novo štivo

Izašao je bestseler tvorca jednog od najpopularnijih podcasta, „Hardcore History“

Naslovnica knjige Kraj je uvijek blizu Naslovnica knjige Kraj je uvijek blizu Foto: PR

Lako je povezati brojku 2020 i riječ „apokalipsa“, ali preživjeli smo mnogo gore stvari.

Složite ćete se da živimo u zahtjevnim vrmenima: pandemije, potresi, ekonomske krize, novi svjetski poredak koji temeljen na nejasnoći između istine i laži. No zagledamo li se u povijest – daleku ili, pak, onu bližu – uviđamo da je uvijek bilo turbulentnih vremena, ali ljudska rasa nekako je pronašla put te nastavila dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Dan Carlin, velika zvijezda podcasta naziva „Hardcore History“ jedan je od najzanimljivijih i najcjenjenijih intelektualaca današnjice. Njegovi su radovi ispričani talentom vrhunskog pripovjedača koji s lakoćom povezuje drevno doba s modernim.

U svojoj se prvoj knjizi „Kraj je uvijek blizu“ okrenuo dijelovima ljudske povijesti koji se odnose na krizne trenutke te pokušao objasniti kako smo se izvukli i stigli do ovog trenutka kada imamo pametne telefone, većina nas živi lagodnim životom te nam je, fizičkom i virtualnom povezanošću, cijeli svijet na dlanu.

Dan Carlin u ovoj knjizi razmatra pitanja i povijesne događaje koji nas tjeraju da se zamislimo oko mogućnosti koja nam zvuči gotovo nevjerojatno: da ćemo možda doživjeti sudbinu svih prethodnih era. Hoće li se naš svijet ikada pretvoriti u ruševinu koju će iskapati arheolozi u budućnosti? Pitanja su duboko filozofska, no istodobno nas podsjećaju na nešto iz Zone sumraka.

Carlin povezuje svoju poznatu vještinu pripovijedanja s poviješću i njezinim neobičnostima te tako na fascinantan način spaja prošlost i budućnost. Istodobno, pitanja koja nam postavlja uključuju najvažniji problem koji možemo zamisliti – preživljavanje ljudske vrste. Od propasti Brončanoga doba do izazova nuklearnoga razdoblja, to pitanje visi nad ljudskom vrstom poput Damoklova mača.

Inspirirana podcastom, knjiga Kraj je uvijek blizu natjerat će vas da dobro razmislite o prošlosti i o samima sebi. U ovoj zbirci Carlin se bavi potpuno novim pričama koje će očarati čitatelje. Izuzetno svojstvena i prepuna znanja, neuobičajena i duboka, ova se knjiga bavi pitanjima koja rijetko postavljamo, no zbog njih povijest postaje nevjerojatno relevantna za našu turbulentnu sadašnjost.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene