođena je 25.04.1974. u Splitu, gdje je na Umjetničkoj akademiji diplomirala 1997. godine kao profesorica likovne kulture. Postdiplomski studij zavšava na Likovnoj Akademiji E.R.B.A.N 1999. godine u Nantes-u, a 2002. boravi na San Francisco Art Institute, kao dobitnica ArtsLink stipendije. Različite rezidencijalne programe realizirala je u New Yorku, Beču i Parizu.

Održala je dvadesetak samostalnih izložbi između ostalih u Art in General u New Yorku, galeriji Artopia u Milanu, Museum Quartier u Beču, Louvreu i Palais de Tokyo u Parizu, gdje je imala i retrospektivu svojih filmova u Centru Georges Pompidou.

U Parizu je također nastupila u sklopu međunarodnog festivala Art Photo u Grand Palaisu. Izlagala je na velikom broju skupnih izložbi te bila sudionicom brojnih festivala. Dobitnica je desetak značajnih nagrada.

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Angelina Jolie (Foto: Profimedia) Angelina Jolie (Foto: Profimedia) Angelina Jolie, Zahara Jolie Pitt, Maddox Jolie Pitt (Foto: Getty Images) Angelina Jolie, Zahara Jolie Pitt, Maddox Jolie Pitt (Foto: Getty Images) +0 Angelina Jolie, Zahara Jolie Pitt, Maddox Jolie Pitt (Foto: Getty Images) Celebrity Kći bivšeg para ipak nije sigurna da želi biti dječak? Nakon dugo vremena odjenula suknju i pustila kosu

 


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene