The Americans

Hladni rat, lažni Ameri i  stvarni Rusi: Špijunska drama bez jeftinog patriotizma oduševit će vas na prvu

The Americans (Foto: Profimedia) The Americans (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia

Amerikanci su inteligentna i napeta špijunska drama koja ne zalazi u sfere domoljubne patetike te ni u jednom ne trenu ne podilazi gledateljima jeftinim obratima.

Iako se „Amerikanci“ na televizijskim ekranima prikazuju još od 2013. te ih je kritika iz sezone u sezone zasipala hvalospjevima, ova špijunska drama smještena u doba hladnog rata iz nekog razloga dugo je prolazila ispod radara.

Pogledaj i ovo Keri Russell ista kao i uvijek! Pamtimo je kao omiljenu kovrčavicu, a svog se zaštitnog znaka i danas odriče u rijetkim trenucima

Prava je to šteta jer je riječ o originalnoj i napetoj seriji koja izbjegava za trilere uobičajene stereotipe i predvidljive obrate te ne zalazi u sfere američke domoljubne patetike.

Elizabeth i Philip Jennigs (Keri Russell i Matthew Rhys) na prvi su pogled tipični američki par s dvoje djece tinejdžera koji svoje naoko dosadne živote provode u predgrađu Washingtona. No Jennigsovi su sve samo ne dosadni turistički agenti kakvim se predstavljaju vanjskom svijetu. Elizabeth i Phillip zapravo su Nadežda i Mihail, sovjetski špijuni koji su nakon godina obuke u jeku hladnog rata poslani u SAD, gdje su se savršeno infiltrirali u američko društvo. Čak ni njihova vlastita djeca ne znaju čime se zapravo bave, a uspješno su zavarali i svog prvog susjeda – FBI-jeva agenta Stana Beemana. Istodobno uz Ameriku pratimo i događaje u bivšem Sovjetskom Savezu, a za razliku od uobičajenog karikaturalnog prikaza Rusa kao vječitih negativaca, ovdje su sovjetski drugovi, baš poput svojih američkih kolega, prikazani kao ljudi od krvi i mesa sa svojim vrlinama i manama.

Iako je radnja „Amerikanaca“ čista fikcija, serija je inspiraciju pronašla u stvarnoj akciji FBI-ja i uhićenju deset ruskih špijuna koji su godinama uspješno glumili Amerikance.

Jack Barsky, špijun KGB-a koji je godinama živio „američki san“, kazao je da je serija (uz naravno pojedine dramaturške slobode) prilično vjerno prikazala kako je izgledao život ruskih špijuna na tajnom zadatku u SAD-u.

Keri Russell (našoj publici najpoznatija po teen sapunici Felicity) savršeno je odigrala ulogu brižne majke koja od vlastite djece skriva prijezir prema zemlji u kojoj žive te hladnokrvne špijunke koja ne preza ni pred čim kako bi pomogla majčici Rusiji. Njezin je glumački i životni partner Matthew Rhys pak brilijantno utjelovio američkog oca koji unatoč godinama treninga KGB-a povremeno ipak ne može odoljeti čarima američkog načina života (za finalnu sezonu Rhys je osvojio Emmyja za najbolju glavnu mušku ulogu u dramskoj seriji).

Ova inteligentna i napeta špijunska drama nikada ne podilazi gledatelju jeftinim obratima i još jeftinijim patriotizmom, već pruža neuobičajen pogled u jedinstveno razdoblje povijesti čije posljedice osjećamo i danas.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene